Πλεόνασμα από «εάν» & «ίσως» στον Προϋπολογισμό του 2017

Ονειρο θερινής νυκτός οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν οι στόχοι που έθεσε από χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσω του προσχεδίου του προυπολογισμού.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Πλεόνασμα από «εάν» & «ίσως» στον Προϋπολογισμό του 2017

Οι Έλληνες φορολογούμενοι θα υποδεχτούν το νέο πακέτο φορολογικό μέτρων –ένα πακέτο γεμάτο από αυξήσεις έμμεσων φόρων- και όχι μόνο δεν θα περιορίσουν την κατανάλωσή τους αλλά θα την αυξήσουν κιόλας. Οι εξαγωγές από το βαθύ κόκκινο θα περάσουν σε θετικό έδαφος και θα αρχίσουν να αυξάνουν με ρυθμό μεγαλύτερο από τις εισαγωγές. Οι επενδύσεις θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και η αύξησή τους θα φτάσει στα διψήφια ποσοστά. Κανένα από τα «μέτωπα» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν θα φέρει αρνητικές εξελίξεις: το 2017 θα είναι ένα έτος χωρίς πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό, η επίλυση του καυτού ζητήματος των κόκκινων δανείων δεν θα επηρεάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα, το προσφυγικό θα εξελιχθεί ομαλά παρά τις σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία ενώ το Brexit δεν θα επηρεάσει χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων.

Είναι –σε γενικές γραμμές – οι αναγκαίες συνθήκες προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που έθεσε από χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσω του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού. Ο πιο φιλόδοξος στόχος ο οποίος αμφισβητείται από το ίδιο το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο- είναι ο στόχος της ανάπτυξης. Το +2,7% χαρακτηρίζεται ως αισιόδοξος στόχος ο οποίος μπορεί να εκπληρωθεί μόνο υπό προϋποθέσεις, αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο το οποίο αμφισβητεί ευθέως και την πρόβλεψη για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο, χαρακτηρίζει το +2,7% του ΑΕΠ ως «στόχο» και λιγότερο ως πρόβλεψη, η οποία αποτελεί και βασικό στοιχείο ενός προϋπολογισμού. Το 2,7% είναι ο θεμέλιος λίθος του προσχεδίου καθώς χωρίς την αύξηση του ΑΕΠ δεν μπορούν να υπάρξουν τα φορολογικά έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί παρά την επιβολή των νέων μέτρων: τουλάχιστον 2,5 δις. ευρώ είναι τα «καθαρά» νέα φορολογικά μέτρα τα οποία αν προστεθούν σε αυτά που ενεργοποιήθηκαν μέσα στη φετινή χρονιά –και τα οποία εννοείται ότι θα εξακολουθήσουμε να πληρώνουμε και το 2017- ξεπερνούν τα 3,1 δις. ευρώ. Από την άλλη είναι ένα ερώτημα το αν το +2,7% μπορεί να υπάρξει εξαιτίας της αύξησης των φόρων. Βασικά χαρακτηριστικά των μέτρων της επόμενης χρονιάς είναι τα εξής:

1. Υπάρχει μεγάλη έμφαση στην έμμεση φορολογία. Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 1,4 δις. ευρώ. Βασικό χαρακτηριστικό των έμμεσων φόρων είναι ότι χτυπούν οριζόντια όλα τα εισοδηματικά στρώματα και επηρεάζουν δραστικά την κατανάλωση. Ο βασικός αυτός κανόνας της οικονομίας έρχεται σε σύγκρουση με την εκτίμηση ότι το 2017, η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι αυξημένη.

2. Προβλέπονται αυξημένα έσοδα της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ από το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 90% θα έχει μείωση εισφορών και το υπόλοιπο 10% θα κληθεί να πληρώσει ακόμη και πάνω από τα διπλά.

3. Αναζητούνται περισσότερα έσοδα από την άμεση φορολογία –και με την επιβολή νέων μέτρων όπως η θέσπιση καινούργιας κλίμακας και για τον φόρο εισοδήματος και για την εισφορά αλληλεγγύης- παρά το ότι συνεχίζεται η μείωση των εισοδημάτων, και μέσω της μερικής απασχόλησης αλλά και μέσω των ατομικών συμβάσεων.

4. Η αύξηση των επενδύσεων καταγράφεται ως πρόβλεψη παρά την αύξηση των φόρων στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η φορολογική πολιτική στις επιχειρήσεις μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά και για τα φορολογικά έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και για τις επενδύσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ 14 Οκτ 2020 | 15:29

Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής: Κίνδυνος να έχουμε μεγαλύτερη ύφεση από την πρόβλεψη για 8.2% το 2020

Το καμπανάκι του κινδύνου για μεγαλύτερη ύφεση απ' ότι υπολογίζει η κυβέρνηση, έκρουσε ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Οκτ 2020 | 08:49

Όλες οι ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία- Ποιοι κερδίζουν και πόσα [παραδείγματα]

Πώς θα γίνει η εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, με 43 ευρώ τον μήνα.

08 Οκτ 2020 | 22:00

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εκ των πραγμάτων αβέβαιες οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Τι αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού

06 Οκτ 2020 | 14:03

Ένα κλικ αισιοδοξίας...

Στο 7,1% προβλέπει την ανάπτυξη για το 2021 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ 06 Οκτ 2020 | 08:18

Φορολογία 2021: Ποιοι γλιτώνουν έως και 5.451€ και ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον ως και 1.500€ [πίνακας]

"Πρωταθλητές" κερδών, θα είναι οι επαγγελματίες. Ο πίνακας αναδεικνύει το κέρδος ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ 01 Οκτ 2020 | 20:05

Στις 5 Οκτωβρίου το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 στη Βουλή

Αμέσως μετά τον αγιασμό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 65 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 27 Οκτ 2020 | 11:04

Βενέτης: Λουκέτο σε πέντε καταστήματα στην Αττική - Ποια είναι

Η εταιρεία Βενέτης, που διαθέτει δίκτυο 110 καταστημάτων, έκανε γνωστό πως προχωρά στο κλείσιμο 5 εξ αυτών, τα οποία βρίσκονται στην Αττική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 27 Οκτ 2020 | 07:50

Στεγαστικά δάνεια: Έως και 3.000 ευρώ "χριστουγεννιάτικος μποναμάς" σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε 3 δόσεις το κράτος θα δώσει 3.000 ευρώ σε δανειολήπτες ως τα Χριστούγεννα. Ποιο είναι οι δικαιούχοι.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 26 Οκτ 2020 | 22:55

Επίδομα 534 ευρώ: Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ανθρώπους του Πολιτισμού - Όλοι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι των 534 ευρώ δεν πρέπει να παίρνουν επίδομα ανεργίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 26 Οκτ 2020 | 19:38

"Πέρασε" ο πτωχευτικός κώδικας με 158 θετικές ψήφους από τη Βουλή - Τι είπε ο Σταϊκούρας μετά την ψήφισή του

Με 158 "ναι" πέρασε ο πτωχευτικός κώδικας για τον οποίο έγινε πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 26 Οκτ 2020 | 18:02

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στις 29 Οκτωβρίου η νέα πληρωμή στους δικαιούχους

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 68.723.823,51 ευρώ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 26 Οκτ 2020 | 17:32

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ για τις αποδείξεις του Σεπτεμβρίου

Έγινε η κλήρωση της φορολοταρίας για τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 26 Οκτ 2020 | 17:19

Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναλυτικά οι πίνακες με τους δικαιούχους και τα ποσά ανά ταμείο

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.