Follow us

Ποιος είναι ο ανάδοχος- έκπληξη για την ανάπλαση του Ελαιώνα – Tα έργα που θα αλλάξουν την περιοχή

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων προχώρησε στην ανάδειξη του ανάδοχου - έκπληξη ως προσωρινού μειοδότη με προσφορά 21,04 εκατ. ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με μία υψηλή έκπτωση της τάξεως του 32,6%, που ξεφεύγει από τον μέσο όρο της αγοράς, η τεχνική εταιρεία ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ, η οποία δραστηριοποιείται σε έργα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κάτοχος εργοληπτικού πτυχίου 6ης τάξης, επικράτησε έναντι σειράς μεγάλων εταιρειών στον διαγωνισμό για τα έργα οδοποιίας και κατασκευής δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης στην περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού.

Ο διαγωνισμός ήταν της τάξης των 37,4 εκατ. ευρώ και συμμετείχαν σε αυτόν μεγάλες εταιρείες, οι προσφορές των οποίων ανήλθαν ως εξής: ΟΔΟΣ (30,53%), ΕΡΓΟΡΟΗ (16,77%), ΕΚΤΕΡ (16,33%), ΘΕΜΕΛΗ (13,12%), κοινοπραξία Intrakat-ΤΕΡΝΑ (9,75%), ΕΡΕΤΒΟ (5,42%) και Δομική Κρήτης (1%).

Μετά την αξιολόγηση των φακέλων των προσφορών, η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων προχώρησε στην ανάδειξη της ΖΙΤΑΚΑΤ ως προσωρινού μειοδότη με προσφορά 21,04 εκατ. ευρώ.

Η περιοχή του Βοτανικού/Ελαιώνα καλύπτει έκταση 9.000 στρεμμάτων μίας πρώην βιομηχανικής περιοχής που εκτείνεται εν μέρει σε πέντε δήμους. Το μέρος αρμοδιότητας του Δήμου Αθηναίων καλύπτει, περίπου, μια έκταση 2.100 στρεμμάτων και το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά τις υποδομές της περιοχής, συμπεριλαμβάνοντας μια σειρά από υποέργα διαφορετικής φύσης και βαθμού ωριμότητας, μεταξύ των οποίων έργα βασικών υποδομών, όπως συγκοινωνιακά, δίκτυα αποχέτευσης όμβριων υδάτων και ακαθάρτων, μεγάλα τεχνικά έργα και έργα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Η συνολική παρέμβαση που μελετήθηκε περιλαμβάνει έργα οδοποιίας με κατεδαφίσεις, διανοίξεις, υποβιβάσεις, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια, οδοφωτισμό, καθώς και την εγκατάσταση δικτύων υποδομής, για την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων και των ακαθάρτων στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα όπως και εντός του κοινόχρηστου χώρου της περιοχής της Διπλής Ανάπλασης.

Στις προς υλοποίηση παρεμβάσεις περιλαμβάνεται επιπλέον και η "Ανάπλαση της Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο". Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, κατά μήκος της Ιεράς Οδού προβλέπονται γραμμικοί κοινόχρηστοι χώροι πλάτους 20 μέτρων εκατέρωθεν του οδικού άξονα, ενώ λόγω της στρατηγικής και της ιστορικής του σημασίας, προτείνεται και η υλοποίηση ποδηλατοδρόμου.

Επίσης, η ΖΙΤΑΚΑΤ επικράτησε και σε δεύτερο διαγωνισμό σχετικό με την ανάπλαση του Βοτανικού, για τα έργα πρασίνου/κοινόχρηστων χώρων, αρχικού ύψους 37,2 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προαίρεσης 4 εκατ. ευρώ, με έκπτωση 27,42%.

Πρόκειται για τη σύμβαση: "Υποέργο 1: Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα". Το αντικείμενο του έργου -η μελέτη του οποίου διέπεται από τις πλέον σύγχρονες αρχές της αρχιτεκτονικής τοπίου και ακολουθεί τις αρχές της αειφορίας- αφορά την ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/Ελαιώνα και την κατασκευή έργων διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Διπλής Ανάπλασης. Σε έκταση που ξεπερνά τα 300.000 τ.μ. θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πρωτεύουσας, ένας νέος πνεύμονας πρασίνου με πολύ ήπιες χρήσεις και σύγχρονες δημόσιες υποδομές.

