Πολιτική κρίση-κοινωνική αναταραχή «βλέπει» το Stratfor

H κοινωνική αναταραχή είναι η βασική απειλή για την Ελλάδα το 2016 σημειώνει το Stratfor, το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πολιτική κρίση-κοινωνική αναταραχή «βλέπει» το Stratfor

Την κοινωνική αναταραχή εντοπίζει ως βασική απειλή για την Ελλάδα το 2016 το Stratfor, το οποίο στις ετήσιες προβλέψεις του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα λόγω ισχνής πλειοψηφίας. Tην ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι προβλέψεις το think tank, η Ελλάδα δεν αναμένεται να βγει από την ευρωζώνη το 2016, ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να λυθούν τα προβλήματά της. Τέλος, προβλέπει ασθενική ανάπτυξη για την ελληνική οικονόμία την επόμενη χρονιά ενώ προβλέπει πως «η επιμονή της Γερμανίας και η αντίσταση της Ελλάδας θα κάνουν δύσκολη την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης και οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους πιθανότατα θα καθυστερήσουν ως το τέλος του 2016».

Τα δύο προβλήματα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με το Stratfor, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα: την πολιτική αστάθεια και την κοινωνική αναταραχή, ενώ αναφερόμενο στην ελληνική οικονομία, σημειώνει ότι θα καταγράψει για ακόμη μία χρονιά αμελητέα ανάπτυξη και εξαιρετικά υψηλή ανεργία.

Αυτό θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κάτι που μπορεί να αναγκάσει τη Βουλή να επιβραδύνει το μεταρρυθμιστικό έργο.

Όπως αναφέρει, η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια πολύ μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, σύμφωνα με το Stratfor, ακόμη και αν η κυβέρνηση έπεφτε, είναι πιθανό αυτή να αντικαθίστατο από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή συνασπισμού που θα μπορεί να εγκρίνει διατάξεις στη βουλή.

Το χρέος, η Γερμανία και οι μεταρρυθμίσεις

Ακόμη, στην ανάλυσή του, το Stratfor υπογραμμίζει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι η αποπληρωμή του χρέους αλλά η κοινωνική αναταραχή.

«Για το 2016 η σοβαρότερη απειλή για την Ελλάδα δεν είναι η αποπληρωμή του χρέους αλλά η κοινωνική αναταραχή. Δεν θεωρείται πιθανή μία κρίση, όπως εκείνη του 2015 καθώς η χώρα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα πιεστικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας ή Grexit είναι χαμηλότερος από ότι το 2015. Αλλά η επιμονή της Γερμανίας και η αντίσταση της Ελλάδας θα κάνουν δύσκολη την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης και οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους πιθανότατα θα καθυστερήσουν ως το τέλος του 2016. Δεν περιμένουμε η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη το 2016, αλλά τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν πολύ δρόμο για να επιλυθούν. Αν ενισχυθεί η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά από τους πολίτες και στην συνέχεια από την κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε τροχιά για μια ακόμα αναπόφευκτη σύγκρουση με τους πιστωτές της» προβλέπει το Stratfor.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 12:38

Γερμανία: Πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας, αλλά... δεν φεύγει η μάσκα

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας προτείνει να τερματιστεί η κατάσταση "επιδημίας εθνικής εμβέλειας" και θεωρεί διαχειρίσιμη την πανδημία.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Οκτ 2021 | 10:58

Καλά νέα για τη Μυρτώ: Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την κάλυψη των εξόδων για τη θεραπεία στη Γερμανία

Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την κάλυψη εξόδων της θεραπείας της Μυρτούς στη Γερμανία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΜΕ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 19:04

Γερμανία: Tην Πέμπτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με 22 ομάδες εργασίας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.