Ποια σπίτια κινδυνεύουν με πλειστηριασμό-εξπρές. Οι παγίδες της συμφωνίας

Από τους 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που κουβαλούν στους ώμους τους ένα κοκκινισμένο δάνειο, μόνο οι 100.000 μπορούν να ξεχάσουν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Ποια σπίτια κινδυνεύουν με πλειστηριασμό-εξπρές. Οι παγίδες της συμφωνίας

Από τους 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που κουβαλούν στους ώμους τους ένα κοκκινισμένο στεγαστικό δάνειο, μόνο οι 100.000 μπορούν να ξεχάσουν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού, τουλάχιστον για τρία χρόνια. Όλοι οι υπόλοιποι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να εξυπηρετούν κανονικά το δάνειό τους πληρώνοντας συγκεκριμένα ποσά κάθε μήνα στην τράπεζα προκειμένου να διατηρήσουν την κύρια κατοικία στην κατοχή τους. Δηλαδή, από μια δεξαμενή στην οποία λιμνάζουν περίπου 300.000 στεγαστικά, είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψει ένας πολύ μεγάλος αριθμός δανειοληπτών οι οποίοι, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει ουσιαστική προστασία από πουθενά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό και τους εξωτερικά σκληρούς όρους βάσει των οποίων αυτός θα πραγματοποιείται από τις αρχές του 2016.

Τα 400.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια, κατανέμονται σε κατηγορίες:

1. Στην πρώτη κατηγορία, κατατάσσονται αυτοί που έχουν αντικειμενική αξία ακινήτου (κύριας κατοικίας) έως 120.000 ευρώ (αυτό το νούμερο αναφέρεται στο νομοσχέδιο αντί για τις 170.000 ευρώ που είχε διαρρεύσει μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας). Το ποσό που χρωστούν στην τράπεζα δεν παίζει ρόλο. Αν κάνουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, θα ζητηθεί η ρευστοποίηση της περιουσίας τους ενώ για να προστατευτεί η κύρια κατοικία, θα πρέπει να αποπληρώνεται ουσιαστικά ένα δάνειο το ύψους του οποίου δεν θα μπορεί να ξεπερνά την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Αν το σύνολο των οφειλών, ξεπερνά την εμπορική αξία, η διαφορά θα «κουρεύεται». Αν το σύνολο των οφειλών είναι κατώτερο της εμπορικής αξίας, τότε κούρεμα δεν θα υφίσταται και θα πληρώνεται το σύνολο των οφειλών. Τη δόση που θα πρέπει να καταβάλλεται, θα την προσδιορίζει το δικαστήριο. Επειδή όμως στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν θα υπάγονται άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα (σ.σ έως 20.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια) το ποσό που θα καλείται να καταβάλλει ο κάθε δανειολήπτης θα διαμορφώνεται έως το 10% του εισοδήματός του. Η τράπεζα, θα παίρνει κανονικά τα χρήματά της. Απλώς τη διαφορά θα την καταβάλλει το κράτος. Όχι όμως από το 2016 αλλά από το 2017. Για το 2016, το ποσό που δεν θα μπορεί να πληρώνει ο δναειολήπτης, ουσιαστικά θα κεφαλαιοποιείται. Έστω και με αυτό δεδομένο, για τρία χρόνια, το δάνειο θα εμφανίζεται ότι εξυπηρετείται οπότε ζήτημα απειλής πλειστηριασμού δεν θα υπάρχει.

2. Στην δεύτερη κατηγορία, κατατάσσονται αυτοί που έχουν κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο, 220.000 ευρώ για τον παντρεμένο, ενώ το όριο θα προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί. Εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια (το επίπεδο ανεβαίνει στις 35.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια) θα μπορούν και αυτοί να ζητήσουν από το δικαστήριο να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει και αυτοί να πληρώνουν δάνειο. Το ύψος του δανείου θα είναι και πάλι η εμπορική αξία όπως αυτή θα προσδιορίζεται από ορκωτούς εκτιμητές. Η διάρκεια αποπληρωμής (και ουσιαστικά η μηνιαία δόση) θα καθορίζεται από το δικαστήριο αφού ληφθούν υπόψη και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι ο δανειολήπτης θα μπορεί να πληρώνει τη δόση που θα ορίσει το δικαστήριο. Αν δεν πληρώσει τέσσερις συνεχόμενες, τότε το δικαίωμα προστασίας από τον πλειστηριασμό θα χάνεται. Το δάνειο θα μεταφέρεται στον κώδικα δεοντολογίας και πλέον ο δανειολήπτης θα έχει να κάνει με την τράπεζα. Αν για παράδειγμα κριθεί κακόπιστος ή αν δεν αποδεχθεί την πρόταση της τράπεζας για ρύθμιση, τότε θα μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, θεωρητικά πάντα μπορούν να ενταχθούν με βάση τα σημερινά δεδομένα περί τα 150.000 δάνεια. Η προστασία δεν θα υπάρξει για όλους αλλά μόνο γι’ αυτούς που θα μπορέσουν να φανούν συνεπείς στις πληρωμές τους.

3. Η 3η κατηγορία είναι οι δανειολήπτες που έχουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας άνω των ορίων που προαναφέρθηκαν ευρώ. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας. Ή δέχονται τον συμβιβασμό της τράπεζας, ή έρχονται αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

Με δεδομένο ότι τα στεγαστικά δάνεια είναι περίπου 1,1 εκατομμύρια, προφανώς στην δεξαμενή των κόκκινων δανείων μπορούν να προστεθούν και άλλα δάνεια καθώς τα εισοδήματα συνεχίζουν να φθίνουν. Δεν σημαίνει ότι ένα δάνειο το οποίο σήμερα χαρακτηρίζεται πράσινο επειδή ο δανειολήπτης αποπληρώνει μόνο τόκους, με το που θα επανέλθει η δόση στα κανονικά της επίπεδα δεν θα γίνει αυτομάτως κόκκινο. Τα κόκκινα δάνεια που θα προέλθουν από αυτή τη δεξαμενή, θα καταταγούν και πάλι ανάλογα με την αξία της κύριας κατοικίας, σε μια από τρεις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν,.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΓΕΦΥΡΑ" 01 Σεπ 2020 | 10:03

Σταϊκούρας: Στο σπίτι τους με επιδοτούμενο ενοίκιο όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους [βίντεο]

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε παράταση των μειωμένων ενοικίων και για τον Σεπτέμβριο στους πληττόμενους κλάδους.

ΑΔΥΝΑΜΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020 31 Αυγ 2020 | 12:15

Moody’s: Ανθεκτικό το αξιόχρεο της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης παρά την πτώση του τουρισμού

Οι κανόνες της καραντίνας και η οικονομική ύφεση λόγω της κρίσης σημαίνουν ότι η τρέχουσα πτώση είναι όλο και περισσότερο πιθανό να διαρκέσει και μετά την περίοδο του καλοκαιριού του 2020".

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 19 Σεπ 2020 | 17:16

Κακοκαιρία Ιανός: Τα 9 μέτρα για τους πληγέντες - Αποζημιώσεις και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 19 Σεπ 2020 | 14:27

Αναδρομικά συνταξιούχων: Θα πληρωθούν στις 15 Οκτωβρίου σε μία δόση- Μέχρι και 9 χιλιάδες ευρώ

Τα αναδρομικά θα δοθούν το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους

ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΑΞΙΑΣ 4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ 19 Σεπ 2020 | 14:13

Η τρίτη πιο πλούσια οικογένεια της Ολλανδίας απέκτησε το 12,5% του Μπόμπολα στην Ελλάκτωρ

Ποια είναι η οικογένεια Wessels που απέκτησε το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Ελλάκτωρ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ BΡΟΥΤΣΗ 19 Σεπ 2020 | 10:55

Tηλεργασία: Δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας, ούτε ο μισθός για όσους εργάζονται από το σπίτι

Το μέτρο θα λειτουργήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου και θα αφορά το 40% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ 19 Σεπ 2020 | 08:32

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αποσταλλούν τα ειδοποιητήρια - Τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

Η ημερομηνία αποστολής των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ και τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

2,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 18 Σεπ 2020 | 12:08

To Public.gr έφτασε τις 1.100 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις

Ακόμα περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές, πολλαπλά οφέλη για τους συνεργάτες.

Η ΑΑΔΕ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ 18 Σεπ 2020 | 07:49

Μειώσεις τελευταίας στιγμής έως και 22% στον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες – Ποιοι είναι οι τυχεροί σε 16 περιοχές [πίνακας]

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης νέες αντικειμενικές αξίες σε 16 περιοχές της χώρας.

ΣΤΟ «LONDON ROAD SHOW» 17 Σεπ 2020 | 19:30

Σταϊκούρας: 37,8 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα - Πρόσκληση σε επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στις επιπτώσεις της πανδημίας

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ 17 Σεπ 2020 | 16:51

Συντάξεις Οκτωβρίου: Πότε θα πληρωθούν - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Ταυτόχρονη καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων - Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων

ΖΕΙ ΜΙΑ ΛΙΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΠΕΙΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 17 Σεπ 2020 | 16:01

Chuck Feeney: Ο δισεκατομμυριούχος που δώρισε όλη του την περιουσία και έμεινε...σχεδόν απένταρος

Η απίστευτη ιστορία του Chuck Feeney δώρισε 8 δις δολάρια και κράτησε για την σύνταξή του 2 εκατομμύρια

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΡΟΥΤΣΗ 17 Σεπ 2020 | 14:11

Την Παρασκευή η νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 36.715 δικαιούχους

Αύριο, 18 Σεπτεμβρίου 2020, καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 36.715 δικαιούχους.