Ποιες επιχειρήσεις αφήνουν αλώβητες οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19

Τι υποστηρίζει έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, για τις επιπτώσεις του COVID-19.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΦΕΤ: Αποσύρονται τα τρόφιμα μετά τις απειλές για δηλητηρίαση

Οι περισσότερες εταιρείες ανησυχούν για το οικονομικό τους μέλλον και προβλέπουν μείωση των εσόδων τους, με εξαίρεση αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων, των ποτών, της τεχνολογίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, για τις επιπτώσεις του COVID-19 το διάστημα 16/3/2020 έως 20/3/2020.

Στην έρευνα συμμετείχαν 281 εταιρείες και οργανισμοί η πλειονότητα των οποίων έχει νόμιμη παρουσία στην Ελλάδα, αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στις Η.Π.Α αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Όλες οι επιχειρήσεις ζητούν μέτρα για χρηματοοικονομική στήριξη από το κράτος, καθώς και δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, με στόχο την άμεση ανάκαμψη τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το ποσοστό επίπτωσης του COVID-19, στα πρόσθετα μέτρα που έχουν λάβει οι εταιρίες με σκοπό τη συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους τους, στις επιπτώσεις όσο αφορά την απασχολησιμότητα, αλλά και τα ποσοστά που σχετίζονται με το επίπεδο παραγωγικότητας εργασίας στο σπίτι σε σχέση με την εργασία στο γραφείο.

Ζητούν πρόσθετα μέτρα στήριξης

Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις απαντήσεις που καταγράφηκαν, φαίνεται ότι ανησυχούν ιδιαιτέρως για το οικονομικό τους μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό οι περισσότερες εταιρίες επιζητούν τη στήριξη του κρατικού μηχανισμού με την παροχή χρηματοδοτικών ενισχύσεων. Ένα προτεινόμενο μέτρο είναι η αναστολή των φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων των εταιριών, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνσή τους στη χορήγηση δανείων με χαμηλότερα επιτόκια.

Επίσης, επιζητούν την εφαρμογή πολιτικών στήριξης αναφορικά με τις πληρωμές των εργαζομένων και το πάγωμα των εργοδοτικών εισφορών, ενώ είναι εξίσου απαραίτητη η κρατική ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά από το ξέσπασμα του φαινομένου.

Ένα επιπρόσθετο μέτρο που θεωρούν αναγκαίο οι εταιρίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φαινομένου, αποτελεί η απαγόρευση κυκλοφορίας ακόμη και μέσω της επιβολής προστίμων, καθώς και το κλείσιμο των εταιριών (εκτός εκείνες με είδη πρώτης ανάγκης - π.χ. τρόφιμα, φάρμακα). Στο μέτρο αυτό είναι σημαντική η σύμπραξη του κράτους με τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών της χώρας.

Τέλος, η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υποδομών υγείας και η διασφάλιση κονδυλίων για την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων κατά του COVID-19, αποτελεί απαραίτητο πρόσθετο μέτρο.

Η ΥΠΟΥΛΗ ΝΟΣΟΣ 12 Μαϊ 2020 | 10:48

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί

Ο διαβήτης, όπως πολλά χρόνια νοσήματα, δεν θεραπεύεται, αλλά αντιμετωπίζεται.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ 12 Μαϊ 2020 | 07:47

Ανοσοποιητικό σύστημα: 5 ενδιαφέροντα facts

Πώς λειτουργεί, τα βασικά όργανα και δύο σημαντικοί "σύμμαχοι" στην άμυνα του οργανισμού.

11 Μαϊ 2020 | 15:01
11 Μαϊ 2020 | 10:56

ΜΑΡΤΥΡΙΑ: Ο Αλέξης Αλεξίου νόσησε με COVID-19, γρίπη Β και πνευμονία ταυτόχρονα

Η εμπειρία ενός ασθενούς που έγινε case study για την "τύχη" να νοσεί ταυτόχρονα από τρεις σοβαρές παθήσεις.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 07 Μαϊ 2020 | 17:03

ΓΣΕΒΕΕ: Κίνδυνος να χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας- Ελλειψη ρευστότητας σε 8 στις 10 επιχειρήσεις

Εκτακτη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΑΙΝΟΥ 05 Μαϊ 2020 | 16:54

Η γρίπη του 1968, έκανε τον γύρο του κόσμου σκοτώνοντας ένα εκατ. ανθρώπους

Πρώτη πανδημία στη σύγχρονη εποχή, αυτή η επιδημία της γρίπης Α(H3N2), που εντοπίστηκε στα μέσα του 1968 στον θύλακα του Χονγκ Κονγκ, κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα σε ενάμιση χρόνο, σκοτώντας συνολικά ένα εκατομμύριο ανθρώπους

01 Ιουν 2020 | 22:24

Επικουρικές: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις έως 295 ευρώ - Αφορά 253.817 πολίτες [βίντεο]

Oι αυξήσεις αφορούν σε συνταξιούχους 20 ταμείων που είχαν μειώσεις μετά τον Ιούνιο του 2016

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 01 Ιουν 2020 | 22:04

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές μετά τη μείωση ΦΠΑ

Ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες στις αρχές του νέου έτους είχαν προχωρήσει σε αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων περίπου στο 6%

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 01 Ιουν 2020 | 20:44

Μείωση ΦΠΑ στον καφέ: Γιατί δεν είδαν διαφορά στην τσέπη τους οι καταναλωτές [Βίντεο]

Ο καφές, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά εξακολουθούν να πωλούνται στα προ των μειώσεων επίπεδα

01 Ιουν 2020 | 17:37

Στήριξη σε έως 1,175 εκατ. μισθωτούς φέρνει το νέο πακέτο επιδότησης εργασίας και αναστολής συμβάσεων

Έως και 1,175 εκατομμύρια μισθωτοί εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο πακέτο "ενίσχυσης της απασχόλησης" που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή.

01 Ιουν 2020 | 17:35

Oxford Economics: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα σημειώσει τη μεγαλύτερη εκτόξευση στην Ευρωζώνη το 2021-2024

To Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, εάν συμφωνηθεί, θα προσφέρει μια σημαντική δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης, σημειώνει η Oxford Economics.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ 01 Ιουν 2020 | 13:50

ΑΒ Βασιλόπουλος: Από την ελληνική γη στην κορυφή του κόσμου με δύο διακρίσεις

Δύο πολύ σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για το φρέσκο γάλα "Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη", στον φημισμένο διαγωνισμό των Monde Selection Awards 2020.

€34,2 ΕΚΑΤ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ 01 Ιουν 2020 | 13:15

Ασφαλιστικός Όμιλος Eurolife FFH - Οικονομικά αποτελέσματα 2019: Υψηλές επιδόσεις με αξία για όλους

Για τον Όμιλο Eurolife FFH, αξία έχει να βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που εμπιστεύονται τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του.