Ποιοι και γιατί δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο - Τα νέα μέτρα με αριθμούς και παραδείγματα

Η μείωση της προκαταβολής φόρου - Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Οι εργοδοτικές εισφορές

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Απασχόληση εργαζομένων για 8 ώρες χωρίς καταβολή εργοδοτικών εισφορών επί τρεις μήνες, απασχόληση εργαζομένων για 4 ώρες με μειωμένο συνολικό κόστος κατά 60%, δυνατότητα χαμηλότοκης χρηματοδότησης μέσω του τρίτου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και μηδενική πληρωμή φόρου φέτος το καλοκαίρι λόγω μηδενισμού της προκαταβολής φόρου. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης που είναι και τα μεγάλα "θύματα" της πανδημίας, το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση.

Στην πράξη, ελάχιστα από τα περίπου 250.000 νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη χώρα θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων –υπολογίζεται ότι θα βάλουν το χέρι στο ταμείο περίπου το ένα στα 5- ενώ μετά και τον 3ο γύρο τα χαμηλότοκα δάνεια που θα χορηγήσει το κράτος μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής θα φτάσουν στα 2,6 δις. ευρώ

Η μείωση της προκαταβολής φόρου

Με την ενεργοποίηση των νέων συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, χιλιάδες κερδοφόρες επιχειρήσεις του 2019 θα βρεθούν να μην πληρώνουν καθόλου φόρο μέσα στο 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδεικτικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα. Μια επιχείρηση είχε κέρδη 50.000 ευρώ και στη χρήση του 2019 και στη χρήση του 2020. Από πέρυσι, έχει προπληρώσει τον φόρο της φετινής χρονιάς μέσω της περυσινής προκαταβολής. Φέτος, το τι θα δείξει το εκκαθαριστικό, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό μείωσης των εσόδων στο φετινό α’ εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό (σ.σ οι επιχειρήσεις είναι δεδομένο ότι θα κληθούν να συμπληρώσουν τα σχετικά στοιχεία στην πλατφόρμα "τα έσοδά μου" της ΑΑΔΕ). Οι υπολογισμοί δείχνουν τα εξής:

1. Αν η επιχείρηση εμφανίσει μείωση εσόδων έως και 5% (ή αν έχει αύξηση) ο συντελεστής της προκαταβολής θα είναι 100% άρα η επιχείρηση θα κληθεί να πληρώσει 12.000 ευρώ.

2. Αν η επιχείρηση εμφανίσει μείωση εσόδων από 5 έως 15%, το τελικό εκκαθαριστικό θα δείξει επιβάρυνση 8.400 ευρώ καθώς ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου θα μειωθεί στα 8.400 €

3. Για επιχείρηση με μείωση εσόδων από 15-25%, το εκκαθαριστικό θα δείξει επιβάρυνση 6000 ευρώ με τον συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου να διαμορφώνεται στο 50% ενώ

4. Για μείωση εσόδων 25-35% η προκαταβολή φόρου θα υπολογιστεί με συντελεστή 30% και η επιχείρηση θα κληθεί να πληρώσει μόλις 3.600 ευρώ.

5. Για μείωση εσόδων άνω του 35% ή για επιχειρήσεις στον χώρο της ακτοπλοίας ή της αεροπλοίας ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Η πλατφόρμα my business support θα ενεργοποιηθεί εκ νέου την εβδομάδα που έρχεται προκειμένου να διατεθούν πόροι συνολικού ύψους περίπου 1 δις. ευρώ σε 100.000 επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Θα ανοίξει εκ νέου τον Αύγουστο προκειμένου να ξεκινήσει ο 3ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτή τη φορά θα μπορούν να κάνουν αίτηση ακόμη και απλοί ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακές μηχανές ώστε να μπορούν να δανειοδοτηθούν από οδηγοί ταξί και καταστημάτων λιανικής μέχρι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον 3ο γύρο, θα παίζει ρόλο η μείωση των εσόδων κατά την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου ενώ θα διατεθούν επιπλέον 1 δις. ευρώ. Άρα το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής θα φτάσει στα 2,6 δις. ευρώ.

Οι εργοδοτικές εισφορές

Περίπου 1,2 δις. ευρώ διατίθενται για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως εξής: Οι επιχειρήσεις που εντάσσουν το προσωπικό τους στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ απασχολώντας τους εργαζόμενους για τις μισές ώρες, θα επιδοτούνται με ποσοστό 60% για το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών μέχρι και τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και οι εποχικές επιχειρήσεις, για τρεις μήνες δεν θα πληρώνουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ένας εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1200 ευρώ, θα συνεχίζει να εργάζεται με 8ωρο αλλά ο εργοδότης, αντί να πληρώνει συνολικά 1494 ευρώ τον μήνα, θα πληρώνει 1200 ευρώ δηλαδή θα κερδίσει 882 ευρώ στο τρίμηνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 10 Αυγ 2020 | 19:01

Δέσμευση Μητσοτάκη από Εύβοια για ταχύτατες αποζημιώσεις - Πλήρης στήριξη στον Χαρδαλιά [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Εύβοια - Όλα όσα είπε για αποζημιώσεις και το "112"

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 18:48

Μητσοτάκης σε NATO: Η τουρκική συμπεριφορά υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα

Η τουρκική συμπεριφορά υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΓΓ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 17:30

Tραγωδία Εύβοια: Live oι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Περιφερειακό Μέγαρο Εύβοιας στην Χαλκίδα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ 10 Αυγ 2020 | 15:13

Κορονοϊός - Ιταλία: Ενισχύονται τα μέτρα ενόψει Δεκαπενταύγουστου - Πέφτουν "βροχή" τα πρόστιμα

Οι ιταλικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας και πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 15:11

Στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές [Εικόνες]

Αυτοψία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

10 Αυγ 2020 | 13:37

Κορονοϊός-Κικίλιας: Έρχονται νέα μέτρα - Έκκληση προς τους νέους

Ο Βασίλης Κικίλιας απηύθηνε έκκληση προς τους νέους και προανήγγειλε νέα μέτρα για τον κορονοϊό

ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ 10 Αυγ 2020 | 11:55

Ραγκούσης για την τραγωδία στην Εύβοια: Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, είπε συνειδητά ψέματα

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι εντελώς εκτεθειμένη.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 10 Αυγ 2020 | 11:42

Κορονοϊός - Κοτανίδου: Ερχονται ακόμα αυστηρότερα μέτρα - Κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι

"Σήμερα ή αύριο θα πάρουμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για να ελέγξουμε την ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού", είπε η κ. Κοτανίδου.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 10 Αυγ 2020 | 11:38

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Στόλτενμπεργκ.

"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 10 Αυγ 2020 | 09:30

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Είναι θέμα χρόνου η μετάδοση από τη μία ηλικιακή ομάδα στην άλλη

"Υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι", σημείωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 09 Αυγ 2020 | 20:27
ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 14:21

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη: Στις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

Σε ανάρτησή του στο Twitter εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στους οικοίους των θυμάτων της κακοκαιρίας.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ 09 Αυγ 2020 | 10:11

Εφορία-Επιδοτήσεις: O Αύγουστος των δηλώσεων - Και έξι διαφορετικές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού

Ενα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις