Ποιοι θα πάρουν φέτος το επίδομα θέρμανσης - Όλες οι κατηγορίες

Το συγκεκριμένο ποσό, αναμένεται να πέσει στην αγορά λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η e-πλατφόρμα- Τι ανησυχεί το ΥΠΟΙΚ

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και φέτος σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Για πρώτη φορά, θα επιδοτηθούν όμως και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο ή και υγραέριο. Για τη θέρμανση με ξύλα και πέλετ, θα υπάρχει "ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος". Δηλαδή, δεν επιδοτούνται όσοι καταναλώνουν ξύλα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) αλλά θα ενισχύονται κανονικά όσοι καταλήγουν στην καύση ξύλων στις αγροτικές και ορεινές περιοχές εκτός πόλεων. Όσο για τη θέρμανση με το ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί, καυστήρες ρεύματος κλπ) μένουν, εκτός απροόπτου εκτός επιδόματος καθώς ισχύει ούτως ή άλλως το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέσω του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του thetoc.gr (https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/allazoun-ola-me-ton-neo-epidoma-thermansis---apozimiosi-oxi-mono-gia-petrelaio/) περί διάθεσης και φέτος επιδόματος θέρμανσης. Μάλιστα, το κονδύλι θα είναι αυξημένο σε σχέση με το περυσινό (84 εκατ. ευρώ έναντι 67 εκατ. ευρώ) καθώς η κυβέρνηση θέλει να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων εν μέσω ενός δύσκολο –όπως διαφαίνεται- χειμώνα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία. Το συγκεκριμένο ποσό, αναμένεται να πέσει στην αγορά λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων υπό μορφή προκαταβολής ενώ ο στόχος είναι να μοιραστούν τα χρήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά (σ.σ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για πάνω από 600.000 νοικοκυριά).

Οι μαθηματικές φόρμουλες υπολογισμού του νέου επιδόματος θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς λόγω της πρόθεσης για ριζική αλλαγή στο επίδομα θέρμανσης, θα χρειαστεί και αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν οι απαιτούμενες υποδομές. Όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα ακολουθείται η γνώριμη οδός. Δηλαδή, ο καταναλωτής θα χρειάζεται το τιμολόγιο προμήθειας του πετρελαίου και τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ. Για τα ξύλα ή το φυσικό αέριο, θα ζητείται η ηλεκτρονική υποβολή του παραστατικού και φυσικά το να έχει γίνει ηλεκτρονικά η πληρωμή του καυσίμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με γεωγραφικά κριτήρια

Το νέο επίδομα θέρμανσης θα στηρίζεται και πάλι σε γεωγραφικά κριτήρια ώστε το κάθε νοικοκυριό να επιδοτείται όχι μόνο με βάση το εισόδημά του αλλά και με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Είναι πιθανό να προχωρήσουμε και σε αλλαγή του συγκεκριμένου συστήματος καθώς η κατάτμηση της χώρας σε ζώνες που ισχύει σήμερα, δημιουργεί πολλές αδικίες (για παράδειγμα, στις ορεινές περιοχές νησιών, επικρατούν τον χειμώνα δύσκολες καιρικές συνθήκες αλλά επειδή ακριβώς πρόκειται για νησί, το επίδομα περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα).

Ο νέος μηχανισμός που θα δημιουργηθεί, θα επιδιωχθεί να είναι μόνιμος. Το σίγουρο ότι εκτός από φέτος, θα έχουμε καταβολή του επιδόματος και μέσα στο 2021.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΨΙΑ 23 Μαϊ 2021 | 14:50

Το πακέτο στήριξης στους πυρόπληκτους σε Σχίνο, Μέγαρα, Αλεποχώρι - Εφάπαξ ενίσχυση και επιδότηση ενοικίου

Τα μέτρα αφορούν στην καταβολή επιδόματος 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, καθώς και 6.000 ευρώ για την αντικατάσταση οικοσκευής. Αναδασωτέες όλες οι καμμένες εκτάσεις.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ 21 Ιουν 2021 | 10:07

Στο τραπέζι η παράταση για την υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Κίνδυνος να παγώσουν οι μεταβιβάσεις

Ηλεκτρονικά τιμολόγια και ηλεκτρονικές ταυτότητες στα κτήρια από 1η Ιουλίου υποχρεωτικά προβλέπει ο νόμος, αλλά ζητείται ήδη παράταση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 20 Ιουν 2021 | 13:20

Αλλάζουν όλα στις επικουρικές συντάξεις: Ποιους εργαζόμενους αφορά ο νέος τρόπος υπολογισμού

Τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι νέοι ασφαλισμένοι ως εισφορές θα κατατίθενται σε έναν ατομικό λογαριασμό ώστε να "πληρώσουν" τη σύνταξή του μελλοντικά.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 18 Ιουν 2021 | 09:20

Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη από το 2022 για όσους δεν κάνουν ανακύκλωση

Το Ελλάδα 2.0 είναι μια "δεξαμενή" από την οποία η χώρα μπορεί να αντλήσει πόρους - κοντά στα 18 δις. ευρώ επιδοτήσεις και 12,5 δις. ευρώ σχεδόν άτοκα δάνεια.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 17 Ιουν 2021 | 19:42

Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου: Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος

Η απόφαση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 16 Ιουν 2021 | 09:45

Τα παράδοξα του ΕΝΦΙΑ: Γιατί ένα ακίνητο που χτίστηκε το 1960, πληρώνει τον ίδιο φόρο με ένα ακίνητο του 1990

Πώς γίνεται ένα διαμέρισμα που έχει χτιστεί το 1960 να επιβαρύνεται ακριβώς με τον ίδιο ΕΝΦΙΑ, με ένα διαμέρισμα ίδιων χαρακτηριστικών που έχει χτιστεί το 1990, δηλαδή 30 χρόνια αργότερα.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 15 Ιουν 2021 | 08:37

Ερχεται ρύθμιση "σκούπα" για τα χρέη στην εφορία: Έως και 72 δόσεις - Οι δύο αλλαγές και ποιους αφορούν

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών στην εφορία. Αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων δόσεων.

ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΖΑΛΙΖΟΥΝ 13 Ιουν 2021 | 11:02

Ακίνητα: Αυτές είναι οι 80 περιοχές της Αττικής που ένα τετραγωνικό κοστίζει πάνω από 3000 ευρώ

Ο νέος "χάρτης" της εφορίας αποτυπώνει με μεγαλύτερο ρεαλισμό την πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων στην Αττική

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ 09 Ιουν 2021 | 08:45

Σε ποιες περιοχές της Αττικής βρίσκεις ακόμη σπίτι με 1.000 ευρώ το μέτρο

Πριν λίγα χρόνια, η απάντηση στο ερώτημα "σε ποιες περιοχές μπορώ να βρω ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το μέτρο μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής", θα ήταν εύκολη.

ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 08 Ιουν 2021 | 07:45

Νέες αντικειμενικές αξίες: Τα νότια προάστια "αποκαθηλώνουν" τα βόρεια - Η Γλυφάδα ακριβότερη από την Κηφισιά

Μεγάλες αυξήσεις επέρχονται στις αντικειμενικές αξίες κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής, τη λεγόμενη Ριβιέρα. Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Ιουν 2021 | 09:49

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες: Αυξήσεις στο 55% των περιοχών - "Φωτιά" σε Αθηναϊκή Ριβιέρα και Μύκονο

Μεγάλες αυξήσεις επέρχονται στις αντικειμενικές αξίες κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής, τη λεγόμενη Ριβιέρα. Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 07 Ιουν 2021 | 07:30

Ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων σήμερα το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών.

ΤΑ "ΠΑΝΩ" ΚΑΙ ΤΑ "ΚΑΤΩ" 06 Ιουν 2021 | 08:19

ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς θα τον υπολογίσετε - Πού θα αυξηθεί και πού θα πέσει

Θα έρθει φουσκωμένο το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2022; Αναλυτικά παραδείγματα ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας