Follow us

Ποιοι θα δουν επιδοτήσεις ακόμη και άνω των 120 ευρώ στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος

Μια πολύ ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα αποτυπωθεί στους επόμενους λογαριασμούς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μια πολύ ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα αποτυπωθεί στους επόμενους λογαριασμούς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δια του υπουργού, Κώστα Σκρέκα, έκανε γνωστό ότι για τις καταναλώσεις ρεύματος του Ιουνίου, οι επιδοτήσεις θα είναι "οριζόντιες" χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξάρτητα από το αν οι κατοικίες είναι κύριες ή δευτερεύουσες. Αυτό σημαίνει πολύ μεγάλη αύξηση της επιδότησης για τα νοικοκυριά που εμφανίζουν αυξημένες καταναλώσεις ρεύματος (άνω των 300 κιλοβατωρών ανά μήνα) αλλά και σημαντική "ανάσα" για όσους μεταφέρθηκαν ή θέλουν να μεταφερθούν στα εξοχικά τους. Πρακτικά, με εξαίρεση ενδεχομένως την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνει το ίδιο το δημόσιο και οι φορείς του, δεν θα υπάρχει λογαριασμός που δεν θα βλέπει επιδότηση.

Και μπορεί οι ανακοινώσεις Σκρέκα να αφορούν στους λογαριασμούς του Ιουλίου, πρακτικά όμως, ο υπουργός περιβάλλοντος έδωσε σαφή δείγματα γραφής και για το πώς θα λειτουργήσει ο μόνιμος μηχανισμός επιδότησης του ρεύματος.

Αυτό θα συμβαίνει και για το επόμενο 12μηνο: Κάθε μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος θα ανακοινώνει πέντε τιμές επιδότησης οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η τιμή χονδρικής του ρεύματος. Και επειδή προς το παρόν, τα νέα είναι πολύ δυσάρεστα όσον αφορά στο μέτωπο της ηλεκτρικής ενέργειας, από τον επόμενο μήνα ενδεχομένως να δούμε το δημόσιο να πληρώνει και περισσότερα από 722 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν για επιδοτήσεις του Ιουλίου.

Αυτό που βέβαια ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση τον καταναλωτή (είτε είναι επιχείρηση είτε είναι νοικοκυριό είτε είναι αγρότης) δεν είναι το ποιος θα πληρώσει τις επιδοτήσεις αλλά το πόσο θα κοστίσει το ηλεκτρικό ρεύμα. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν κατανοητά: Για το ρεύμα που καταναλώσαμε τον Ιούνιο, θα εφαρμοστεί για τελευταία φορά η "ρήτρα αναπροσαρμογής". Αυτή θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς του ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων με 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα (σ.σ έως και τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο του ρεύματος).

Επί αυτού του ποσού, η επιδότηση που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας είναι (ανά τιμολόγιο):

· ΟΙΚΙΑΚΟ: 0,2€ / KWh

· ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: 0,24€ / KWh

· ΑΓΡΟΤΕΣ: 0,213€ / KWh

· ΕΜΠΟΡΟΙ (έως 35KVa): 0,192 € / KWh

· ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (άνω των 35KVa): 0,148 € / KWh

Διαβάστε Επίσης

Έτσι, ένα νοικοκυριό που θα καταναλώνει 300 κιλοβατώρες, θα βλέπει χρέωση 118 ευρώ μαζί με την ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά θα λαμβάνει επιδότηση 60 ευρώ και τελικώς θα πληρώνει 58,6 ευρώ. Επίσης, λενα νοικοκυριό με 600 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, θα επιδοτείται με 120 ευρώ, οπότε η επιβάρυνση θα πέφτει από τα 236 ευρώ στα 116 ευρώ.

