Follow us

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στο εισόδημά τους το 12μηνο: Το σχέδιο για ιδιωτικό - δημόσιο τομέα - Τα σενάρια για κατώτατο, συντάξεις

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες καθώς θα φανεί σε ποιους κλάδους θα υπάρξουν επιχειρησιακές συμβάσεις

νεοι

Καταβλήθηκε στο τέλος Απριλίου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός σε περισσότερους από 550.000 δικαιούχους και το ερώτημα τώρα στην αγορά εργασίας είναι… ποιος παίρνει σειρά. Με δεδομένο ότι βασικός στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση του μέσου μισθού με στόχο να φτάσει στα 1500 ευρώ έως το τέλος του 2027, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα γίνει στον ιδιωτικό τομέα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι μετά και την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ αλλά και την περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις φέτος σε ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 70% (σ.σ χαρακτηριστική η πρόσφατη έρευνα της Randstad).

Πού θα κινηθούν αυτές οι αυξήσεις; Οι περισσότεροι προσανατολίζονται σε ποσοστά χαμηλότερα του 5% που σημαίνει ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες καθώς θα φανεί σε ποιους κλάδους θα υπάρξουν επιχειρησιακές συμβάσεις και αν θα αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων που θα καλυφθούν από συλλογικότερες συμβάσεις εργασίας, Αποτέλεσμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αμείβεται πλέον με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πάντως, η χρονιά αναμένεται να κλείσει φέτος με μέσο μεικτό μισθό σαφώς υψηλότερο των 1300 ευρώ κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ήδη, η στελέχωση των τουριστικών επιχειρήσεων που ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, γίνεται με σαφώς υψηλότερους μισθούς σε σχέση με πέρυσι και αυτό αναμένεται να επηρεάσει τον μέσο όρο.

Στο τέλος του χρόνου, θα πάρουν σειρά για μια ακόμη φορά οι συνταξιούχοι. Για το 2025, ο αριθμός των συνταξιούχων που θα δουν αύξηση στη σύνταξή τους, θα είναι μεγαλύτερος καθώς χρόνο με τον χρόνο περιορίζεται ο αριθμός αυτών που δεν λαμβάνουν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. Όσον αφορά στο ποσοστό της αύξησης, το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει ότι θα καταβληθεί μια αύξηση στις μεικτές κύριες συντάξεις της τάξεως του 2-2,5%. Είναι το ποσοστό που προκύπτει από το άθροισμα του εκτιμώμενου ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού το οποίο αναμένεται να φτάσει στην περιοχή του 5% (σ.σ 2,5% είναι ο αναθεωρημένος στόχος της ανάπτυξης για φέτος). Τελικώς, οι συνταξιούχοι παίρνουν ως αύξηση το 50% αυτού του αθροίσματος.

Για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, δεν προβλέπονται νέες αυξήσεις το 2025. Το πρόγραμμα σταθερότητας που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες δεν έχει σχετική πρόβλεψη. Αυτό σημαίνει ότι τα +70 ευρώ που δόθηκαν στις αρχές του 2024 στους δημοσίους υπαλλήλους (συν τα επιπλέον ποσά για τους γονείς με παιδιά ή τις θέσεις ευθύνης) δεν θα έχουν φέτος και συνέχεια. Όσον αφορά στα bonus παραγωγικότητας, αυτά ναι μεν θεσμοθετούνται τώρα αλλά για να φτάσουμε στο στάδιο της καταβολής θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2025 ή τις αρχές του 2026 που είναι και το πιο πιθανό. Το δε συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί, δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η ενίσχυση θα αφορά σε μικρό αριθμό εργαζομένων.

Το 12μηνο θα κλείσει την άνοιξη του 2025 με τη νέα συζήτηση για τον κατώτατο μισθό. Η περαιτέρω αύξησή του είναι στους σχεδιασμούς καθώς έχει αποφασιστεί η σταδιακή αναπροσαρμογή με στόχο να φτάσουμε στα 950 ευρώ μεικτά μέχρι το τέλος του 2027. Αυτό σημαίνει ότι μας υπολείπονται περίπου 120 ευρώ. Άρα, είναι λογικό να περιμένει κανείς μια περαιτέρω αύξηση 40 ευρώ στα μεικτά για καθένα από τα επόμενα τρία χρόνια.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 20 Ιουν 2024 | 09:23

Εκτακτη εισφορά 33% στα κέρδη των διυλιστηρίων - Μόνιμος ο μειωμένος ΦΠΑ 13% σε ταξί και καφέ - Bonus σε συνταξιούχους

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ταξί και στην παράδοση καφέ ως αγαθού (take away & delivery).

