Πλεόνασμα 1,2 δισ. λόγω... ύφεσης

Για πρώτη φορά μετά το 1948 - Η μείωση στις εισαγωγές αγαθών προκάλεσε «καραμπόλα» πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

pleonasma-12-dis-logw-ufesis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πλεόνασμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ εμφάνισε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας κατά το 2013,  για πρώτη φορά μετά το 1948. Η εξέλιξη αυτή σε ένα βαθμό οφείλεται βέβαια και στην βαθιά ύφεση της οικονομίας η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισαγωγές αγαθών από το εξωτερικό.

Στο πλεόνασμα συνέβαλε επίσης και η καλή πορεία του τουρισμού πέρυσι

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,4 δισ. ευρώ οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 4,5%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 2,3%.

Ο ρόλος του τουρισμού

Στο πλεόνασμα συνέβαλε επίσης και η καλή πορεία του τουρισμού πέρυσι. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 14,9% σε σύγκριση με το 2012 (αντανακλώντας αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,5%, σύμφωνα με την Ερευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος έμειναν σχεδόν στάσιμες.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα οι ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό από 2,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2012, όχι μόνο να μηδενιστούν το 2013 αλλά να καταγραφεί και ένα πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 4,3 δισ.ευρώ. Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών το 2013 καταγράφεται καθαρή εισροή άμεσων επενδύσεων ύψους 1,9 δισ. ευρώ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook