Ποιοι Ελληνες εφοπλιστές κερδίζουν από την απόσυρση πλοίων

Σε διαλύσεις παλαιότερων πλοίων προχωρούν ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων, "κλειδώνοντας" αρκετά συμφέρουσες συμφωνίες, καθώς οι τιμές στις μεγαλύτερες γιάρδες της Ασίας διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε διαλύσεις παλαιότερων πλοίων προχωρούν ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων, "κλειδώνοντας" αρκετά συμφέρουσες συμφωνίες, καθώς οι τιμές στις μεγαλύτερες γιάρδες της Ασίας διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Τα περισσότερα deals αφορούν κυρίως δεξαμενόπλοια, γεγονός που συνδέεται φυσικά και με την υποτονική εικόνα και τα χαμηλά έσοδα στη spot αγορά, με αποτέλεσμα οι πλοιοκτήτες να "ξεφορτώνονται" παλαιότερο τονάζ.

Μάλιστα, όπως λένε στο Capital.gr ναυλομεσιτικές πηγές, οι πολύ καλές τιμές σε Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Ινδία, έχουν ως αποτέλεσμα συμφωνίες για διαλύσεις πλησίον της εμπορικής αξίας των πλοίων.

Οι συμφωνίες

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο report της ναυλομεσιτικής Golden Destiny, η European Navigation, συμφερόντων του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση πούλησε για scrap στο Πακιστάν τα δεξαμενόπλοια "Elka Vassiliki" (κατασκευής 2004) και "Elka Aristotle" (κατασκευής 2003), χωρητικότητας 94.143 dwt έκαστο.

Για να υπολογιστεί η τιμή πώλησης ενός πλοίου για διάλυση, ως μονάδα μέτρησης ορίζεται το ldt (light displacement tonnage = εκτόπισμα άφορτου πλοίου), το "καθαρό" βάρος, δηλαδή, του πλοίου, κενό φορτίου.

Το ldt των δύο πλοίων καταγράφεται από την Golden Destiny στους 17.843 τόνους έκαστο. Με δεδομένο ότι από τις αρχές Μαΐου ένα tanker πωλείται στα διαλυτήρια του Πακιστάν, έναντι 520-550 δολαρίων ανά ldt, τα δύο πλοία πιθανότατα παραχωρήθηκαν έναντι 9-9.5 εκατ. δολαρίων το καθένα.

Την ίδια ώρα, το tanker "Sea Rider" (κατασκευής 2000 και χωρητικότητας 35.775 dwt) της Sea World Management & Trading, συμφερόντων του Βασίλη Λαλιώτη φέρεται, με βάση ναυλομεσιτικές εκθέσεις, να πουλήθηκε πρόσφατα για scrap στο Πακιστάν.

Το συνολικό τίμημα της πώλησης ανήλθε - πάντα σύμφωνα με ναυλομεσίτες - κοντά στα 5 εκατ. δολάρια.

Σε ερώτηση αν οι συμφωνίες ακόμη και για μονάδες 17-18 ετών υποδηλώνουν ότι μικραίνει σταδιακά ο κύκλος ζωής των πλοίων, ναυλομεσίτες απαντούν στο Capital.gr ότι "πιθανότατα πρόκειται για απότοκο της τρέχουσας συγκυρίας, καθώς οι πωλήσεις για scrap καθορίζονται από το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης".

Η πορεία των τιμών στα διαλυτήρια

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, τα χαμηλά επίπεδα των ναύλων ωθούν ορισμένους ιδιοκτήτες tankers στα διαλυτήρια. Η BIMCO, μάλιστα, εκτιμά ότι η διάλυση tankers μεταφοράς προϊόντων αργού πετρελαίου (product tankers) θα φτάσει σε υψηλό 11 ετών φέτος.

Όπως επισημαίνει, η συνολική χωρητικότητα product tankers που διαλύθηκαν κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021 έχει ήδη φτάσει τα επίπεδα των ετών 2019 και 2020. Αν, μάλιστα, η πρόβλεψη του υψηλού 11 ετών επιβεβαιωθεί, η χωρητικότητα των υπό διάλυση πλοίων θα αντιστοιχεί στο 2,1% του στόλου στο νερό.

Οι μονάδες ανακύκλωσης πλοίων στην ινδική υποήπειρο πληρώνουν σήμερα τις υψηλότερες τιμές για περισσότερο από μία δεκαετία.

Ωστόσο, οι αναλυτές αμφιβάλλουν αν μπορούν να διατηρηθούν στα εξαιρετικά τρέχοντα επίπεδα. Αυτό διότι η πανδημία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις εγκαταστάσεις, ενώ οι τιμές χαλύβδινων πλακών διόρθωσαν από τα υψηλά τις τελευταίες ημέρες.

