Πολιτικός σεισμός από το «κίνημα των πλειστηριασμών»

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση από τους αλλεπάλληλου πλειστηριασμούς. Πως σκοπεύουν να κινηθούν οι τράπεζες; Τα ξένα funds ζητούν να διαχειρίζονται υποθηκευμένα ακίνητα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πολιτικός σεισμός από το «κίνημα των πλειστηριασμών»

Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί η κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς κατοικιών ακόμη και για πολύ μικρά ποσά και με τα οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται τις Τετάρτες στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου με την έκδοση non paper την Παρασκευή προσπαθούσε να κατασιγάσει τις ανησυχίες αναφέροντας ότι έως το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000, παράγοντες της αγοράς την διαψεύδουν, ανεβάζοντας το νούμερο σε 5.000 μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ για την επόμενη χρονιά οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 50.000 ακίνητα που κινδυνεύουν να “βγουν στο σφυρί”.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε πως καμία πρώτη κατοικία δεν θα βγει σε πλειστηριασμό για χρέη στο δημόσιο. "Δεν θα ξαναγίνει. (...) Δεν συμφωνώ να αγγίξουμε την πρώτη κατοικία των ανθρώπων. Ούτε κατά διάνοια. Και αυτή είναι πολύ σαφής οδηγία που μου έδωσε και ο πρωθυπουργός και προς κάθε κατεύθυνση χθες. (...) Είναι σαφής η θέση του πρωθυπουργού. Δεν θα αγγίξουμε πρώτες κατοικίες ανθρώπων" τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας την Κυριακή στον RealFm.

Πάντως, μέλη του συντονιστικού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης καταγγέλει ότι την ερχόμενη Τετάρτη προκειται να βγουν στον πλειστηριασμό οκτώ εργατικές κατοικίες της περιοχής του Ευόσμου και μάλιστα για χρέη προς το δημόσιο και όχι προς τις τράπεζες.

Τι επιδιώκουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες - σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που αφορούν στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια – έχουν βάλει ως στόχο την μείωση των ανοιγμάτων τους κατά 8 έως 9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2017 και κατά 40% έως το τέλος του 2019. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ήταν συχνό το φαινόμενο έως το τέλος του 2015, στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για δάνεια ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι δανειολήπτες να αθετούν τις συμφωνίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο εξής τα πιστωτικά ιδρύματα αλλάζουν τακτική και είναι αποφασισμένα να οδηγούν στις αίθουσες των δικαστηρίων όλες εκείνες τις υποθέσεις που δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με μακροπρόθεσμες λύσεις.

Οι "ορέξεις" των ξένων funds

Την ίδια στιγμή πάντως, τα ξένα funds στα οποία αναμένεται να ανατεθεί η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων ζητούν και την διαχείριση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποθηκευτεί σε τέτοιου είδους δάνεια.

Σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα, τα funds υποχρεούνται να κινηθούν εντός του νομικού πλαισίου που ισχύει και για τις τράπεζες και στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία με έναν δανειολήπτη, θα πρέπει να επιστρέψουν το δάνειο στην τράπεζα για να κινηθεί εκείνη πλέον με άλλες διαδικασίες, όπως πώληση και εκποίηση.

Τα funds προβάλουν το επιχείρημα, ότι δεν τα συμφέρει επενδυτικά να διαχειρίζονται μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητούν και την διαχείριση των εμπράγματων υποθηκών, που στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων συνεπάγεται αφελληνισμό των περιουσιακών στοιχείων τους, με δικαίωμα να μπορούν να κάνουν ακόμη και πλειστηριασμούς.

Στα δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να δοθούν στα Funds για “διαχείριση” περιλαμβάνονται από επιχειρηματικά “φιλέτα” και περιουσίες ελευθέρων επαγγελματιών έως πρώτες κατοικίες ιδιωτών και εξοχικά σπίτια.

Τροπολογία υπέρ των δανειοληπτών από τον Δημήτρη Καμμένο

Παράθυρο ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το δάνειο του απ' την τράπεζα πριν αυτό καταλήξει στα χέρια των ξένων funds ανοίγει η τροπολογία που ετοίμασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος.

Η πρόταση του κ. Καμμένου ουσιαστικά προβλέπει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των δανειοληπτών με τα funds, αλλά χρονικό προβάδισμα 30 ημέρων έναντι αυτών σε οτι αφορά την αγορά των δανείων τους

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

- Το πιστωτικό ή το χρηματοδοτικό ίδρυμα, που προτίθεται να μεταβιβάσει απαιτήσεις από δάνεια και άλλες πιστώσεις λόγω πωλήσεως τους σε "εταιρία μεταβίβασης", υποχρεούται, επιπλέον, να γνωστοποιεί στον κάθε οφειλέτη-δανειολήπτη και τους εγγυητές του, την πρόθεσή της αυτή και το προτεινόμενο και συμφωνηθέν, εν πάση περιπτώσει, με την εταιρία τίμημα πώλησης της κατ’ αυτών απαίτησης, καλώντας αυτούς σε καταβολή τούτου εντός 30 εργασίμων ημερών, συνολικά ή σε δόσεις, προς τον σκοπό απόσβεσης του συνόλου της οφειλής.

- Η παράλειψη γνωστοποίησης παρέχει το δικαίωμα στον οφειλέτη και τους εγγυητές να καταβάλουν το τίμημα πώλησης της απαίτησης στην εταιρία μεταβίβασης ή στο ίδρυμα, που την μεταβίβασε, εντός 30 εργασίμων ημερών από της πρώτης οχλήσεως τους περί πληρωμής μείζονος συνολικού ποσού, απαλλασσόμενοι του χρέους.

- Το τίμημα πώλησης υποχρεούται να γνωστοποιεί στον ενδιαφερόμενο οφειλέτη, χωρίς καθυστέρηση, το ίδιο το ίδρυμα ή η εταιρία μεταβίβασης.

- Κατά του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος, προς το οποίο ο οφειλέτης ή ο εγγυητής έχει υποβάλει πρόταση καταβολής του τιμήματος πώλησης της κατ’ αυτών απαίτησης, είναι δυνατόν –αντί της άμεσης καταβολής- να ασκηθούν ή να διαμορφωθούν (αν ήδη έχουν συμφωνηθεί ή διαταχθεί) και όλα τα δικαιώματα ρύθμισης οφειλών των νόμων της προηγούμενης παραγράφου, σε ανάλογο προς το μειωμένο ποσό της οφειλής χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι τα δικαιούμενα πρόσωπα δεν διαθέτουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία ή άμεση ρευστότητα.

- Η πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης, υποβάλλεται μόνο μία φορά από το δανειολήπτη και σε περίπτωση που εντός της χρονικής περιόδου των 30 ημερών δεν υποβληθεί τέτοια πρόταση, τότε τεκμαίρεται ότι ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης.

- Οποιαδήποτε πιστωτική διευκόλυνση μεταβιβάζεται από πιστωτικό ίδρυμα, χρηματοδοτικό ίδρυμα ή εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων προς οποιοδήποτε από τους προβλεπόμενους αγοραστές, θεωρείται ότι μεταβιβάζεται στον αγοραστή κατά το χρόνο της μεταβίβασης, και όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης του λογαριασμού που τοιουτοτρόπως μεταβιβάζεται, μεταβιβάζονται αυτόματα στη μεταξύ δανειολήπτη και αγοραστή σχέση και εξακολουθούν να είναι έγκυρα μεταξύ των δύο αυτών μερών.

- Η τράπεζα υποχρεούται ανά εξαμηνία, να υποβάλλει έκθεση η οποία δημοσιοποιείται και στην οποία περιλαμβάνονται: στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν πωληθεί σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου και στοιχεία για τον αριθμό και το ποσό πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, οι οποίες έχουν εξαγοραστεί από δανειολήπτη.

- Σε περίπτωση πώλησης των δανείων από την Τράπεζα χωρίς πρότερη γνωστοποίηση προς τους δανειολήπτες για κατάθεση των προτάσεων τους, δικαιοδοσία επί της σύμβασης θα έχουν τα ελληνικά δικαστήρια, εκτός αν προνοείται κάτι διαφορετικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΜΕΣΩ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ 21 Οκτ 2020 | 17:21

Πλήθος λαθών στις δηλώσεις Covid για μισθώσεις ακινήτων: Οδηγίες από την ΑΑΔΕ για διορθώσεις δηλώσεων

Οι φορολογούμενοι -περίπου 200.000- θα λάβουν οδηγίες στο λογαριασμό τους, στο myTAXISnet

ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ 18 Οκτ 2020 | 10:59

Μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες στην Αθήνα

Μέσα σε 90 λεπτά άγνωστοι προχώρησαν σε μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες της Αθήνας.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 13 Οκτ 2020 | 08:34

Πώς θα σώζεται το σπίτι από πλειστηριασμό - Στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Ποια δυνατότητα δίνει για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Οκτ 2020 | 10:34

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν σίγουρη μείωση για το 2021

Το πιθανότερο -αν όχι βέβαιο- είναι ότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα συνδυαστεί και με αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 08 Οκτ 2020 | 08:13

Ρυθμίσεις "ανάσα" για τις οφειλές στην εφορία ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας- 12 άτοκες η 24 έντοκες δόσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις του 2021 για τα χρέη στην εφορία- Τι θα ισχύσει για τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες.

ΚΑΙ ΣΕ ΑΤΜ 06 Οκτ 2020 | 10:54

Πάτρα: Φθορές από αγνώστους σε τράπεζες και σε υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Οι δράστες προκάλεσαν φθορές στις προσόψεις δύο τραπεζικών υποκαταστημάτων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ 01 Οκτ 2020 | 10:20

Αυθαίρετα: Σχεδόν 200.000 δηλώσεις τον Σεπτέμβριο - Δεν δίνεται παράταση

Συνεχίζεται μόνο η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα συγκεκριμένων κατηγοριών. Δεν δίνεται για τα υπόλοιπα παράταση.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 30 Οκτ 2020 | 12:10

Έρχεται πόλεμος για τα εργασιακά: Βρούτσης: 8ωρο με ευελιξία - Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύεται για εκτενή διάλογο και υπόσχεται ότι παραμένει μεν το 8ωρο αλλά με "ευελιξία". Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για εργασιακό οδοστρωτήρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 30 Οκτ 2020 | 11:32

Τράπεζα Πειραιώς: Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου - Ποιους αφορά - Ολες οι παροχές

Νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΘΟΥΝ 30 Οκτ 2020 | 08:59

Νέο πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ με τα μισά λεφτά χάρισμα

Νέο, έκτακτο μέτρο στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό θα παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ 29 Οκτ 2020 | 23:08

Λαγκάρντ: "Η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση για να σωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία"

Η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει απολέσει τη δυναμική της