Στο πάρκο θα φυτευτούν περισσότερα από 3.200 αυτοφυή δένδρα και 40.000 θάμνοι, απόλυτα προσαρμοσμένα στο κλίμα της περιοχής.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ» 05 Ιουν 2024 | 11:21
«ΓΕΡΝΑΩ ΕΞΥΠΝΑ» 31 Μαϊ 2024 | 18:43

Δήμος Αθηναίων: Τα πρώτα 70 "έξυπνα ρολόγια" για τους ευάλωτους- Ποιους αφορά, πώς θα λειτουργούν

Τα βιομετρικά ρολόγια παρέχουν διάφορες λειτουργίες, όπως καταγραφή του καρδιακού ρυθμού, της αναπνοής και της πίεσης του χρήστη ανά πάσα στιγμή.

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 27 Μαϊ 2024 | 09:37

Χάρης Δούκας και Μαρία Καρυστιανού στο σημείο που θα ανεγερθεί "Το Δένδρο των Ψυχών" για τα θύματα των Τεμπών

Η δημιουργία μνημείου για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών εγκρίθηκε ύστερα από την εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 13 Μαϊ 2024 | 22:56

Χάρης Δούκας: "Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια"

"Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μία πόλη τσιμέντου ή θα αλλάξουμε ρότα και θα δημιουργήσουμε μία πόλη που θα αναπνεύσει" υποστήριξε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ 12 Ιουν 2024 | 18:58

Καύσωνας: Πόσο "καίει" το κλιματιστικό, τα τρικ για φθηνότερη δροσιά - Τι να κάνουμε για να μην είναι τσουχτερός ο λογαριασμός

Η κατανάλωση του κλιματιστικού εξαρτάται από την απόδοσή του σε BTU από το τι χώρο έχει να ψύξει, πόση ώρα το ανάβουμε, τι τιμολόγιο έχουμε και φυσικά από το αν κάνουμε κάποια πανάκριβα λάθη.

12 Ιουν 2024 | 16:06

ΠΑΜΕ στα μεγαλύτερα λαϊβ του καλοκαιριού παρέα με την ΑΜΣΤΕΛ

Τώρα, μπορείς να κερδίσεις διπλά εισιτήρια για τα μεγαλύτερα φεστιβάλ και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

12 Ιουν 2024 | 15:54

Όμιλος Attica: Ανάπτυξη με την πλώρη στραμμένη στο μέλλον

Ο ηγέτης της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας ανοίγει δρόμους βιώσιμης ανάπτυξης στις ελληνικές θάλασσες

12 Ιουν 2024 | 15:54

Όμιλος Attica: Δημιουργία αξίας με πράσινο αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες

Η 6η περιβαλλοντική "από-Δραση" του Ομίλου Attica στον Πόρο.

12 Ιουν 2024 | 15:53

Η δέσμευση του Oμίλου Attica στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος

Προτεραιότητα η υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον για τις θάλασσες και τα νησιά μας.

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ 12 Ιουν 2024 | 13:15

Έρχονται διορθώσεις στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών - Τι εξετάζεται για το τεκμαρτό εισόδημα

O Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε χθες στη συνέντευξή του στον ALPHA ανοιχτό παράθυρο για βελτιώσεις, χωρίς να αλλάζει ο πυρήνας της μεταρρύθμισης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 12 Ιουν 2024 | 12:27

Πρόστιμο 500 ευρώ για ανασφάλιστα ΙΧ μετά από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις - 8 αλλαγές με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ στη Βουλή

Οκτώ αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα που ήρθε στη Βουλή.

H "ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ" ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 12 Ιουν 2024 | 08:01

Παγωτά Δωδώνη: Από το γαλακτοπωλείο της Κυψέλης, στη χρεοκοπία και τη διάσωση από τη "Βενέτης"

Οριστικά στον Βενέτη μετά τις τελικές υπογραφές περιήλθε η εταιρεία Δωδώνη Παγωτά, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

11 Ιουν 2024 | 21:52

Τα παγωτά Δωδώνη πέρασαν στα χέρια της "Βενέτη" για 40 εκατ. ευρώ

Ο κύκλος εργασιών της "Παγωτά Δωδώνη" ανήλθε το 2023 στα 6.988.995 ευρώ έναντι 5.941.079 ευρώ το 2022 σημειώνοντας αύξηση 18%.