Follow us

Ποια επαγγέλματα αμείβονται ακόμα και σήμερα με μετρητά στο χέρι και όχι με κάρτα

Πρόκειται για κατηγορίες επαγγελμάτων, όπου είναι περιορισμένη η δυνατότητα ελέγχων για τον τρόπο και το ποσό των συναλλαγών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα σούπερ μάρκετ είναι η κατηγορία επιχειρήσεων, από την οποία αγοράζουν κατά κύριο λόγο με πλαστικό χρήμα, καθώς και με ψηφιακό πορτοφόλι μέσω κινητών τηλεφώνων οι Έλληνες. Ωστόσο υπάρχουν και κατηγορίες επαγγελμάτων, στις οποίες οι καταναλωτές – πελάτες πληρώνουν κυρίως με μετρητά και πολύ σπάνια με κάρτα όπως είναι το baby sitting, η οικιακή βοηθός, οι εσωτερικές νοσοκόμες, οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κατηγορίες επαγγελμάτων, όπου είναι περιορισμένη η δυνατότητα ελέγχων για τον τρόπο και το ποσό των συναλλαγών, καθώς στην εμπορική διάλεκτο χαρακτηρίζονται και ως "επαγγέλματα της ανοιχτής πόρτας", λόγω του ότι ο επαγγελματίας εισέρχεται στο σπίτι του πελάτη.

Σύμφωνα με το capital, μειωμένη είναι η χρήση καρτών και σε κατηγορίες επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον ξενοδοχειακό κλάδο, τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από κοινή έρευνα που πραγματοποίησαν η Visa και το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο μετρητά για τις συναλλαγές τους έως και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στη χώρα το 2015. Στη συνέχεια με βάση τα όσα ανέφερε η Βάλια Αρανίτου, καθηγήτρια οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. "Από τα capital controls και ύστερα έγινε υποχρεωτική η χρήση της πιστωτικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ. Με την έλευση της πανδημίας οι καταναλωτές άρχισαν να αγοράζουν με διαφορετικό τρόπο".

"Πριν την πανδημία το 48% των Ελλήνων χρησιμοποιούσε μετρητά κατά τις συναλλαγές του. Μετά την πανδημία μόλις το 30% χρησιμοποιούσε τα μετρητά. Σήμερα το 65% χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο πιστωτικές κάρτες ή ψηφιακό πορτοφόλι, ενώ πριν την πανδημία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 44%", συμπλήρωσε η ίδια.

Διαβάστε Επίσης

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιούν κάρτες και μέσα ψηφιακής πληρωμής

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειονότητα - ποσοστό 82% - έχουν εντάξει τη χρήση ψηφιακής κάρτας ή πορτοφολιού στη ζωή τους και πλέον μόλις το 18% χρησιμοποιεί αποκλειστικά μετρητά. Ταυτόχρονα, το 47% εκφράζεται θετικά για τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτομίες. Το 37% επισημαίνει ότι απαιτείται εκπαίδευση για να εισέλθουν σε αυτόν τον κόσμο των ψηφιακών πληρωμών. Ταυτόχρονα, το 28% θεωρεί ότι τα μετρητά θα παραμείνουν ως προτιμώμενος τρόπος συναλλαγών από τους Έλληνες.

Αυτό που προκύπτει επίσης είναι ότι οι μικρότερες και μεσαίες ηλικίες χρησιμοποιούν περισσότερο την κάρτα αντί για τα μετρητά σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Επιπλέον, οι καταναλωτές αναφέρουν πως όταν πληρώνουν με κάρτα η ψηφιακό πορτοφόλι αισθάνονται άνεση και ένα 58% θεωρεί ότι είναι η πιο ασφαλής μέθοδος συναλλαγής. Ποσοστό 19% επισημαίνει ότι το ψηφιακό πορτοφόλι συμβάλλει στην αποφυγή της φοροδιαφυγής.

Πορτοφόλι

Ταυτόχρονα, ένα ποσοστό 72% των συναλλασσόμενων παρουσιάζεται δύσπιστο στο να παραχωρήσει τα στοιχεία της κάρτας προς αποθήκευση, ενώ μόλις το 28% τα αποθηκεύει κατά τις ηλεκτρονικές αγορές που πραγματοποιεί. Το 53% αυτών που τα αποθηκεύουν το κάνουν για λόγους ταχύτητας και το 33% για λόγους ευκολίας. Επιπλέον, ποσοστό 22% των καταναλωτών εκφράζει την ανησυχία του για πιθανή διαρροή πληροφοριών της κάρτας του και των προσωπικών του λογαριασμών και το 78% είναι δύσπιστο για την ιστοσελίδα και τον έμπορο με τον οποίο πραγματοποιείται μία συναλλαγή.

Τέλος 23% των Ελλήνων καταναλωτών έχει ενεργοποιήσει το ψηφιακό πορτοφόλι στο κινητό του, ενώ στον αντίποδα το 77% δεν το έχει χρησιμοποιήσει καθόλου. Ωστόσο τα ψηφιακά πορτοφόλια χρησιμοποιούνται από το 33% των Ελλήνων έναντι 13% που είναι εκείνοι που το χρησιμοποιούν στις ηλικίες άνω των 55 ετών, γεγονός που καταδεικνύει την εξοικείωση των νεότερων ηλικιών στη χρήση ψηφιακών μέσων πληρωμής και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 15 Απρ 2024 | 13:03
15 Απρ 2024 | 10:46
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ 15 Απρ 2024 | 10:37

Κώστας Κεντέρης στους Δελφούς: Ήρθε η ώρα να ξανασυστηθώ

"Είναι πολύ βασικό να αποτύχεις για να πετύχεις", είπε ο Κώστας Κεντέρης.

ΤΙΜΗ ΒΕΝΖΙΝΗΣ 15 Απρ 2024 | 08:30

Καύσιμα: Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στην τιμή - Πάνω από 2,30 το λίτρο σε πολλά νησιά [βίντεο]

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στην τιμή των καυσίμων, με τη μέση τιμή της βενζίνης να πλησιάζει τα 2 ευρώ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Απρ 2024 | 08:01

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί ένα πλοίο, δύο ξενοδοχεία και τα σωληνουργεία

Ποια σφυριά ξεχωρίζουν από τους πλειστηριασμούς αυτής της εβδομάδας.

ΡΑΛΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ 14 Απρ 2024 | 18:45

Φόβοι ότι το πετρέλαιο μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολάρια

"Μαύρα σύννεφα" πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 14 Απρ 2024 | 09:03

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 έχει ήδη ξεκινήσει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 13 Απρ 2024 | 17:02

Κώστας Σκρέκας: Δημιουργούμε προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης

"Συμβάλλοντας στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την αναχαίτιση του brain drain", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 12 Απρ 2024 | 16:48

Προειδοποίηση Στουρνάρα: Αν δεν μειώσει εγκαίρως τα επιτόκια, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάπτυξη

"Η χώρα θα πρέπει εφεξής να ακολουθήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική", τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 12 Απρ 2024 | 12:02

Γεωργιάδης στο Φόρουμ Δελφών: "Είμαστε το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά παράγουμε το 10% των φαρμάκων που εξάγει η ΕΕ"

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης από το Φόρουμ των Δελφών, "στόχος του υπουργείου είναι να ενθαρρύνει την πραγματοποίηση κλινικών μελετών".

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 12 Απρ 2024 | 09:26

Ερχονται σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας με νέους "Ράμπο" - Στόχος να φτάσουν τα έσοδα στα 65 δισ. ευρώ

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 170.385 έλεγχοι το 2024 καθώς και 74.650 επιθεωρήσεις για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ και την προστασία της δημόσιας υγείας.