Πρακτικά, αυτό το μοντέλο που ανακοινώθηκε για τον Ιούλιο, θα είναι και το μοντέλο που θα ισχύσει από εδώ και στο εξής. Με μια διαφορά: Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα γνωστοποιούν σε ποια τιμή θα πουλήσουν το ρεύμα ενσωματώνοντας σε αυτή και τη ρήτρα αναπροσαρμογής και στη συνέχεια θα έρχεται το κράτος με αναπροσαρμοσμένς τιμές επιδότησης να κατεβάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε πιο λογικά επίπεδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Σεπ 2022 | 15:27

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία των Υπουργών Ενέργειας - Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης 5% σε ώρες αιχμής - Όλα τα μέτρα

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 30 Σεπ 2022 | 09:04

Μητροπολίτες ζητούν από τις εκκλησίες να σβήσουν τους πολυελαίους και τη θέρμανση με ρεύμα

Τα φώτα και τους πολυέλαιους θα κληθούν να σβήσουν οι εκκλησίες της χώρας σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

ΠΟΙΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ 28 Σεπ 2022 | 23:35

Ρεύμα, καυσόξυλα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; Ποια είναι η φθηνότερη θέρμανση για διαμέρισμα 90 τ.μ.

Ο ΑΝΤ1 έκανε έρευνα αγοράς και παρουσιάζει τη φθνότερη μορφή θέρμανσης για ένα νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 90 τ.μ.

31,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 27 Σεπ 2022 | 19:01

Power Pass: Πιστώθηκαν σε 866.181 δικαιούχους τα χρήματα της επιδότησης για τους λογαριασμούς Ιουνίου

Στο Power Pass περιλαμβάνονται και τα υπόλοιπα πληρωμών για λογαριασμούς από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Σεπ 2022 | 09:19

Σβήνουν τον διακόπτη οι Ελληνες - Δεύτερος μήνας μείωσης στην κατανάλωση ρεύματος

Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της στις ενεργειακές συνήθειες των Ελλήνων.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 26 Σεπ 2022 | 21:42

Ηλεκτρικές κουβέρτες: Ξεπουλάνε ενόψει χειμώνα - Πόσο ρεύμα καίνε, πόσο κοστίζουν [Βίντεο]

Με τους λογαριασμούς να "καίνε" στα χέρια των καταναλωτών, όλοι αναζητούν το πώς θα μειώσουν το κόστος θέρμανσης τον φετινό χειμώνα.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 26 Σεπ 2022 | 15:14

Power Pass 2: Καταβάλλονται σήμερα τα τελευταία χρήματα στους δικαιούχους - Ποιοι δεν θα πάρουν την επιδότηση

Καταβάλλονται σήμερα τα τελευταία χρήματα στους δικαιούχους του Power Pass 2 - Ποιοι δεν θα πάρουν επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ 25 Σεπ 2022 | 13:03

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι κερδίζουμε στην πράξη αν μειώσουμε την  κατανάλωση κατά 15% - Πώς θα γίνεται η σύγκριση με πέρυσι

Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΚΡΕΚΑ 24 Σεπ 2022 | 09:29

Ηλεκτρικό ρεύμα: Με βάση την περσινή κατανάλωση το μπόνους εξοικονόμησης - Η μείωση που καλούνται να πετύχουν τα νοικοκυριά

Ποιο είναι το ποσό του μπόνους εξοικονόμησης στην κατανάλωση ρεύματος - Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας για το "Ανακυκλώνω–Αλλάζω Συσκευή" και το πετρέλαιο κίνησης

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 23 Σεπ 2022 | 23:46

Εξοικονόμηση ενέργειας: Πόσο ρεύμα καίνε οι συσκευές του σπιτιού σε ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Ειδικοί εξηγούν ποιες είναι οι οικιακές συσκευές που καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα και ποιες λιγότερο - Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια

ΠΟΣΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ 21 Σεπ 2022 | 15:15

Πόσα θα πληρώσουμε για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τον Οκτώβριο- Αναλυτικά παραδείγματα ανάλογα με την κατανάλωση

Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι λίγο αυξημένος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ 21 Σεπ 2022 | 12:01

ΥΠΕΝ: 23 τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι

Είκοσι τρεις τρόπους που θα βοηθήσουν τα ελληνικά νοικοκυριά να πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σχετική ανακοίνωσή του.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 21 Σεπ 2022 | 11:39

Πόσο θα είναι η επιδότηση του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά- Καλύπτει το 50% της αύξησης

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα για την επιδότηση του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και όχι μόνο