Ποιοι μπορούν να σώσουν το σπίτι τους μέχρι τις 30 Απριλίου

Από την 1η Μαίου, δύο θα είναι οι επιλογές των δανειοληπτών με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Ποιοι μπορούν να σώσουν το σπίτι τους μέχρι τις 30 Απριλίου

Μόνο όσοι ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της 1ης κατοικίας μέχρι τις 30 Απριλίου θα έχουν δικαίωμα να ελπίζουν στην διάσωση του σπιτιού τους. Από την 1η Μαίου, δύο θα είναι οι επιλογές των δανειοληπτών με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Ή να έρχονται σε συμφωνία με την τράπεζα (ή με το fund που θα έχει αγοράσει το δάνειο) για ρύθμιση του δανείου τους –όπου ο καθορισμός των όρων της ρύθμισης θα είναι στα χέρια των τραπεζών- ή να βλέπουν το σπίτι τους να βγαίνει στον πλειστηριασμό. Μετά την ρευστοποίηση, ο δανειολήπτης το μόνο δικαίωμα που θα έχει θα είναι η εξασφάλιση ενός επιδόματος ενοικίου το ύψος του οποίου θα μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση.

Το θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ένα «χρόνιο» πρόβλημα το οποίο καλύφθηκε κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών (κυρίως μέσω των προσφυγών στον νόμο Κατσέλη) θα έρθει στην επιφάνεια από την 1η Μαίου.

Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 24 δις. ευρώ από ένα σύνολο 56 δις. ευρώ δηλαδή αντιστοιχούν στο 43% του συνόλου. Κάποια από αυτά τα κόκκινα δάνεια έχουν προσωρινή προστασία λόγω των προσφυγών στον νόμο Κατσέλη. Κάποια επίσης –πολύ λίγα όμως- έχουν τακτοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μέχρι και την 31η Ιανουαρίου, είχαν υποβληθεί 1928 αιτήσεις αλλά από αυτές έχουν ολοκληρωθεί μόλις 273. Τι θα γίνει λοιπόν μετά την 1η Μαίου:

1. Όσοι καταθέσουν αίτηση στην πλατφόρμα θα εξακολουθήσουν να έχουν προστασία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν καταλήξουν σε συμφωνία με την τράπεζα και εξυπηρετήσουν τη ρύθμιση, θα μπορέσουν να κρατήσουν το σπίτι. Αν όχι, αυτό θα βγει στον πλειστηριασμό.

2. Μετά την 1η Μαίου, όσοι έχουν κάνει αίτηση στον νόμο Κατσέλη θα περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους και το θέμα θα κριθεί από τα δικαστήρια. Μάλιστα, επειδή οι υποθέσεις φτάνουν να εκδικάζονται ακόμη και ύστερα από 10 χρόνια, υπάρχει ήδη επιτροπή που εξετάζει την επίσπευση της διαδικασίας εκδίκασης αυτών των υποθέσεων. Οι προτάσεις θα κατατεθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

3. Όσοι από την 1η Μαίου βρεθούν είτε εκτός πλατφόρμας είτε εκτός νόμου Κατσέλη, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό. Εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη 2ετία, θα πραγματοποιηθούν συνολικά πάνω από 20.000 διαδικασίες. Όσοι χάσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους μέσω του πλειστηριασμού, θα μπορούν να διαπραγματευτούν τη δυνατότητα του να μείνουν στο σπίτι τους με ενοίκιο (σ.σ ο νέος ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν θα δεσμεύεται για την ενοικίασή του) ή να μείνουν σε ένα άλλο ακίνητο εισπράττοντας το επίδομα ενοικίου (εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ SPITOGATOS.GR 10 Φεβ 2021 | 11:15

Ακίνητα: Αυτές είναι οι δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς ενοικίαση και πώληση σε Αττική και Θεσσαλονίκη το 2020.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Μαρ 2021 | 10:09

Κλειδώνει το πακέτο στήριξης δύο δισ. ευρώ τον Απρίλιο - Τι θα περιλαμβάνει, ποιους αφορά

"Κλειδώνει" το πακέτο μέτρων στήριξης που θα τρέξει από τον Απρίλιο, προκειμένου να στηριχτούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα πληγούν και τον Μάρτιο λόγω του lockdown.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ 6 03 Μαρ 2021 | 08:54

Μέτρα στήριξης με κόφτες και... ψαλίδια: Τι ισχύει για αναστολή συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η νέα απόφαση για αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού - Πού μπαίνουν "κόφτες".

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ 02 Μαρ 2021 | 09:58

Πώς και πότε θα πάρετε τα 500-50.000 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 6: Η διπλή ρήτρα που κρύβει παγίδες

Κατά περίπου 15% "συμπιέζεται" ο προϋπολογισμός της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο της απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 02 Μαρ 2021 | 08:40

Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου - Τα σενάρια χωρίς click away αλλά με SMS στο 13032

Επόμενος στόχος: Ένα "καθαρό" άνοιγμα της λιανικής από την Τρίτη 16 Μαρτίου, χωρίς "clicks" αλλά μόνο με επισκέψεις εντός των καταστημάτων και τρίωρο… εξοδόχαρτο για ψώνια μέσω του 13032.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 01 Μαρ 2021 | 09:10

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, κατάθεση πινακίδων, επίδομα θέρμανσης και αποζημιώσεις ενοικίων

Η 1η Μαρτίου είναι η τελευταία προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και κατάθεσης πινακίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Φεβ 2021 | 08:13

Τέλος στην ταλαιπωρία: Τα ακίνητα θα αλλάζουν χέρια εντός 24 ωρών – Όλο το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης θα ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τα ακίνητα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Φεβ 2021 | 09:38

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία διορία σήμερα - Έρχονται τα τέλη με τον μήνα - Από πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απρόθυμος στο να δώσει έστω και μια ολιγοήμερη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 25 Φεβ 2021 | 08:44

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση το 2021 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου είτε δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τιμή ζώνης, είτε σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί κατά 10-15%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 24 Φεβ 2021 | 08:02

Παρατείνεται το lockdown μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα με το νέο SMS στο 13032

Με τους λοιμωξιολόγους να προσανατολίζονται στο να προτείνουν παράταση του lockdown, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν τη λειτουργία των καταστημάτων από 8 Μαρτίου.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 23 Φεβ 2021 | 08:21

To colpo grosso της εφορίας για να εντοπιστούν οι ταμειακές "μαϊμού" και τα POS εξωτερικού

Οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές που φαίνονται να εκδίδουν κανονικά την απόδειξη, χωρίς όμως η πληροφορία να πηγαίνει στην εφορία, έχει εξελιχθεί σε "μάστιγα".

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Φεβ 2021 | 10:11

Συντάξεις, επιδόματα, αποζημιώσεις: Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν 2,4 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα

Εβδομάδα εισπράξεων για συνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων ή οικονομικών ενισχύσεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Φεβ 2021 | 09:56

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων: Οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών

Οι αποφάσεις για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων, στις οποίες καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ σε μια διαδικασία η οποία -λόγω κορονοϊού- έχει διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.