Follow us

Ποιες βιομηχανίες μειώνουν τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και γιατί

Οι πρώτες κινήσεις για τη μείωση τιμών στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι πρώτες κινήσεις για τη μείωση τιμών στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν το σύνολο των εταιρειών που διαθέτουν γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αγελαδινό γάλα, είτε προχώρησαν στην αποστολή νέου τιμοκαταλόγου με μειωμένες τιμές, είτε αύξησαν το ποσοστό έκπτωσης επί τιμολογίου προκειμένου να μετακυλυστεί και στον καταναλωτή, είτε προχώρησαν σε προσφορές στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Η κάθε γαλακτοβιομηχανία διαφοροποιείται όπως πληροφορούμαστε διαφοροποιείται ως προς την τιμή που αφορά στη μείωση τιμών. Έτσι, επιμέρους προϊόντα του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία και συγκεκριμένα των δύο εταιρειών συμφερόντων του, Όλυμπος και της Ροδόπη, που παράγονται με πρώτη ύλη το αγελαδινό γάλα, εμφάνισαν ήδη μείωση των τιμών στον τιμοκατάλογο που δόθηκε στα σούπερ μάρκετ και θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου.

Παράλληλα, σε αύξηση του ποσοστού έκπτωσης επί του τιμολογίου προέβη η γαλακτοβιομηχανία Νεογάλ με έδρα τη Δράμα. Σε ό,τι αφορά τη Δέλτα, κινήθηκε προς μία στρατηγική προσφορών στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της Όλυμπος η μείωση τιμής αφορά στα αγελαδινά γιαούρτια με εφαρμογή από 1η Απριλίου, ενώ θα ακολουθήσουν όλες οι κατηγορίες όπως το φρέσκο αγελαδινό γάλα και τα λευκά τυριά που επίσης παράγονται από αγελαδινό γάλα.

Διαβάστε Επίσης


Συνεχίζεται η άνοδος σε φέτα και προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσοστό μείωσης των τιμών κυμαίνεται από 5% έως και 15% και διαφοροποιείται από εταιρεία σε εταιρεία και ανά στρατηγική μείωσης τιμής (μείωση τιμών καταλόγου, έκπτωση τιμολογίου, προσφορές στα ράφια).

Αντίστροφη παρόλα αυτά, είναι η εικόνα που αφορά στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα (π.χ. φέτα), όπου εκεί δεν φαίνεται για την ώρα να υπάρχει αποκλιμάκωση. Αντιθέτως οι νέοι τιμοκατάλογοι που θα ισχύσουν από 1η Απριλίου προβλέπουν την εφαρμογή αυξημένων τιμών κατά έως και 8%. Η άνοδος στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, που αποτελεί την πρώτη ύλη για τη φέτα, συνεχίζεται.

Πώς επηρέασε η πτώση των πωλήσεων τη μείωση των τιμών

Nα θυμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά του γιαουρτιού είχε μειωθεί λόγω των ανατιμήσεων. Λόγω συρρίκνωσης της κατανάλωσης, υπήρξαν γαλακτοβιομηχανίες με περίσσευμα γάλακτος, οι οποίες επιδίωξαν να το πουλήσουν σε άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν συμμετέχουν στην ελληνική ζώνη γάλακτος και επί της ουσίας δεν αγοράζουν γάλα για παραγωγή γιαουρτιού από την ελληνική κτηνοτροφία αλλά από χώρες του εξωτερικού.

Την πτώση στα προϊόντα από αγελαδινό γάλα προκάλεσε και η μείωση στην τιμή του εισαγόμενου αγελαδινού συμπυκνώματος γάλακτος, το οποίο έφτασε να πωλείται χαμηλότερα από το ελληνικό αγελαδινό γάλα.

Διαβάστε Επίσης

Το αποτέλεσμα ήταν πολλές από τις εταιρείες που διατηρούσαν πλεόνασμα αγελαδινού, να αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές τους σε τέτοιο βαθμό, προκειμένου να φτάσουν στα επίπεδα πώλησης και να ανταγωνιστούν τις τιμές του φθηνότερου συμπυκνώματος προς εταιρείες που το αγοράζουν από το εξωτερικό, προκειμένου να μην μείνουν απούλητες οι πλεονασματικές ποσότητες. Αυτό ήταν επίσης ένα γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση των τιμών σήμερα σε προϊόντα από αγελαδινό γάλα, διορθώνοντας μερικώς τουλάχιστον τα δεδομένα στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των τιμών και οι προσφορές αποτελούν και ένα ισχυρό αντίδοτο των βιομηχανιών στην τρέχουσα περίοδο για να αντιμετωπίσουν τη μείωση της κατανάλωσης, ενισχύοντας τις πωλήσεις τους με εκπτώσεις και προσφορές, καθότι λόγω μείωσης και της πρώτης ύλης έχουν πλέον μεγαλύτερο περιθώριο να προβούν σε τέτοιας μορφής πρωτοβουλίες, ενώ και η πτώση στο κόστος της ενέργειας συντείνει καθοριστικά προς την ίδια κατεύθυνση.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ 05 Ιουν 2023 | 09:01

Αγίου Πνεύματος: Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ και τα μαγαζιά σήμερα - Ποιοι δεν δουλεύουν

Πώς διαμορφώνονται σήμερα του Αγίου Πνεύματος τα ωράρια σε λιανεμπόριο και σούπερ μάρκετ

ΥΠΕΣΤΗ ΑΝΑΚΟΠΗ 12 Μαϊ 2023 | 17:57

Λάρισα: 70χρονος ξεψύχησε σε σούπερ μάρκετ την ώρα που ψώνιζε

Ο 70χρονος άντρας υπέστη ανακοπή μέσα σε σούπερ μάρκετ στη Λάρισα και έχασε τη ζωή του

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ CIRCANA 11 Μαϊ 2023 | 08:45

Σούπερ μάρκετ: 10% ακριβότερα τα προϊόντα το 2023 - Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου

Προωθητικές ενέργειες και μειώσεις τιμών για να κρατήσουν τους καταναλωτές.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ 10 Ιουν 2023 | 15:33

Φορολογική ενημερότητα: Πότε δίνεται σε όσους χρωστούν

Τη δυνατότητα να λάβουν φορολογική ενημερότητα έχουν και όσοι χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία

ΒΡΗΚΕ ΤΟ GOLDEN BOY ΤΟΥ 10 Ιουν 2023 | 10:28

Forbes: Ποιος είναι ο αντικομμουνιστής Χόρχε Μας - Δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της νέας ομάδας του Μέσι

Η ομάδα του MLS, που ιδρύθηκε από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και τώρα ανήκει κατά κύριο λόγο στον επιχειρηματία Χόρχε Μας

O ΟΙΚΟΣ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 10 Ιουν 2023 | 09:29

Fitch: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το αξιόχρεο υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, όπως τις επιδόσεις στη διακυβέρνηση

Ο 702ΟΣ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 09 Ιουν 2023 | 19:52

Τζον Κατσιματίδης: Ο Έλληνας μεγιστάνας που θέλει να αγοράσει το CNN - Δισεκατομμυριούχος με αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Ο Τζον Κατσιματίδης είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Gristedes Foods της Νέας Υόρκης - Ο μεγιστάνας από τη Νίσυρο.

09 Ιουν 2023 | 15:40

Ρεκόρ συμμετοχών στον εταιρικό αγώνα δρόμου B2Run Aθens 2023

Περισσότεροι από 2.200 συμμετέχοντες από 80 εταιρείες και αμέτρητα χαμόγελα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Ιουν 2023 | 13:33

Τι συμβαίνει με τις τιμές των τροφίμων: Το αλεύρι ακρίβυνε 8% σε έναν μήνα, το ρύζι και τα παγωτά 5,4%

Διαψεύστηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι ελπίδες ότι θα σταματήσει το ράλι των αυξήσεων στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ.

ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ 09 Ιουν 2023 | 12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,8% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο

O ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 2,8% τον Μάιο από 3% τον προηγούμενο μήνα, και 11,3% τον Μάιο του 2022, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

09 Ιουν 2023 | 12:08

JA Greece: H Carexchange, με καινοτόμο app φιλανθρωπίας, καλύτερη φοιτητική "start up" της χρονιάς

Η φοιτητική ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό του JA Europe GEN-E 2023.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΝ 09 Ιουν 2023 | 11:46

"Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή": Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά στο πρόγραμμα - Mε SMS θα ενημερωθούν οι νέοι δικαιούχοι

585.650 δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες), με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες.

ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ 88 ΚΑΙ ΙΜΒΡΟΥ 13 09 Ιουν 2023 | 08:59

Ξανά στο σφυρί το διατηρητέο της Μαρίας - Ελένης Μαμιδάκη στα Πατήσια

Ο πλειστηριασμός, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου 2023, αφορά συγκεκριμένα ένα τετραώροφο διατηρητέο κτίσμα.