
Η απότομη άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία 24ωρα στο χρηματιστήριο ενέργειας, μας θύμισε ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει.
Την στιγμή που η ζήτηση για ενέργεια θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται εξαιτίας της έλευσης του χειμώνα, όχι μόνο ημερολογιακά, αλλά και επί της ουσίας, η τιμή του ρεύματος επέστρεψε στα επίπεδα των 350-370 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμές που ουσιαστικά είχαμε να δούμε από το καλοκαίρι.
Με την πολύ μεγάλη άνοδο της τιμής τα τελευταία 24ωρα -εν πολλοίς αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης αλλά και στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου που επέστρεψε στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα με άνοδο 30% από τα χαμηλά των 95-100 ευρώ που καταγράφηκαν τις προηγούμενες 2 εβδομάδες- η μέση τιμή του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε πάνω από τα 220 ευρώ και κατέγραψε οριακή πτώση σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα
Αν οι τιμές παραμείνουν και τις επόμενες δύο εβδομάδες στα σημερινά επίπεδα -κάτι που σημαίνει ότι ο Δεκέμβριος θα αρχίσει να διαμορφώνει μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σαφώς υψηλότερη συγκριτικά με τον Νοέμβριο- αυτό με τη σειρά του θα φέρει αύξηση των τιμών λιανικής για τον Ιανουάριο από την πλευρά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Οι οποίες έβαλαν ένα "στοίχημα" για τον Δεκέμβριο και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην το κερδίσουν όλες.
Ποιο είναι αυτό το στοίχημα; Ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα συγκρατηθεί κατά μέσο όρο στα 220-230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όταν κάποιες εταιρείες ανακοίνωναν τιμές λιανικής της τάξεως των 28 λεπτών, είναι προφανές ότι θα πρέπει να βγάλουν και κάποιο κέρδος. Αντίθετα, οι πάροχοι (μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ) που ανέβασαν την τιμή στα 38 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια.
Αύξηση των τιμών λιανικής για τον Ιανουάριο θα φέρει επιβαρύνσεις κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για τα νοικοκυριά που έχουν μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε καλύπτονται σε μικρότερο βαθμό από τις κρατικές επιδοτήσεις. Σε ότι αφορά στα νοικοκυριά με τις μέσες καταναλώσεις των 300-500 κιλοβατωρών ανά μήνα, η ανώτατη τιμή της αγοράς (δηλαδή περίπου 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά την επιδότηση), δεν αναμένεται να αλλάξει.
Αυτό που ενδεχομένως να περιοριστεί, είναι η δυνατότητα μέσω της επιλογής παρόχου να βρεθεί πολύ χαμηλή χρέωση ακόμη και της τάξεως των 6-7 λεπτών ανά κιλοβατώρα, πολύ κοντά δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr