Follow us

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα κληθεί να δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης αλλά και ο πληθωρισμός που παίρνουν την ανηφόρα, δημιουργούν προσδοκίες για ένα "καλό" ποσοστό αναπροσαρμογής των αποδοχών, κάτι που προφανώς έχει και μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Αυτό όμως απέχει αρκετά από την πραγματικότητα καθώς ο ασφαλιστικός νόμος έχει τόσες "δικλείδες" που οδηγούν τελικώς σε σαφή περιορισμό του τελικού ποσοστού της αύξησης. Γεγονός είναι πάντως ότι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι –όχι όλοι- θα δουν από το 2023 να κατατίθενται περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τι ορίζει ο ασφαλιστικός νόμος; Ότι από το 2023 και μετά οι συντάξεις θα αυξηθούν με ποσοστό το οποίο θα εξαρτάται από την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης και την πορεία του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, θα προστίθεται το 50% του ρυθμού ανάπτυξης και το 50% του πληθωρισμού. O ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 4,5% ενώ για τον πληθωρισμό ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί. Ήδη βρίσκεται στο 5%. Αν λοιπόν υποτεθεί ότι η χρονιά κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 4,5% και έχουμε και ένα πληθωρισμό 1,5% σε μέσο επίπεδο για το σύνολο του έτους, τότε θεωρητικά θα μπορούσαν να δοθούν αυξήσεις 3%. Είναι έτσι; Όχι είναι η απάντηση. Διότι ο νόμος έχει συμπεριλάβει ακόμη έναν "κόφτη": το ποσοστό της αύξησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσοστό του πληθωρισμού σε μέση ετήσια βάση.

Δηλαδή, μπορεί οι πρώτοι μήνες του 2022 να ξεκινήσουν με πληθωρισμό άνω του 5% (που είναι και το πιθανότερο), αλλά από το β’ εξάμηνο, ο πληθωρισμός να υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η χρονιά να κλείσει με ένα μέσο ποσοστό αύξησης της τάξεως του 1,5%. Αυτή θα είναι και η μέγιστη αύξηση που θα μπορεί να δοθεί σε συνταξιούχους.

Διαβάστε Επίσης

Σε ποιους όμως; Μόνο στους συνταξιούχους που δεν έχουν θετική προσωπική διαφορά. Εδώ, ο κάθε συνταξιούχος θα πρέπει να κατανοήσει τι είναι η λεγόμενη προσωπική διαφορά και πότε είναι θετική. Υπάρχει ένα ποσό σύνταξης που εισπράττει ο συνταξιούχος και ένα ποσό σύνταξης που θα έπρεπε να εισπράττει βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού. Αν ο συνταξιούχος εισπράττει περισσότερα από αυτά που βγάζει ο τρόπος υπολογισμού, τότε δεν δικαιούται καμία αύξηση μέχρι να εξαφανιστεί αυτή η προσωπική διαφορά. Αν πάλι έχει αρνητική προσωπική διαφορά, τότε παίρνει αύξηση και για να κλείσει αυτή η προσωπική διαφορά (σ.σ πρώτες δόσεις αυξήσεων έχουν ήδη δοθεί εξαιτίας αυτού του λόγου) αλλά και λόγω του πληθωρισμού.

Συμπέρασμα: από το 2023 θα υπάρξουν αυξήσεις. Το ύψος τους θα το καθορίσει η πορεία του πληθωρισμού. Και για κάθε συνταξιούχο ξεχωριστά, το ποσό που θα πάρει θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά ή όχι. Αυτό είναι μια πληροφορία που μπορεί ο καθένας να την συγκεντρώσει βρίσκοντας το μηνιαίο εκκαθαριστικό της σύνταξής του. Προσοχή: τελική εκκαθάριση δεν έχει γίνει ακόμη για όλες τις περιπτώσεις, ειδικά για συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από μια συντάξεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 22 Μαϊ 2022 | 10:31

Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα: Πιθανότητα στοχευμένων μέτρων και το καλοκαίρι - "Μεγάλο το πρόβλημα στα νησιά"

Σε στοχευμένα μέτρα και το καλοκαίρι για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στα καύσιμα προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 22 Μαϊ 2022 | 09:17

Τσακλόγλου: Το 2023 θα αυξηθούν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια

"Το 2023 είναι έτος αύξησης των συντάξεων για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια" δηλώνει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου

ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 09:01

Εκτός ελέγχου η τιμή της βενζίνης στην περιφέρεια - Στα 2,61€ η αμόλυβδη στη Νίσυρο [βίντεο]

Συνεχείς οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης, με την κατάσταση σε ορισμένα νησιά να έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΑΡΓΟΥΝ… 18 Μαϊ 2022 | 14:38

"Ξεπαγώνουν" οι αυξήσεις μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους- Ποιους και πόσους αφορά το νομοσχέδιο Βορίδη

Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΦΟΡΑ 15 Μαϊ 2022 | 10:04

Χατζηδάκης: Ξεπάγωμα συντάξεων και διπλή αύξηση από την πρωτοχρονιά του 2023

Για τις εκκρεμείς συντάξεις ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι για το 2016-17-18 έχουν σβηστεί όλες οι οφειλές ενώ για το 2019 τον Μάρτιο είχε αποπληρωθεί το 97,5% των κύριων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 13 Μαϊ 2022 | 12:30

Χατζηδάκης: Ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις στο τέλος της χρονιάς

Στο τέλος της χρονιάς θα ξεπαγώσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Μαϊ 2022 | 07:13

Συντάξεις Ιουνίου 2022: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων του μηνός Ιουνίου 2022.

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ 12 Μαϊ 2022 | 18:49

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου 2022- Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Πότε ξεκινάει η καταβολή συντάξεων κύριων και επικουρικών σε όλους τους συνταξιούχους

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 30% 09 Μαϊ 2022 | 08:36

Αυξήσεις μαμούθ στα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας - Ελάχιστα τα σπίτια με τιμές έως 600 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της E- Real Estate - Πανελλαδικό Δίκτυο Μεσιτών, καταγράφονται αυξήσεις έως και 30% στο κέντρο της Αθήνας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Μαϊ 2022 | 08:46

Ολα τα SOS για την έκδοση των νέων συντάξεων με διαδικασίες fast track

Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η εξάλειψη του "στοκ" των εκκρεμών κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού και η έκδοση των νέων συντάξεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ 05 Μαϊ 2022 | 19:45

Ξεκινά η έκδοση συντάξεων fast track και "συντάξεων εμπιστοσύνης"

Πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track και οι "συντάξεις εμπιστοσύνης"

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ 04 Μαϊ 2022 | 15:27

Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, η "παράνομη" ρήτρα αναπροσαρμογής και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Ποια είναι η αλήθεια για την περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής που επιτρέπει τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 02 Μαϊ 2022 | 11:39

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα θα βρει λύση μόνη της για τις αυξήσεις στην ενέργεια, αν δεν κάνει κάτι η Ευρώπη

"Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό που συμβαίνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.