15 Ιουν 2024 | 08:54

Ανασχηματισμός: Τι κρύβουν οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο - Το μήνυμα Μητσοτάκη

Τι "κρύβουν" οι αλλαγές προσώπων στα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης

Η ΕΞΗΓΗΣΗ 13 Ιουν 2024 | 12:03

Γιατί ο Μητσοτάκης αξιοποιεί το "μαξιλάρι" Τσίπρα των 15 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει χρέος

Η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει στις αγορές τη στιγμή που θα θεωρεί καλύτερη αξιοποιώντας τη συγκυρία και χωρίς να έχει το άγχος των δόσεων που λήγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ 11 Ιουν 2024 | 11:22

Τα τρία λάθη της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας - Τα πλήρωσε ακριβά στις ευρωεκλογές

H ζημιά που έκανε η ακρίβεια στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τις άλλες χώρες λόγω χαμηλού εισοδήματος και έτσι οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες επλήγησαν πολύ περισσότερο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 09 Ιουν 2024 | 07:36

Η "πληγή" των υψηλών ενοικίων: Πώς θα μπει φρένο στο airbnb - Πιέσεις στους ιδιοκτήτες για μακροχρόνιες μισθώσεις

Για να "πιεστούν" οι ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους και για μακροχρόνια μίσθωση, θα πρέπει το πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν να καταστήσει περισσότερο συμφέρον το "μόνιμο εισόδημα".

"ΛΑΒΡΑΚΙΑ" 06 Ιουν 2024 | 13:02

Προκλητική φοροδιαφυγή 10 εκατ. ευρώ - Πώς οι δύο στοιχηματικές εταιρείες πιάστηκαν στη φάκα της εφορίας

Οι δύο εταιρείες επιχείρησαν να υπεξαιρέσουν παρακρατούμενους φόρους τους οποίους εισπράττουν από τους πελάτες τους (δηλαδή τους παίκτες) προκειμένου να τους αποδώσουν στην εφορία.

ΣΕΝΑΡΙΑ 04 Ιουν 2024 | 13:57

Το νέο "Σπίτι μου": Το σχέδιο για να αποκτήσουν ιδιόκτητο διαμέρισμα περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά

Με τον νέο γύρο του προγράμματος, θα υπάρξει ειδικά μέριμνα ώστε να ενταχθούν οικογένειες με παιδιά που ζουν σήμερα στο ενοίκιο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ 03 Ιουν 2024 | 10:15

Νέο πρόγραμμα "Σπίτι μου": Επιδότηση έως 4.250 ευρώ τον χρόνο σε 30.000 ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι

Δεκάδες χιλιάδες θα είναι τα ζευγάρια τα οποία θα μπορέσουν να βγουν στην αγορά για να διαπραγματευτούν την αγορά του δικού τους σπιτιού.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Ιουν 2024 | 08:25

Αυξήσεις "φωτιά" από 8% έως και 70% στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου [Πίνακας]

Ποιοι πάροχοι συγκράτησαν τις αυξήσεις ανεβάζοντας τις εκπτώσεις - Από 11,9 έως και 19,2 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας - Γιατί απαιτείται έρευνα τιμών από τους καταναλωτές

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Ιουν 2024 | 12:06

Πώς θα προετοιμάσετε το σπίτι σας για το "μεσημεριανό ρεύμα" - Τι πρέπει να ξέρετε για πλυντήρια, θερμοσίφωνες και κλιματιστικά

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος γίνεται... μεσημεριανό - Ποιο θα είναι το νέο περιβάλλον και πώς θα προσαρμοστούμε για να μη φουσκώσει ξανά ο λογαριασμός;

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 31 Μαϊ 2024 | 12:40

Μεγάλες ανατροπές στα επιδόματα τέκνων, ανεργίας, θέρμανσης: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Τι έρχεται στο β’ εξάμηνο για επιδόματα τέκνων, ανεργίας, θέρμανσης.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2024 | 11:08

Ερχονται αυξήσεις "φωτιά" στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Ανατιμήσεις έως 50% τον Ιούνιο

Γιατί κινδυνεύουμε με αυξήσεις 20-50% στα τιμολόγια του Ιουνίου.

28 Μαϊ 2024 | 14:59

Τριπλό "ρεκτιφιέ" στο πρόγραμμα "ανακαινίζω – ενοικιάζω" - Οι αλλαγές που εξετάζονται

Το πρόγραμμα "ανακαινίζω – ενοικιάζω" δημιουργήθηκε με στόχο να μπουν στην αγορά περίπου 12.000 κλειστά ακίνητα και να διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση.