Ποιοι θα δουν αυξημένο τον μισθό τους από την Πρωτοχρονιά - Οι αλλαγές στις αποδοχές των εργαζομένων

Το 2022 θα είναι έτος σημαντικής αύξησης των αποδοχών, όπως εκτιμούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης; - Ποιο αναμένεται να είναι είναι το ύψος των αυξήσεων

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ποιοι θα δουν τέσσερις αυξήσεις στους μισθούς τους-Παραδείγματα

Θα είναι το 2022 έτος σημαντικής αύξησης των αποδοχών όπως εκτιμούν ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης; Και αν ναι ποιο θα είναι το ύψος αυτών των αυξήσεων; Και σε τελική ανάλυση, θα τους αφορά όλους ή θα υπάρξουν εξαιρέσεις;

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνονται τα εξής: ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί δύο φορές μέσα στην επόμενη χρονιά. Την πρώτη φορά, η αύξηση θα είναι 2% ενώ θα υπάρξει και ένα διορθωτικό ποσοστό το οποίο θα κλειδώσει μέσα στον άνοιξη. Ενώ λοιπόν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι δεδομένο ότι θα πάρουν περί τα 11 ευρώ επιπλέον με το που θα αλλάξει ο χρόνος, για τον δεύτερο γύρο μπορούν να προσβλέπουν σε ένα ποσό της τάξεως των 6 ευρώ ανά μήνα για κάθε 1% αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ποιοι θα δουν αυξημένο τον μισθό τους από την Πρωτοχρονιά - Οι αλλαγές στις αποδοχές των εργαζομένων

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση μόνο αν αλλάξουν κλιμάκιο. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει ήδη μετατεθεί για το 2023 και δύσκολα θα αλλάξει αυτή η απόφαση.

Διαβάστε Επίσης

Όσο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν υψηλότερο μισθό από τον κατώτατο, αυτοί είναι πιθανό ότι θα πάρουν αύξηση είτε λόγω της υπογραφής επιχειρησιακών ή άλλων κλαδικών συμβάσεων εργασίας είτε λόγω της έντονης κινητικότητας στην αγορά εργασίας. Είναι γεγονός ότι ύστερα από χρόνια, αρχίζουν και παρατηρούνται "μετεγγραφές" από την μια εταιρεία στην άλλη εργαζομένων, με προφανή στόχο την αύξηση των αποδοχών τους.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού

Για τους δικαιούχους του κατώτατου μισθού, έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για διορθωτική αύξηση μέσα στο 2022. Προς το παρόν, είναι δρομολογημένη η αύξηση του 2% η οποία θα φέρει τον κατώτατο μισθό:

1. Στα 663 ευρώ μεικτά ή στα 569,38 ευρώ καθαρά για όσους δεν έχουν προϋπηρεσία. Το επιπλέον ποσό που θα εισπράξει ο εργαζόμενος, θα διαμορφωθεί στα 11,16 ευρώ ενώ ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί με 15,93 ευρώ.

2. Στα 729,3 ευρώ μεικτά για όσους έχουν συμπληρώσει μια τριετία ή στα 624 ευρώ καθαρά

3. Στα 795 ευρώ μεικτά ή στα 668 ευρώ καθαρά για όσους έχουν συμπληρώσει δύο τριετίες και

4. Στα 861,9 ευρώ μεικτά για τις τρεις τριετίες ή στα 713,2 ευρώ καθαρά.

Νέο φορολογικό: Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις - Πίνακες

Για κάθε 1% επιπλέον αύξησης, πέραν του ήδη δρομολογημένου 2%, ο εργαζόμενος θα εισπράττει και 6 ευρώ καθαρά ανά μήνα επιπλέον. Δηλαδή, αν η αύξηση του κατώτατου μισθού πάει από το 2% στο 4%, τότε ο καθαρός μηνιαίος μισθός θα αναπροσαρμοστεί συνολικά κατά 23 ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα του 2021. Να σημειωθεί πάντως ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα γίνει από τις αρχές του νέου έτους αλλά αργότερα μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αφορά περί τους 500-600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα μέσα του 2022 θα αφορά στο σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Με τη διαφορά όμως ότι αυτή η αύξηση θα είναι μικρή: περί το 0,25% για τον εργαζόμενο από την συνολικά μισή ποσοστιαία μονάδα που θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις.

Τι περιμένει όμως τους συνταξιούχους; Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης δεν προβλέπεται ούτε αύξηση της ονομαστικής σύνταξης καθώς και το 2022 ισχύει η απαγόρευση αυξήσεων. Αναπροσαρμογές επιτρέπεται να γίνουν (βάσει πληθωρισμού, ανάπτυξης κλπ) από το 2023 αλλά και αυτό δεν θα φανεί σε όσους έχουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 12 Ιαν 2022 | 12:28

Σταϊκούρας: "Φρένο" στα σενάρια για μειώσεις ΦΠΑ - Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού έως και 7 - 8%

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία αλλά και το ύψος της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό. Δεν υφίσταται ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ.

8 ΣΤΙΣ 12 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ 11 Ιαν 2022 | 18:10

Λύματα: Εκτίναξη του ιικού φορτίου έως και 430% σε Ρέθυμνο, Χανιά, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη

Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων παρατηρήθηκε στο Ρέθυμνο (+430%), μέχρι +242% στα Χανιά, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 31 Δεκ 2021 | 10:15

Χατζηδάκης για αναστολές εργασίας: Θα καταβάλλονται 534 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα απολύεται ο εργαζόμενος

Ανάλογα και με τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση θα τροποποιεί τα μέτρα στήριξης, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 28 Δεκ 2021 | 08:57

Αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού: Από τα 650 στα 663 ευρώ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022. Η πρώτη αύξηση θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 27 Δεκ 2021 | 18:20

Αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού: Στα 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου

Η απόφαση προβλέπει και το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες.

ΠΟΣΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 16 Ιαν 2022 | 07:49

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:39

Ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό: Σκαρφάλωσε στο 5,1% - Πάνω 135,7% το φυσικό αέριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Η ανατίμηση κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι ήταν αναμενόμενη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 12 Ιαν 2022 | 12:28

Σταϊκούρας: "Φρένο" στα σενάρια για μειώσεις ΦΠΑ - Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού έως και 7 - 8%

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία αλλά και το ύψος της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό. Δεν υφίσταται ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 11 Ιαν 2022 | 12:43

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης: Διεύρυνση αναστολής, παράταση στα κορονοχρέη - Τι θα περιλαμβάνει

Την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τις αποφάσεις του για το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιαν 2022 | 12:21

Αυτά είναι τα 4 μέτρα στήριξης που ξεφουσκώνουν τον λογαριασμό της ενέργειας - Πώς θα τα αξιοποιήσετε

Διαβάστε τα τέσσερα βασικά μέτρα που έχει δρομολογήσει ή σκοπεύει να δρομολογήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε μόνιμη πλέον βάση.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 08 Ιαν 2022 | 11:10