Follow us

Ποια είναι τώρα η φθηνότερη πηγή θέρμανσης - Οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα και ξύλα

Το δίλημμα της θέρμανσης ενόψει της πτώσης των θερμοκρασιών - Οι οικονομικότερες λύσεις.

Οι μετεωρολόγοι ενημερώνουν για έλευση του χειμώνα έστω και με καθυστέρηση. Η θέρμανση θα λειτουργήσει πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο και το ερώτημα "τι συμφέρει" επανέρχεται στο προσκήνιο.

Μέχρι τώρα οι συγκρίσεις έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα καθώς οι διαφορετικές πηγές -καλοριφέρ, κλιματιστικά, τζάκια κλπ- χρησιμοποιούνταν από λίγο έως καθόλου. Και τώρα; Ιδού πως διαμορφώνεται το τοπίο όσον αφορά στις τιμές. Οι συγκρίσεις επικαιροποιούνται με βάση τα σημερινά δεδομένα της αγοράς και αναδεικνύουν τις οικονομικότερες λύσεις.

Διαβάστε Επίσης

Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο;

Η σύγκριση "φυσικό αέριο ή πετρέλαιο" αποδείχτηκε το προηγούμενο διάστημα -και το ίδιο εξακολουθεί να ισχύει και τώρα- ότι είναι χωρίς νόημα. Οι διαφορές στο κόστος παραμένουν μικρές και δεν υπάρχει κανένας λόγος επιστροφής από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο.

Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 78 δολάρια το βαρέλι και αυτό σημαίνει ότι η τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί περίπου στα 1,2 ευρώ μετά και την μείωση της κρατικής επιδότησης. Όσοι λοιπόν αγοράσουν τώρα θα γνωρίζουν ότι το κόστος ανά κιλοβατώρα θα διαμορφωθεί περίπου στα 11-12 λεπτά του ευρώ (αν ο καυστήρας έχει συντηρηθεί καλά). Όσοι αγόρασαν στο ένα ευρώ, προφανώς έχουν χαμηλότερο κόστος αλλά οι συγκρίσεις γίνονται πάντοτε με τιμές αντικατάστασης (σ.σ δηλαδή πόσο κοστίζει σήμερα το καύσιμο που καταναλώνεται και όχι πόσο κόστισε κατά την αγορά του).

Περίπου στα ίδια επίπεδα, θα κινηθεί τον Ιανουάριο και το φυσικό αέριο. Το ότι η χρηματιστηριακή τιμή του έχει υποχωρήσει στα 69-70 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι ευχάριστο για τα νοικοκυριά αλλά το όφελος θα φανεί από τον επόμενο μήνα και υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η χαμηλή πτήση των τιμών. Για τον Ιανουάριο, το κόστος ανά κιλοβατώρα θα παραμείνει περίπου στα 11-12 λεπτά.

καλοριφερ

"Κλείδωσαν" οι τιμές στο ρεύμα

Στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο μηχανισμός επιδοτήσεων έχει περίπου "κλειδώσει" τις τιμές. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα επιλογής παρόχου με χαμηλότερο τιμολόγιο αλλά από την άλλη η μέση τιμή της αγοράς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή περίπου στα 0,25-0,27 ευρώ. Όσοι λοιπόν χρησιμοποιούν απλά ηλεκτρικά σώματα ή θερμοσυσσωρευτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς το κόστος κινείται πολύ ψηλά. Ειδικά αν η κατανάλωση ξεφεύγει πάνω από τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιβάρυνση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και πλησιάζει ακόμη και στα 0,3 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Από την άλλη, αν χρησιμοποιούνται κλιματιστικά σύγχρονης τεχνολογίας ή αντλίες θερμότητας, το κόστος της κιλοβατώρας πέφτει στο 1/3 ή και χαμηλότερα. Αυτό σημαίνει χαμηλότερη τιμή και από το φυσικό αέριο και από το πετρέλαιο. Άρα, το καλό κλιματιστικό, μπορεί να αποτελέσει οικονομική επιλογή συγκριτικά και με το πετρέλαιο.

Τα ξύλα και το ενεργειακό τζάκι

Όσο αφορά στα ξύλα, η τιμή τους έχει ανέβει και το κυβικό κοστίζει πάνω από 160-170 ευρώ. Αυτό εκτοξεύει την τιμή ακόμη και στα 0,3 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα αν χρησιμοποιείται τζάκι ανοικτού τύπου. Και πάλι το κόστος πέφτει στο μισό με το ενεργειακό τζάκι ενώ η λύση προσφέρεται ειδικά στις ορεινές περιοχές που οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ξυλεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΚΙΟΛΑΣ 20 Μαρ 2023 | 16:21

Η κρίση των τραπεζών "γκρεμίζει" τις τιμές σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα

Πώς διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακές τιμές στα καύσιμα - Θα περάσουν στον καταναλωτή οι μειώσεις σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Μαρ 2023 | 09:16

Συμφέρει να βάλουν φωτοβολταϊκά τα νοικοκυριά; - Η επιδότηση, τα χρήματα και πότε γίνεται απόσβεση

Στο πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόβλεψη με αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 23 Μαρ 2023 | 18:38

Πόσα θα κερδίζω κάθε χρόνο αν βάλω φωτοβολταϊκό; - Οι επιδοτήσεις και ο χρόνος απόσβεσης

Κερδοφόρα επένδυση που θα αποσβεστεί σε 1,6 έως 5,2 χρόνια "υπόσχεται" το υπ. Περιβάλλοντος – Επιδοτήσεις από 5400 ευρώ έως και 9400 ευρώ για ένα φωτοβολταϊκό.

ΛΟΓΩ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 23 Μαρ 2023 | 11:23

Οι τράπεζες δεν αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - Το "έξυπνο χρήμα" επιλέγει τις προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας

Κάθε αύξηση επιτοκίου που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα περνάει σε ποσοστό 50% έως 65% και στα επιτόκια των καταθέσεων.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ 22 Μαρ 2023 | 12:07

Οι 8 λόγοι για τους οποίους είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, αυτή τη φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις καταθέσεις στις τράπεζες, επικαλούνται στοιχεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαρ 2023 | 07:30

Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος - Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία - Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

Προς το… μηδέν οι κρατικές επιδοτήσεις – Μειωμένες κατά 80% οι χρεώσεις στο ρεύμα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΚΙΟΛΑΣ 20 Μαρ 2023 | 16:21

Η κρίση των τραπεζών "γκρεμίζει" τις τιμές σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα

Πώς διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακές τιμές στα καύσιμα - Θα περάσουν στον καταναλωτή οι μειώσεις σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα;

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ 18 Μαρ 2023 | 10:21

Θα πάρουν αύξηση όσοι δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό; Περίπου δύο εκατ. οι "δυσαρεστημένοι" εργαζόμενοι

Η αναλογία του καθαρού κατώτατου μισθού ως προς τον μέσο μισθό έχει αυξηθεί πλέον στο 71% - Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που πρέπει να μειωθεί για πολλούς λόγους

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Μαρ 2023 | 07:51

Αύξηση 43 ευρώ καθαρά στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο - Κίνδυνος να τη ροκανίσει η άνοδος των επιτοκίων

Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα προσθέσει περίπου 43 ευρώ "καθαρά" στον μισθό όσων αμείβονται με τον λεγόμενο "κατώτατο".

ΑΝΑΛΥΣΗ 16 Μαρ 2023 | 07:37

Τι συμβαίνει με την Credit Suisse: Πώς βρέθηκε η "τράπεζα των πλουσίων" στο μάτι του κυκλώνα

Παγκόσμια ανησυχία για την Credit Suisse. H εμπλοκή σε υποθέσεις "ξεπλύματος", οι τεράστιες ζημιές και το "κύμα φυγής καταθέσεων".

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ 14 Μαρ 2023 | 08:34

Ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις τράπεζες και χάθηκαν 465 δισ. δολάρια - Γιατί κατέρρευσε η Silicon Valley Bank

Χάθηκαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των τραπεζικών μετοχών – Τα σενάρια για "πάγωμα" επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 13 Μαρ 2023 | 07:29

Κλείδωσε στα 760-770 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου - "Σεμνά και ταπεινά" οι ανακοινώσεις λόγω Τεμπών

Οι καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου με τον νέο κατώτατο μισθό θα ανέλθουν στην περιοχή των 653 έως 660 ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξεως των 40-45 ευρώ στα καθαρά.

12 Μαρ 2023 | 13:11

"Εφιάλτης" η δόση του δανείου για 700.000 νοικοκυριά: Επιβάρυνση 2.500 ευρώ τον χρόνο

Το "μαρτύριο" με την αύξηση των δόσεων εξυπηρέτησης του δανείου θα συνεχιστεί και αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έχουμε την κορύφωση του δράματος.