Ο κορονοϊός φέρνει παρατάσεις στις φορολογικές υποχρεώσεις - Ποιες αναστέλλονται

Η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων (τόσο του ΦΠΑ όσο και των δόσεων από τη ρύθμιση των οφειλών) θα είναι 4μηνη ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι τρίμηνη.

Οφειλές στην εφορία: Πότε ξεκινάει η νέα ρύθμιση των 24 δόσεων

Διευρύνεται τόσο ως προς τον αριθμό των δικαιούχων όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις στις οποίες θα αφορά ο κατάλογος των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που αναστέλλονται.

Με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, οι παρατάσεις για την καταβολή του ΦΠΑ και των βεβαιωμένων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ ή τα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορούν και όλες τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται (ο κατάλογος από χθες έχει γίνει τεράστιος) αλλά και όλους τους επαγγελματίες των οποίων ο κύκλος εργασιών ή τα έσοδα θα υποστούν καθίζηση.

Όσον αφορά στο ποιες υποχρεώσεις θα ανασταλούν, εκτός από τις υποχρεώσεις του Μαρτίου, θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο –καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο Απρίλιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας- ότι θα συμπεριληφθούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις του Απριλίου. Σε αυτές, περιλαμβάνεται και ο τριμηνιαίος ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι πληρώνουν ΦΠΑ για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, θα βασιστούν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ουσιαστικά, οι παρατάσεις θα αφορούν:

1. Όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών μέσα στον Μάρτιο. Πλέον ο κατάλογος μεγαλώνει καθώς μιλάμε για εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, παιδότοπους, κυλικεία, κέντρα διασκέδασης κλπ

2. Όσους επαγγελματίες έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση εσόδων. Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν ημέρα με την ημέρα δείκτες οικονομικών συναλλαγών προκειμένου να καταλήξουν στον κατάλογο των επαγγελμάτων που θα κάνουν χρήση της παράτασης. Βέβαια, και αυτός ο κατάλογος μεγαλώνει και θα μεγαλώνει τις επόμενες ημέρες καθώς τα αναγκαστικά μέτρα θα επηρεάσουν πολλές επαγγελματικές κατηγορίες: μόνο τα εστιατόρια που αναμένεται να περάσουν πολύ δύσκολες ημέρες αλλά και όλος ο κλάδος των τουριστικών επιχειρήσεων, αριθμεί δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Ακόμη και οι δικηγόροι αναμένεται να υποστούν μείωση εισοδήματος λόγω της επικείμενης αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Δεν λείπουν και περιπτώσεις επαγγελματιών που από μόνοι τους αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να αναστείλουν τη λειτουργία υπό τον φόβο μετάδοσης της νόσου.

Η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων (τόσο του ΦΠΑ όσο και των δόσεων από τη ρύθμιση των οφειλών) θα είναι 4μηνη ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι τρίμηνη (τουλάχιστον με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση). Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου θα πληρωθούν Ιούλιο και οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις του Μαρτίου τον Ιούνιο. Όσο για τις φορολογικές υποχρεώσεις του Απριλίου θα πάνε για τον Αύγουστο και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τον Ιούλιο.

Από μόνη της αυτή η 4μηνη παράταση, ναι μεν δίνει έναν αέρα ρευστότητας σε αυτή τη φάση αλλά από την άλλη συσσωρεύει υποχρεώσεις για το 2ο πολύ δύσκολο εξάμηνο του έτους το οποίο και είναι γεμάτο από φόρους και εισφορές. Στο δεύτερο εξάμηνο, εκτός από τα τρέχοντα (αλλά και τις υποχρεώσεις που θα μεταφερθούν από το πρώτο εξάμηνο λόγω κορωνοϊού) οι επαγγελματίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον φόρο εισοδήματος του 2019 αλλά και τον ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα, εκπνέει η προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από 1,4 εκατομμύρια επαγγελματίες. Μένει να φανεί αν θα δοθεί κάποια παράταση αν και η μη υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης δεν δημιουργεί κάποιο άλλο πρόβλημα πέραν του ότι ο επαγγελματίας θα καταταγεί υποχρεωτικά στην κατώτερη βαθμίδα. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα ισχύσει η προθεσμία πληρωμής των πρώτων ασφαλιστικών εισφορών που θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα. Αυτές θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 20 Μαρτίου.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ 21 Μαϊ 2020 | 07:57

Πακέτο μαμούθ 24 δισ. ευρώ για την οικονομία - Αναλυτικά όλα τα μέτρα της κυβέρνησης

Στο ποσό αυτό, περιλαμβάνεται "ζεστό χρήμα" που θα πέσει στην αγορά υπό μορφή άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 19 Μαϊ 2020 | 13:40

Παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου το όριο των 50 ευρώ για τις ανέπαφες συναλλαγές

Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα συνεχίσει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 19 Μαϊ 2020 | 13:05

Φοροελαφρύνσεις στον τουρισμό για λίγους μήνες

Το φιλί της ζωής στους σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

ΣΤΑ 8 ΔΙΣ. ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 18 Μαϊ 2020 | 11:33

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Για ποιους θα μειωθούν οι φόροι - Τι θα κάνουμε αν επιστρέψει η πανδημία

"Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ορισμένες λελογισμένες και στοχευμένες μειώσεις φόρων" επισημαίνει ο ΥΠΟΙΚ.

ΜΕΙΩΣΗ 17,2% ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Μαϊ 2020 | 11:06

Τέλος η έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων - Παράταση αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Μετά την διασταύρωση στοιχείων και με την "ΕΡΓΑΝΗ" ο τελικός αριθμός των δυνητικά δικαιούχων, φαίνεται να περιορίζεται στις 72.000.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ "ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" ΦΟΡΩΝ 14 Μαϊ 2020 | 07:46

Φορολογική ανάσα: Έρχονται μηνιαίες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Νέα ρύθμιση λόγω της πανδημίας

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με εφιαλτικές καταστάσεις όπως η πληρωμή τριών ή και τεσσάρων φόρων μέσα στον ίδιο μήνα.

ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΦΚ 12 Μαϊ 2020 | 09:34
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΙΟ 11 Μαϊ 2020 | 09:30

Σταϊκούρας: Νέο πακέτο μέτρων για ιδιοκτήτες ακινήτων και κρατική επιδότηση στεγαστικών δανείων

Αποκαλυπτικός για τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 08 Μαϊ 2020 | 07:57

Αλαλούμ με τις πληρωμές της εφορίας: Ποιοι πλήρωσαν και εμφανίζονται να χρωστάνε

Η αναταραχή έχει προκληθεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα που έχουν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 04 Μαϊ 2020 | 12:52

Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις με πατέντες διεθνώς αναγνωρισμένες

Το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την τελευταία ημέρα χρήσης για την οποία ζητείται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 03 Μαϊ 2020 | 11:28

Διγαλάκης: Παρατείνεται η εξεταστική περίοδος - Πως θα γίνει η εξεταστική των φοιτητών

Από τις 25 Μαίου θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια για να πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια και οι πρακτικές ασκήσεις.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 30 Απρ 2020 | 20:54
30 Μαϊ 2020 | 14:01

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Ποιοι θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα το καλοκαίρι με 360 έως 550 ευρώ καθαρά

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα πρέπει να ζήσουν τους επόμενους μήνες με αυτές τις αποδοχές λόγω της κρίσης από τον κορονοϊό