Από την άλλη, σε μεσοπρόθεσμο με μακροπρόθεσμο επίπεδο, ορισμένοι αναμένουν από τους πλοιοκτήτες να πουλήσουν για scrap παλαιότερα tankers και bulkers, ενόψει των περιβαλλοντικών κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Το τελευταίο ταξίδι ενός πλοίου

Σημειώνεται ότι για να διαλυθεί ένα πλοίο ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία. Ειδικότερα, οι πλοιοκτήτες πωλούν τη μονάδα σε μεσάζοντες, τους λεγόμενους "cash buyers", οι οποίοι κατόπιν συζητούν με τα διαλυτήρια για τη μεταπώληση των πλοίων. Το κέρδος των "cash buyers" προκύπτει από τη διαφορά της τιμής.

Τα διαλυτήρια σε Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Ινδία συναντούν συχνά κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, διότι, όπως αναφέρεται, δεν τηρούν όλες οι γιάρδες τις "πράσινες" προδιαγραφές, ενώ έχουν καταγραφεί και θάνατοι εργαζομένων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΕΝΕΥΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ 17 Ιουλ 2021 | 07:47

Όλο και δυσκολεύει η ζωή των ανεμβολίαστων – Μόνο με self test η επιστροφή τους από τα νησιά

Μένουν εκτός από τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης και τα γήπεδα, ενώ συνεχείς είναι οι έλεγχοι covid.

ΝΕΑ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ 16 Ιουλ 2021 | 19:52

Υποχρεωτικό το self test για επιστροφή από τα νησιά - Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

Οι τουρίστες θα μπορούν να επιστρέφουν από τα νησιά και με αρνητικό self test - Παύει να πρόκειται για ισχυρή σύσταση και γίνεται υποχρεωτική η επίδειξή του.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ 16 Ιουλ 2021 | 09:28

Αυστηροί έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά - Επιθεώρηση από τον υπουργό Ναυτιλίας [εικόνες]

Όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, "ο έλεγχος είναι πλήρης και γίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα".

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 15 Ιουλ 2021 | 08:37

Αυστηροί έλεγχοι στα πλοία: 1,5 ώρα πριν στα λιμάνια οι επιβάτες - Ποια έγγραφα απαιτούνται

Αλλάζει από σήμερα η διαδικασία ελέγχου για την επιβίβαση στα πλοία.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ 14 Ιουλ 2021 | 13:22
ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ 07 Ιουλ 2021 | 07:45

Ουρές στο λιμάνι του Πειραιά - Εξονυχιστικοί οι έλεγχοι των πιστοποιητικών

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν από νωρίς το πρωί έξω από τα πλοία που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 03 Ιουλ 2021 | 12:57

Τα πλοία της φυγής: Η πρώτη έξοδος για διακοπές - Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά [εικόνες]

Αυξημένη η κίνηση στον Πειραιά το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για τα ταξίδια με πλοίο.

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ 03 Ιουλ 2021 | 09:11

Διακοπές στα νησιά με green pass ή αρνητικό τεστ: Πώς θα γίνεται η επιβίβαση στα πλοία - Αναλυτικές οδηγίες

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τα ταξίδια με πλοίο - Για ποιους επιτρέπεται "ελευθέρας" και ποιοι θα πρέπει να έχουν green pass ή αρνητικό τεστ.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 02 Ιουλ 2021 | 21:22

Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά από Δευτέρα: Τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στο λιμάνι οι επιβάτες - Βήμα βήμα η διαδικασία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες που από Δευτέρα σκοπεύουν να επισκεφθούν τα νησιά.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ 27 Ιουλ 2021 | 08:55

Ετσι θα εκδοθούν τα "κουπόνια" για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ, μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την έκδοση των κουπονιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ 26 Ιουλ 2021 | 22:24

Τουρισμός για όλους: Ανοίγει η διαδικασία ενστάσεων - Δείτε αν είστε δικαιούχοι

Από σήμερα Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 και έως την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 οι ενστάσεις για το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους"

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 26 Ιουλ 2021 | 22:12

Έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος και τον Αύγουστο

Ευνοϊκή ρύθμιση για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους τον Αύγουστο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους έως το τέλος του επόμενου μήνα.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Ιουλ 2021 | 19:37

Κατώτατος μισθός: 9+1 απαντήσεις για την επικείμενη αύξηση - Γιατί δεν υιοθετήθηκε η πρόταση για τα 751 ευρώ

Με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις, το υπουργείο Εργασίας εξηγεί πώς φτάσαμε στην απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%.