Πιτσιόρλας: Είμαστε αισιόδοξοι για το θέμα των συντάξεων

«Είμαστε αισιόδοξοι για το θέμα των συντάξεων, καθώς και για τη συνολική συνεννόηση για τον προϋπολογισμό που καταθέσαμε», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Σ. Πιτσιόρλας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πιτσιόρλας: Είμαστε αισιόδοξοι για το θέμα των συντάξεων

«Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης στα πρώτα βήματα που κάνει η χώρα μετά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης -μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων- είναι η εδραίωση της σταθερής πορείας της χώρας εξασφαλίζοντας ότι δεν θα έχουμε υποτροπή. Πρέπει να πείσουμε τις αγορές ότι δεν θα επιστρέψουμε στις πρακτικές του παρελθόντος και θα προασπίσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα που πετύχαμε, να πείσουμε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, να εδραιώσουμε συνθήκες ανάπτυξης της χώρας αλλά και να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι έχουμε γυρίσει σελίδα και μπαίνουμε σε μια περίοδο που σταδιακά και με σύνεση θα αρχίσουμε να αποκαθιστούμε αδικίες».

Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας σε βραδινή εκπομπή της ΕΡΤ1.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το θέμα των συντάξεων, καθώς και για τη συνολική συνεννόηση για τον προϋπολογισμό που καταθέσαμε και τα μέτρα που περιλαμβάνει και τα οποία εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ. Είναι η πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια που καταθέσαμε προϋπολογισμό με τις κανονικές διαδικασίες της ΕΕ και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτός θα γίνει αποδεκτός», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι έχουμε υπερβεί την κρίση.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που υπάρχουν. Όσοι όμως συμμετέχουν στη σχετική συζήτηση θα πρέπει να έχουν συνείδηση και των περιορισμών που έχουμε προκειμένου να απαντήσουμε στα προβλήματα», πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε ότι η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει πως η κυβέρνησης μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. «Παρά τη μεγάλη αμφισβήτηση που έχει δεχθεί η κυβέρνηση, όμως έχουμε υπερβεί όλες τις προβλέψεις, αυτό δείχνουν και οι δείκτες της οικονομίας πχ. για την ανεργία, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, τις δαπάνες για R&D.»

Σε ερώτηση σχετικά με την παροχολογία ο κ. Πιτσιόρλας είπε: «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση μπήκε σε λογική παροχών γιατί όσα έχει εξαγγείλει είναι πολύ μετρημένα, σε σχέση και με την πίεση που έχει δεχθεί ο κόσμος που έχει σηκώσει όλο το βάρος της κρίσης. Ο τρόπος που χειριζόμαστε πολύ κρίσιμα ζητήματα όπως π.χ. τα κόκκινα δάνεια δείχνει σοβαρότητα. Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι δεδομένοι, όμως και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι απαραίτητη για την υλοποίηση οποιασδήποτε πολιτικής».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ισχυρή βούληση από την ελληνική κυβέρνηση για επιτάχυνση των δομικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

"Η βελτίωση είναι σταδιακή και θέλουμε χωρίς αμφιβολία πιο έντονους ρυθμούς, για αυτό κι έχουμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και συνεχίζουμε να το υλοποιούμε με εντεινόμενο ρυθμό. Κάνουμε ήδη ταχύτατα βήματα στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών του Δημοσίου, ψηφίζεται για παράδειγμα μεθαύριο η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Αντίστοιχες διαρθρωτικές αλλαγές γίνονται σε όλα τα επίπεδα και αυτές ακριβώς θα επιτρέψουν την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Τα θέματα του κτηματολόγιο, των δασικών χαρτών, οι ρυθμίσεις στη χωροταξία επιταχύνονται. Θέματα που απέτρεπαν τις επενδύεις και σε έναν χρόνο από σήμερα θα έχουν λυθεί".

Ως παραδείγματα ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι σήμερα συναντήθηκε με έναν Έλληνα του εξωτερικού που επενδύει στην Ελλάδα για παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πρόσθεσε "βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίλυση του προβλήματος των ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ και στον Σκαραμαγκά έχει δρομολογηθεί η επίλυση".

Σχετικά με την επένδυση του Ελληνικού ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι από άποψη αδειοδότησης η υλοποίηση της επένδυσης θα μπορούσε να ξεκινήσει αύριο το πρωί, όμως βάσει της αρχικής σύμβασης θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την άδεια του καζίνο για την οποία υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. «Βρισκόμαστε στη γραμμή της εκκίνησης του διαγωνισμού, η αρμόδια Αρχή Παιγνίων είναι στις τελικές διαπραγματεύσεις για να βγάλει την προκήρυξη. Τους πρώτους μήνες του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία» όπως είπε και συνέχισε λέγοντας: «πρόκειται για έναν διαγωνισμό και μια αρχική σύμβαση με πλήθος ατελειών και αιρέσεων για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της συναλλαγής που άφηναν να επιλυθούν μια μεγάλη σειρά προβλημάτων μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Λύσαμε τα προβλήματα σε σύντομο - για τα ελληνικά δεδομένα - διάστημα και σήμερα έχουμε ένα ομόφωνα εγκεκριμένο από το ΣτΕ ΠΔ. Από την ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνεται ένα συνολικό πλαίσιο που εξασφαλίζει ασφάλεια δικαίου και φιλικό κλίμα για τους επενδυτές».

Μιλώντας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα διαχρονικά υστερούσε σε αυτές, για να συμπληρώσει ότι ο διπλασιασμός τους, όσο βρισκόμαστε σε χαμηλά επίπεδα, ίσως δεν λέει πολλά, όμως δείχνει ένα ποιοτικό στοιχείο. Δηλαδή ότι σταδιακά επιλύονται και δρομολογούνται λύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για διαχρονικά προβλήματα που εμπόδιζαν τις επενδύσεις.

«Όσοι λένε ότι έχουν ένα μαγικό ραβδί για να διαμορφώσουν φιλοεπενδυτικό κλίμα με μια πολιτική απόφαση, δεν λένε την αλήθεια» κατέληξε ο κ. Πιτσιόρλας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Νοε 2020 | 07:50

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά συντάξεων στους κληρονόμους – Πώς θα κάνετε την αίτηση – Πόσα θα πάρετε [πίνακας]

Το υπουργείο Εργασίας, έχει υπολογίσει ότι οι αιτήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων θα φτάσουν στις 172.222 ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στους κληρονόμους, θα φτάσει στα 167,8 εκατομμύρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2020 | 08:05

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής για κάθε Ταμείο

Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 19 Νοε 2020 | 07:51

Ζεστό χρήμα 4 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες, συνταξιούχους, ανέργους - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα

Ζεστό χρήμα 4 δις. ευρώ στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου- Μισθωτοί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και άνεργοι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 16 Νοε 2020 | 14:50

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής τους

Δείτε τις μερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 15 Νοε 2020 | 20:43

Συντάξεις, επιδόματα και τέλη κυκλοφορίας – Οι ημερομηνίες πληρωμής και καταβολής των χρημάτων

Ο "οδικός χάρτης" με όλες τις ημερομηνίες έως τις εορτές των Χριστοιυγέννων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Νοε 2020 | 08:11

Συντάξεις Δεκεμβρίου και επιδόματα: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου 2020, στους δικαιούχους.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΚΑ 05 Νοε 2020 | 18:43

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι, ημερομηνίες - Ταμεία

Οι ημερομηνίες που θα λάβουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι τις συντάξεις Δεκεμβρίου

ΥΠΟΙΚ 27 Νοε 2020 | 18:52

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Πιστώνονται σήμερα σε 97.662 δικαιούχων 410 εκατ. ευρώ

Μέχρι σήμερα, 364.244 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης

OΙ 4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 27 Νοε 2020 | 16:29

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν σήμερα την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Καταβάλλονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Νοε 2020 | 12:38

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 27 Νοε 2020 | 12:27

Ηλεκτρικό λεωφορείο στην Αθήνα: Δοκιμαστικό δρομολόγιο Παγκράτι - Κυψέλη για 2 μήνες - Δωρεάν για όλους [εικόνες]

Δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτρικού λεωφορείου στη γραμμή 2 Παγκράτι - Κυψέλη στην Αθήνα. Επίσκεψη Καραμανλή στο ΡΟΥΦ.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 12:02

Προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό: Κλείδωσε η συνεργασία Lamda - ΤΕΜΕΣ για 2 ξενοδοχεία αξίας 300 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία LAMDA - ΤΕΜΕΣ προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 11:56

Τηλεργασία: Παράταση έως το τέλος του χρόνου και σε ποσοστό 50% - Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Παρατείνεται έως τις 31/12 η τηλεργασία. Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για το ωράριο και τις παραβάσεις.