Πιθανότητα 25% για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη

Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι πιέσεις προς την ΕΚΤ για άμεση δράση. Αυστηρό (νέο) μήνυμα από το ΔΝΤ για αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού. Πρώτο βήμα, η μείωση των επιτοκίων των Ιούνιο.

pithanotita-25-gia-apoplithwrismo-stin-eurwzwni
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει 25% πιθανότητα να διολισθήσει η ευρωζώνη σε αποπληθωρισμό ως το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Mπλανσάρ σημείωσε ότι για την τρέχουσα περίοδο το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλό πληθωρισμό για την ευρωζώνη . Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «πιστεύουμε πως υπάρχει πιθανότητα 25% να δούμε αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη ως το τέλος του 2015».

Oι πιέσεις προς την ΕΚΤ να αρχίσει να δρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου του αποπληθωρισμού έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωση την δήλωση (ακόμα και) της Bundesbank, πως παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει μια σειρά από μέτρα τόνωσης από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, εάν είναι αναγκαίο, για να κρατήσει τον πληθωρισμό από το να παραμείνει πολύ χαμηλός.

Το θέμα αποπληθωρισμός, εδώ και καιρό προβληματίζει το ΔΝΤ. Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ πρόσφατα προειδοποίησε και πάλι για τους κινδύνους που συνεπάγεται ο αποπληθωρισμός, επισημαίνοντας ότι η νομισματική πολιτική οφείλει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Η κ. Λαγκάρντ κάλεσε μάλιστα την ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο ή να ενισχύσει τη ρευστότητα μέσω της αγοράς ενεργητικού, κάτι που αναμένεται να αποφασισθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, σύμφωνα και με το σχέδιο που αποκάλυψε χθες το Reuters.

Φωτογραφία: EPA / Michael Reynolds 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook