Πίτερ Σπίγκελ στο TheTOC: Στις Βρυξέλλες βλέπουν με σκεπτικισμό τον Τσίπρα

Η κόντρα ΔΝΤ - Ευρώπης με φόντο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το «κούρεμα» καταθέσεων και το σενάριο του Grexit.

piter-spigkel-sto-thetoc-stis-brukselles-blepoun-me-skeptikismo-ton-tsipra
SHARE THIS
0
SHARES

Ο διευθυντής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ μιλάει στον Θάνο Δημάδη για το TheToc για την κόντρα ΔΝΤ-Ευρώπης, την εικόνα του Τσίπρα στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το «κούρεμα» καταθέσεων, το σενάριο του Grexit και το κοντινό μέλλον της Ελλάδας.

Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Σίγουρα υπάρχουν ισχυρές διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων γύρω από το πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, και απ' ότι φαίνεται έχουν και οι δύο πλευρές επιλέξει να διαπραγματευτούν μέσω των μίντια.

Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ δημοσιοποίησε μία έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με ξεκάθαρες προτάσεις για εξαιρετικά μακρές περιόδους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και για περιόδους χάριτος. Τώρα, ο Ντάισλεμπλουμ μίλησε δημόσια μέσω του Reuters για πιο περιοριστικούς τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η θέση του ΔΝΤ είναι πολύ καθαρή στους Ευρωπαίους, και απλούστατα η θέση που εξέφρασε ο Ντάισελμπλουμ εκ μέρους της Ευρώπης δεν θεωρείται αρκετή για το ΔΝΤ. Γι΄αυτό είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν τελικά το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μου έχουν εκμυστηρευτεί πως η Λαγκάρντ τους έχει διαβεβαιώσει ότι το Ταμείο θα συμμετέχει.

Όμως την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ θέτει τέτοιους όρους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτοί από το Βερολίνο. Την ίδια στιγμή, τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ έρχονται στην Αθήνα με απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα που δύσκολα θα γίνουν αποδεκτά από τον Τσίπρα. Συνεπώς, πρόκειται για έναν γόρδιο δεσμό δύσκολα επιλύσιμο.

Για το πώς βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Η πλειονότητα των αξιωματούχων εδώ στις Βρυξέλλες είναι περισσότερο σκεπτικιστές για την ικανότητα αλλά και την προθυμία του Τσίπρα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, απ' ότι ήταν τον περασμένο Ιανουάριο. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ίδιοι Ευρωπαίοι είχαν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι ο Βαρουφάκης ήταν το κύριο εμπόδιο στην δημιουργία μίας αρμονικής σχέσης μεταξύ Βρυξελλών- Αθήνας.

Εντούτοις οι δύσκολες απευθείας διαπραγματεύσεις τους με τον Τσίπρα τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο τούς έχουν κάνει να πιστεύουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι εξίσου ένα τέτοιο εμπόδιο τελικά. Οι πληγές από τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Ιούλιο είναι ακόμα πολύ νωπές, και επομένως είναι λογικό να υπάρχει σκεπτικισμός στους κύκλους των Βρυξελλών για το κατά πόσον ο Τσίπρας θα μπορέσει αυτές τις πληγές να τις επουλώσει.

Για το κούρεμα καταθέσεων

Η Γερμανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πολλές φορές την ιδέα ενός bail-in (κουρέματος των ελληνικών καταθέσεων), ωστόσο ο Ντράγκι της ΕΚΤ έχει αντισταθεί τονίζοντας ότι μία τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να είναι μέρος ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο καθένας από όλες τις πλευρές συνομολογεί ότι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

​ Για το Grexit και το «αύριο» της Ελλάδας

​Με δεδομένο ότι το Βερολίνο ήταν αυτό που έθεσε την ιδέα του Grexit τον περασμένο Ιούλιο, αυτό το σενάριο ασφαλώς και παραμένει στο τραπέζι. Είναι ένα σενάριο που θα συνεχίσει να στοιχειώνει την Ελλάδα από εδώ και στο εξής, και θα επηρεάζει κάθε απόφαση ή κίνηση του Τσίπρα. Δεν πιστεύω πως ότι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν απλά ένα «παιχνίδι» εκ μέρους των δανειστών.

Ωστόσο αυτό που πιστεύω είναι πως σίγουρα ό,τι βιώνει η Ελλάδα σήμερα δεν είναι βιώσιμο. Αλλά ας ανατρέχουμε στο πρόσφατο παρελθόν: Τον περασμένο χρόνο η ελληνική οικονομία έδειχνε σημάδια ανάπτυξης. Το κράτος και οι τράπεζες είχαν επιστρέψει στην αγορά ομολόγων, οι επενδυτές έδειχναν να ξεκινούν να παρέχουν ένα είδους χρηματοδότησης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Παρά την ζημία που οι κακοί χειρισμοί του προηγούμενου μνημονίου είχαν προκαλέσει, οι Έλληνες είχαν αρχίσει να τα καταφέρουν και να ξεπερνούν τις δυσκολίες και είχαν φθάσει πολύ κοντά σε μία νέα αρχή. Η πλήρης αναταραχή που δημιουργήθηκε το πρώτο μισό του 2015 προκάλεσε οπισθοχώρηση. Τώρα το ερώτημα είναι αν ένα, τρία ή μήπως περισσότερα χρόνια χρειαστούν για να ανακάμψει η Ελλάδα από την σημερινή κρίση;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook