Σοκ και δέος από την εκτόξευση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 9,4% για τον μήνα Απρίλιο κάτι που σημαίνει ότι η μεταβολή του Εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στα μέσα Μαΐου θα ξεπεράσει το 10%.
Ενώ ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε οριακά τον Απρίλιο στο 7,5% από 7,4% τον Μάρτιο, στην Ελλάδα, η ψαλίδα άνοιξε αισθητά καθώς εκτοξεύτηκε από το 8% στο 9,4%. Πρωτοφανής αύξηση 57,5% στην ενέργεια κατά 8,2% εκτοξεύτηκαν και οι τιμές των τροφίμων.
H χειρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενέργεια. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των τιμών της ενέργειας στην Ευρωζώνη συγκρατήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα τον Απρίλιο. Στην Ελλάδα όμως, καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ μεταβολής με τον σχετικό δείκτη να φτάνει στο 57,5% από 51,2% τον Μάρτιο. Και αυτό παρά τις κρατικές επιδοτήσεις στο πετρέλαιο κίνησης και τις μεγάλες επιδοτήσεις στο ρεύμα. Στην Ιταλία για παράδειγμα, ο ρυθμός αύξησης των τιμών ενέργειας υποχώρησε από το 51,5% στο 42,8%, στην Ευρωζώνη από το 44,4% στο 38% ενώ στη Γαλλία, ο ρυθμός έπεσε από το 29,8% στο 27,3%.
Η ανοδική πορεία όμως, συνεχίζεται και στο… μέτωπο των τροφίμων. Ο κλαδικός δείκτης για την Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 8,2% έναντι 5,7% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης. Τα τρόφιμα, χτυπούν στην "καρδιά" του οικογενειακού προϋπολογισμού ενώ μέσα στον Μάιο που θα ανακοινωθούν τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πληθωρισμού, θα καταγραφεί διψήφια αύξηση και στον συγκεκριμένο κλαδικό δείκτη.
Η ανακοίνωση διψήφιας μεταβολής στον πληθωρισμό για πρώτη φορά ύστερα από 27-28 ολόκληρα χρόνια –βιώνουμε πληθωριστικά σοκ αντίστοιχα με αυτά της περιόδου 1996-1997 στα μέσα Μαίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πάντοτε ο εθνικός δείκτης παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό από τον εναρμονισμένο δείκτη. Το ερώτημα είναι πλέον πώς θα επηρεαστεί η πολιτική στήριξης που σκοπεύει να ανακοινώσει η κυβέρνηση για το επόμενο χρονικό διάστημα. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων στήριξης του Μαίου –θα περιλαμβάνει την ίδια ή λίγο χαμηλότερη επιδότηση για το ρεύμα και παράταση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης- ενώ στα μέσα Μαίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ασφαλώς ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα θα κατέχει κυρίαρχη θέση, ωστόσο πλέον θα μπει στο τραπέζι και μια πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των φτωχότερων νοικοκυριών ώστε να μπορέσουν να καλύψουν και τις εκρηκτικές αυξήσεις στα τρόφιμα.
Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή ενιαίους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου.
Τον Μάρτιο του 2022 ο αντίστοιχος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 8%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ είχε καθοριστεί στο 8,9%. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας για τον Απρίλιο είναι αρκετά πιθανό να κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 9,4% της Eurostat.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το φαινόμενο σταδιακά φθάνει στην κορύφωσή του, καθώς από τον Μάιο αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών. Κι αυτό, διότι η σύγκριση θα γίνεται πλέον με το β΄ τετράμηνο του 2021, όταν ο πληθωρισμός είχε ήδη αρχίσει να "τσιμπάει".
Πάντως, προβληματισμός υπάρχει και για το ότι αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, έστω και οριακά.
Ενδεικτικά, ο ενεργειακός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 38% από 44,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίθετα οι τιμές σε τρόφιμα – αλκοόλ – καπνό επιταχύνθηκαν στο 6,4% από 5% τον Μάρτιο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr