Ποινές της ΕΚΤ στις τράπεζες που δεν θα τηρήσουν τις προθεσμίες των stress tests

Οι τράπεζες που δεν θα συμμορφωθούν πλήρως με τα deadlines που θα θέσει η ΕΚΤ, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, όπως πχ η παροχή πληροφοριών ενός μεγαλύτερου δείγματος δανείων

poines-tis-ekt-stis-trapezes-pou-den-tha-tirisoun-tis-prothesmies-twn-stress-tests
|
SHARE THIS
0
SHARES

Oι τράπεζες της ευρωζώνης θα είναι αντιμέτωπες με ποινές εάν χάσουν τις προθεσμίες που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την αξιολόγηση των ισολογισμών τους, όπως συμφώνησαν οι εθνικές εποπτικές αρχές στην έκτακτη συνάντηση που έγινε στη Φρανκφούρτη της Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

O έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) τον οποίο διεξάγει η ΕΚΤ είναι μέρος ενός ελέγχου ευρείας κλίμακας των 128 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρατεταμένες αμφιβολίες για την υγεία τους και για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων όταν αναλάβει την εποπτεία τους από το Νοέμβριο.

Εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα πολύπλοκα έντυπα πληροφοριών εγκαίρως, οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν μία δική τους «συντηρητική εκτίμηση»

Η άσκηση αυτή έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες στα δάνεια ή τις επενδύσεις που δεν είχαν καλές επιδόσεις, επιτρέποντάς τους να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ενισχύοντας την ικανότητα χορήγησης νέων δανείων, για να βοηθήσουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Αρκετές εκατοντάδες εμπειρογνώμονες από τις εθνικές εποπτικές αρχές σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και συμβουλευτικές εταιρείες, συναντήθηκαν στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη τη Δευτέρα, όπως και είχαμε γράψει και στο theTOC, σε μία ολοήμερη συνεδρία έτσι ώστε να χτιστεί ξεκάθαρα ο δρόμος προς τα τραπεζικά stress tests.

«Οι προθεσμίες είναι απαραβίαστες», δήλωσε πηγή στο πρακτορείο. Εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα πολύπλοκα έντυπα πληροφοριών εγκαίρως, οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν μία δική τους «συντηρητική εκτίμηση» σχετικά με την κατάσταση των βιβλίων τους , πρόσθεσε η πηγή .

Αυτό θα οδηγήσει σε ποινές προς τις τράπεζες, καθώς συντηρητικές εκτιμήσεις των παραγόντων που επηρεάζουν την αξία ενός περιουσιακού στοιχείου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη αξία από την πραγματική.

Οι περισσότερο συντηρητικές υποθέσεις τελικά θα κάνουν τη θέση της τράπεζας να μοιάζει χειρότερη, και θα αναγκάσουν τις πιο αδύναμες τράπεζες να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από ό, τι θα ήταν θα έπρεπε διαφορετικά.

Η εμπιστοσύνη στον κλάδο παραμένει εύθραυστη παρά της κρατικής στήριξης που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ, καθώς η οικονομική κρίση και τα προβλήματα χρέους της ζώνης του ευρώ υπογράμμισαν την επικίνδυνη σχέση μεταξύ των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων και των τραπεζών, που αγόρασαν πολλά από τα κρατικά ομόλογα τους.

Η συνολική και τελική προθεσμία για τις τράπεζες είναι ο Οκτώβριος

Η συνολική και τελική προθεσμία για τις τράπεζες είναι ο Οκτώβριος, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι γνωστά όταν η ΕΚΤ γίνεται επόπτης της. Υπάρχουν και άλλες επιμέρους προθεσμίες, αλλά μπορεί να αλλάξουν ποικίλλουν.

Αυτή την εβδομάδα οι τράπεζες κλήθηκαν να συμπληρώσουν συγκεκριμένα πρότυπα σχετικά με τα χαρτοφυλάκια που εξετάζονται και δόθηκαν διαφορετικές προθεσμίες ανάλογα με την πολυπλοκότητα των ζητουμένων στοιχείων.

Μία δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε τη σημασία του χρονοδιαγράμματος και είπε ότι ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα της συνάντησης, ενώ πρόσθεσε ότι οι τράπεζες ενθαρρύνονται να παρέχουν τα στοιχεία εγκαίρως.

Οι τράπεζες που δεν θα συμμορφωθούν πλήρως θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Αυτές οι πρόσθετες επιβαρύνσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παροχή πληροφοριών σχετικά με ένα μεγαλύτερο δείγμα δανείων .

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης εκτενώς η προοπτική του να είναι σε θέση οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ να ελέγχουν τα στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών της ευρωζώνης που βρίσκονται εκτός της περιοχής.

Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε γύρω από τη λεπτομερή συζήτηση των οδηγιών μήκους 247 σελίδων, για το AQR.

Οι επόμενες συναντήσεις μεταξύ της ΕΚΤ και των εθνικών εποπτικών αρχών και των σύμβουλοι έχουν προγραμματιστεί για τις 3 και τις 17 Μαρτίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook