Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώνουν περισσότερα δημοτικά τέλη-Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις

Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις των δημοτικών τελών

δημος

Ένα από τα 13 μέτρα που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης -είναι ένα ποσό της τάξεως των 3,5 δις. ευρώ- είναι και η επιβολή του φόρου υγειονομικής ταφής.

Τι είναι αυτός ο φόρος και γιατί είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις των δημοτικών τελών που καταβάλλουμε μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος; Ο τρόπος εφαρμογής του θα ξεδιπλώνεται από το 2022 έως το 2024 καθώς σταδιακά ο φόρος αυτός θα γίνεται και βαρύτερος. Δεν θα τον πληρώνουν οι πολίτες αλλά οι δήμοι. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των σκουπιδιών που θα στέλνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής -δηλαδή ουσιαστικά όσο πιο φτωχές θα είναι οι επιδόσεις τους στην ανακύκλωση- τόσο μεγαλύτερη θα είναι και επιβολή του φόρου. Και μπορεί την καταβολή του φόρου να την κάνει ο δήμος στο κράτος, ωστόσο άλλο τρόπο να συλλέξει αυτά τα χρήματα από τα μεταφέρει το βάρος στους δημότες -μέσα από την αύξηση των δημοτικών τελών- δεν θα υπάρχει.

Διαβάστε Επίσης

Ιδού λοιπόν μια από τις πρώτες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες μας οδηγεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Ή μπαίνουμε στη διαδικασία να ανακυκλώσουμε για να περιορίσουμε τον όγκο των σκουπιδιών ή πληρώνουμε περισσότερα.

Ιδού και το σχετικό απόσπασμα από το κείμενο του Ελλάδα 2.0: "Έναρξη ισχύος νόμου για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή, θέσπιση κινήτρων για τους δήμους ώστε να επιτύχουν υψηλά ποσοστά επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, καθώς και επιβολή φόρου υγειονομικής ταφής. Ο φόρος υγειονομικής ταφής θα εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο του 2022 και τα τιμολόγια αυξάνονται προοδευτικά, έως ότου φτάσουν στο ανώτατο όριο του φόρου υγειονομικής ταφής έως το τρίτο τρίμηνο του 2024".

Πρακτικά με αυτό το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος, οι πολίτες σε όλους τους δήμους, θα κληθούν να συμμορφωθούν με τις αρχές των ευρωπαϊκών πολιτικών "πετάω-πληρώνω". Όσο μεγαλύτερος ο όγκος των σκουπιδιών τόσο μεγαλύτερη και η επιβάρυνση. Ο ένας μετά τον άλλον, οι δήμοι της χώρας θα κληθούν να ενισχύσουν τα προγράμματα ανακύκλωσης όχι μόνο για πλαστικά και είδη συσκευασίας αλλά για τα πάντα (τρόφιμα κλπ).

Διαβάστε Επίσης

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε να ξεδιπλώνονται πολιτικές ενημέρωσης των πολιτών καθώς αυτή τη φορά θα υπάρχει η "απειλή" του φόρου ο οποίος κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Επειδή τα δημοτικά τέλη χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για φωτισμό και αποκομιδή απορριμμάτων, οι δημότες που θα επιδείξουν υψηλές αποδόσεις στην ανακύκλωση, θα επιβαρύνονται ολοένα και λιγότερο ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα οδηγηθούμε και σε νέο τρόπο υπολογισμού. Πλέον, ο "δείκτης" υπολογισμού των δημοτικών τελών δεν θα είναι τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού αλλά ο όγκος των σκουπιδιών. Συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα συμβεί και στην Ελλάδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1,42 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 15 Ιουλ 2021 | 15:01

"Ελλάδα 2.0": Αυτά είναι τα πρώτα 12 έργα που ξεκινούν μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης

Εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0"

«ΕΛΛΑΔΑ 2.0» 14 Ιουλ 2021 | 06:55

Εως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

"Σάρκα και οστά" θα αρχίσει να παίρνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0", και έως τα τέλη Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 13 Ιουλ 2021 | 16:14

Μητσοτάκης για "Ελλάδα 2.0": "Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά" - Τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις

"Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει εγκριθεί" αναφέρει ο πρωθυπουργός

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 09 Ιουλ 2021 | 18:38

ΕΕ: Το τελικό πράσινο φως στα πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να δώσει το Ecofin στις 13 Ιουλίου

Εκτιμάται πως τα 12 πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης θα υιοθετηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 08 Ιουλ 2021 | 13:24

Σκυλακάκης: Δεν νοείται lockdown με εμβολιασμούς - Η οικονομία ανακάμπτει

Για καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα της οικονομίας με τα έως στιγμής δεδομένα έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

ΧΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ RAPID TESTS 07 Ιουλ 2021 | 14:28
ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 29 Ιουλ 2021 | 14:57

Νέο "εξοικονομώ" με 2 σημαντικές αλλαγές: Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες - Τέλος στον "αγώνα δρόμου" για την υποβολή

Ποιος είναι ο στόχος του υπουργείου ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ".

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ 28 Ιουλ 2021 | 09:21

Πόσα θα πληρώνουμε κάθε μήνα για να ρυθμίσουμε τα χρέη της πανδημίας - Οι δόσεις σε αναλυτικά παραδείγματα

Οι δόσεις για τα χρέη της πανδημίας θα φτάνουν στις 36 και θα είναι άτοκες - Αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ 27 Ιουλ 2021 | 08:55

Ετσι θα εκδοθούν τα "κουπόνια" για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ, μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την έκδοση των κουπονιών.

ΠΕΡΙΠΟΥ 600.000 ΟΙ "ΤΥΧΕΡΟΙ" 26 Ιουλ 2021 | 14:31

Αύξηση κατώτατου μισθού: Στα 663 ευρώ από 1 Ιανουαρίου 2022 – Οι νέες αμοιβές με τις τριετίες - Αναλυτικά παραδείγματα

Μεικτές αποδοχές ύψους 182 ευρώ τον χρόνο θα κερδίσουν όσοι λάβουν την αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Ιουλ 2021 | 10:58

Πληρωμές με κάρτες: Εκπτώσεις φόρου, "δώρα" αλλά και πρόστιμα - Τι θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2022

Οι επτά άξονες της μεταρρύθμισης στις πληρωμές με κάρτες. Πρόστιμα αλλά και εκπτώσεις φόρου κατά 30% για όσους κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές.