Πλησιάζει η έξοδος από τη μεταμνημονιακή εποπτεία: Τα δύο θέματα που εκκρεμούν

Στις 11 αξιολογήσεις που έχουν γίνει έως τώρα, έγιναν μικρά και μεγάλα βήματα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα από το 2018, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΗΜΑΙΑ

Οι τελευταίες αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα και η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου είναι τα δύο θέματα που θα πρέπει να κλείσουν πριν έρθει, στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, η πιο κρίσιμη από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενισχυμένη εποπτεία: Αυτή που θα την τερματίζει.

Στις 11 αξιολογήσεις που έχουν γίνει έως τώρα, έγιναν μικρά και μεγάλα βήματα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα από το 2018, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. Στις 8 τελευταίες τα πράγματα επιταχύνθηκαν.

Ολοκληρώθηκαν οι πιο δύσκολες -πολιτικά- δεσμεύσεις οι οποίες εκκρεμούσαν από την εποχή που η χώρα βρισκόταν ακόμη σε μνημόνιο. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τον φυσικό διάδοχο του "νόμου Κατσέλη", το πρόγραμμα διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, την απελευθέρωση των ισολογισμών των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 47 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος "Ηρακλής", την ολοκλήρωση της πώληση του Ελληνικού και μια σειρά από κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις σε κρατικές υποδομές.

Δύο σημεία ακόμη μένουν ανοιχτά ώστε οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας και πλέον να εισηγηθούν το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Στην έκθεση για την 11η αξιολόγηση, η οποία είναι θετική και θα εγκριθεί τη Δευτέρα από το Eurogroup, επισημαίνουν την καθυστέρηση στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και της αργής πορείας μείωσης των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου. Σε αυτά τα σημεία θα τεθούν οι τελικοί στόχοι στην 12η αξιολόγηση και ανάλογα με την πρόοδο η τελική αξιολόγηση θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία το ερχόμενο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή υπερθεματίζει τη μείωση των μην εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς μέσω του APS, γνωστού ως "Ηρακλής". Ωστόσο παρατηρεί καθυστέρηση στο επόμενο βήμα που είχε συμφωνηθεί και ήταν τα υποκείμενα δάνεια να εκκαθαριστούν ώστε να αποτυπωθούν σε κέρδος ή ζημιά στις τράπεζες και τελικά στην οικονομία.

Διαβάστε Επίσης

Στο πεδίο αυτό υπήρχαν τέσσερις εκκρεμότητες:

- Η προώθηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι οποίοι πάγωσαν λόγω της πανδημίας για ενάμιση χρόνο. Οι αργοί ρυθμοί διεξαγωγής των πλειστηριασμών σε συνδυασμό με την αναστάτωση της πανδημίας πάγωσε την όλη διαδικασία.


- Η εκκαθάριση των τελευταίων 70.000 αιτήσεων του νόμου Κατσέλη οι οποίες εκκρεμούσαν στα δικαστήρια. Σε αυτήν την προσπάθεια η αργή πορεία της δικαιοσύνης συνδυάστηκε με το κλείσιμο των δικαστηρίων, με αποτέλεσμα και αυτή η προσπάθεια να παγώσει.

- Η εκκαθάριση των εγγυήσεων δανείων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε ιδιώτες με τις τράπεζες. Πρόσφατα έγινε ρύθμιση 120 δόσεων για τους δικαιούχους των δανείων ώστε να πληρώνουν σε δόσεις τις οφειλές του στην ΑΑΔΕ και σιγά σιγά να εξοφλούνται και τα δάνεια προς τις τράπεζες. Όπως όμως τονίζει η έκθεση της 11ης αξιολόγηση οι ρυθμοί αποπληρωμής είναι χαμηλότεροι από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί.

- Ο νέος πτωχευτικός κώδικας παρότι τυπικά ενεργοποιήθηκε για νομικά και φυσικά πρόσωπα δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί με τον φορέα που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα των "πτωχευμένων" νοικοκυριών και δεν έχει ακόμη δώσει ουσιαστικό αποτέλεσμα πέρα από μερικές χιλιάδες αιτήσεις ρυθμίσεων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή δεν περιμένει να ολοκληρωθούν όλα σε μερικούς μήνες. Αρκεί τα εργαλεία για την εκκαθάριση δανείων να ξαναλειτουργήσουν και να παράγουν αποτέλεσμα ώστε να πιστοποιήσει την πρόοδό τους.

Διαβάστε Επίσης

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου

Το δεύτερο θέμα στο οποίο δίνουν μεγάλη σημασία οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, είναι η μείωση στο ελάχιστο των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου. Το πρόβλημα εδώ βρίσκεται στο ότι το υπόλοιπο κατά την τελευταία αξιολόγηση διαμορφωνόταν στα 400 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο από τον στόχο που είχε συμφωνηθεί. Το υπόλοιπο στο τέλος Ιουλίου έφτανε στα 900 εκατ. ευρώ έναντι των 500 εκατ. ευρώ για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι περίπου 200 εκατ. ευρώ είναι οι παράτυπες διαταγές πληρωμών που έχουν εκδώσει νοσοκομεία ΟΤΑ και ΔΕΚΟ για τα οποία χρειάζεται ειδική διαπραγμάτευση πριν καταλήξουν σε εκκαθάριση. Αλλά τόσα είναι και το Clawback που δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη.

Στην κατεύθυνση αυτή ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αλλάξει το σύστημα του Clawback, ώστε τα 200 εκατ. ευρώ να βγουν οριστικά από τον λογαριασμό των ληξιπρόθεσμών. Παράλληλα θα γίνει ταχύτερη εκκαθάριση και στα αμφισβητούμενα τιμολόγια ώστε να εκκαθαριστεί και το δεύτερο υπόλοιπο των 200 εκατ. ευρώ και πλέον να πιάσουμε στόχους που έχουμε συμφωνήσει.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 04 Δεκ 2021 | 09:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη - Εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτάς της μετάλλαξης Όμικρον

ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 03 Δεκ 2021 | 13:00

Lamda Development: Διαδικτυακή παρουσίαση του πρωτοποριακού Commercial Hub του Ελληνικού

Το Commercial Hub στο Ελληνικό είναι ένα νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 03 Δεκ 2021 | 12:31

Τυχερά παιχνίδια: Αλλάζει η νομοθεσία προστατεύοντας τους παίκτες

Πώς μια σειρά νέων νόμων για τα τυχερά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίζουν στο διαδίκτυο.

REAL ESTATE 03 Δεκ 2021 | 11:51

Οι δύο "ωρολογιακές βόμβες" στην αγορά ακινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν καθημερινά δεκάδες στελέχη της αγοράς real estate καθώς υπάρχει μεγάλη άνοδος άνω του 30% στις τιμές των υλικών κατασκευής.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 03 Δεκ 2021 | 06:50

Ο αναλυτικός Οδηγός του νέου "Εξοικονομώ" - Μπόνους για τις μισθωμένες κατοικίες - Αναλυτικά τα κριτήρια και τα ποσοστά

Σήμερα ο αναλυτικός οδηγός του προγράμματος "Εξοικονομώ". Τα κριτήρια επιλογής και τα ποσά για κάθε κατηγορία.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

02 Δεκ 2021 | 17:01

"Just Go Zerο": Τα everest δίνουν "δεύτερη ζωή" στον καφέ που θα κατέληγε στα σκουπίδια

Αυτή η πρωτοβουλία θα μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι τον καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά.

ΑΠΟ ΤΟ HELLENIC INNOVATION FORUM & AWARDS 2021 02 Δεκ 2021 | 13:50

ΝΒG Business Seeds: Βραβείο Gold ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος

Βραβείο Gold στην ΝΒG Business Seeds ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος από το Hellenic Innovation Forum & Awards 2021

ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ COUNTRY MANAGER 02 Δεκ 2021 | 13:33

Σάρδη (Energean) : Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές - Επενδύσεις 3 δισ. στην Ανατολική Μεσόγειο

H Κατερίνα Σάρδη αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 3 δισεκ. δολαρίων που έχει σε εξέλιξη η Energean στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 40% 02 Δεκ 2021 | 13:31

Όμιλος ΕΛΠΕ: Ολοκλήρωση εξαγοράς αιολικών πάρκων ισχύος 37,2 MW στη Νότια Εύβοια

Υπολογίζεται ότι τα δύο πάρκα μπορούν να καλύψουν, με καθαρή ενέργεια, τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για περίπου 34.000 νοικοκυριά.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΜΕΡΗ 02 Δεκ 2021 | 12:29

Κικίλιας: Οι 4 προορισμοί που πρωταγωνιστούν στην καμπάνια χειμερινού τουρισμού - Πώς πάνε οι κρατήσεις για Χριστούγεννα

Στην έναρξη της καμπάνιας για τον χειμερινό τουρισμό και τις κρατήσεις για την περίοδο των εορτών που εξελίσσονται καλά αναφέρθηκε ο υπ. Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ GENERATION Y-INTERNATIONAL EBUSINESS HUB 02 Δεκ 2021 | 10:57

Βlack Friday: Στο 119% η αύξηση του ημερήσιου τζίρου στα ηλεκτρονικά καταστήματα

Υπήρξε αύξηση σε επισκεψιμότητα από 20% έως και 60% σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες του έτους, καθώς και σε τζίρο.