
«Κίνητρο» για την επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό δίνει η νέα χαλάρωση των capital controls, αφού όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τα 420 ευρώ που μπορεί να «σηκώνει» ο κάθε καταθέτης από τον λογαριασμό του εβδομαδιαίως, ορίζεται πλέον ελεύθερη ανάληψη μέχρι του 10% των χρημάτων τα οποία κατατίθενται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το εξωτερικό.
Όπως αναφέρει η ρύθμιση συγκεκριμένα, «επιτρέπεται και η ανάληψη μετρητών έως και 10% επί χρηματικών ποσών που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό με πίστωση λογαριασμού Π.Ι. που λειτουργεί στην Ελλάδα», άρα προϋπόθεση για να μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει αναλήψεις πέραν του ορίου των capital controls, πρέπει να μεταφέρει χρήματα από το εξωτερικό σε λογαριασμό στην Ελλάδα.
Αν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ έδειξαν ότι τον Αύγουστο και ύστερα από 10 διαδοχικούς μήνες υποχώρησης στο υπόλοιπο των τραπεζικών καταθέσεων, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ανήλθαν στα 121,138 δισεκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως των 305 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο η αύξηση αφορά τις επιχειρήσεις και όχι τα νοικοκυριά και έχει να κάνει κυρίως με πληρωμές μισθών και προμηθευτών. Ουσιαστικά, η επιστροφή των καταθέσεων δεν έχει ξεκινήσει και δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σπάσιμο προθεσμιακών - Αγορά ακινήτων
Ανάσα για την αγορά ακινήτων αποτελεί η ρύθμιση που επιτρέπει για πρώτη φορά μετά την επιβολή των capital controls την πρόωρη λήξη προθεσμιακών καταθέσεων για αγορά ακινήτου.
Σπάσιμο προθεσμιακής επιτρέπεται και για την πληρωμή νοσηλίων και διδάκτρων, μισθοδοσίας, ληξιπρόθεσμων οφειλών, προμηθευτών και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης έως 1800 ευρώ το μήνα.
Αγορές με πιστωτικές κάρτες
Η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking) επιτρέπονται στο εσωτερικό χωρίς περιορισμούς. Για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Οι αγορές από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου κατά κανόνα επιτρέπονται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων (π.χ. αγορά ειδών ρουχισμού, διαδικτυακό στοίχημα κ.α.).
Μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό
Διευκόλυνση και χαλάρωση των capital controls έρχεται και για τους επενδυτές που μετά την τραπεζική αργία είχαν πουλήσει μετοχές στο εξωτερικό ή είχαν εισπράξει μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου και μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να επανεπενδύσουν αυτά τα ποσά. Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, ποσά που έρχονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς Π.Ι. που λειτουργούν στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρονται εκ νέου στο εξωτερικό, εν όλω ή εν μέρει.
Επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό έως του ποσού των 500 ευρώ μηνιαίως ανά πελάτη και ανά Ίδρυμα Πληρωμών ή Π.Ι.
Σε πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών έως και 2.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε συνάλλαγμα) ανά ταξιδιώτη και ταξίδι. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν υπόκεινται στον ανωτέρω περιορισμό.
Οι διασυνοριακές εντολές πληρωμών επιτρέπονται, εφόσον γίνονται με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε Π.Ι. που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Συντάξεις και προνοιακά επιδόματα από ελληνικούς ασφαλιστικούς φορείς καταβάλλονται κανονικά και στο εξωτερικό.
Επιτρέπεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό μέσω Π.Ι. Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη και μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.
Σε περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή εξαιρετικοί κοινωνικοί λόγοι, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πραγματοποίηση πληρωμών προς το εξωτερικό ή η ανάληψη μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ το μήνα, με μία ή περισσότερες αναλήψεις.
Επιτρέπεται η πληρωμή διδάκτρων μέσω Π.Ι., καθώς και η μεταφορά ποσού έως και 5.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) ανά τρίμηνο για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus). Το ανωτέρω όριο διαμορφώνεται στις 8.000 ευρώ στην περίπτωση που τα ποσά αυτά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή.
Άνοιγμα λογαριασμών
Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, το άνοιγμα λογαριασμών για την εξυπηρέτηση φοιτητών (νέων ή συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus) και οπλιτών, την πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού και εργοσήμου, την πληρωμή δανείων και υποχρεώσεων του καταθέτη προς το Π.Ι., την καταβολή νέων συντάξεων και επιδομάτων, την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ελληνικό Δημόσιο, την πληρωμή εράνων και υπέρ φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, την εξυπηρέτηση νεοιδρυθεισών επιχειρήσεων κ.α.
Πρόωρη εξόφληση δανείων
Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η πρόωρη εξόφληση δανείων (μερική ή ολική) με μετρητά, με έμβασμα από το εξωτερικό, καθώς και με τη χορήγηση νέου δανείου με σκοπό την αναδιάρθρωση.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι συναλλαγές που εμπίπτουν στους περιορισμούς των capital controls, μπορούν, κατ’ εξαίρεση, να διενεργηθούν μετά από έγκριση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ή των Ειδικών Υποεπιτροπών που λειτουργούν στα Π.Ι., εφόσον επιβάλλονται από σημαντικούς λόγους και τεκμηριώνονται εγγράφως. Τα σχετικά αιτήματα υποβάλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα των Π.Ι.
Η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών έχει συστήσει ήδη ειδικές υποεπιτροπές έγκρισης συναλλαγών για την εξέταση αιτημάτων έως 150.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη με εβδομαδιαίο εγκριτικό όριο τα 70 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και 308 εκατ. ευρώ για το σύνολο των Π.Ι.
Επίσης, θεσπίζονται διαδικασίες άμεσης διεκπεραίωσης για συναλλαγές προς το εξωτερικό που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ απευθείας από το δίκτυο υποκαταστημάτων των Π.Ι. και διαδικασίες ταχείας έγκρισης για συναλλαγές από 5.001 έως και 10.000 ευρώ, ώστε να διευκολύνονται, μεταξύ άλλων, και οι νέοι επιχειρηματίες χωρίς προηγούμενη συναλλακτική δραστηριότητα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr