Follow us

Πονοκέφαλος για την ΕΚΤ η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα

Η μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας μετά την κρίση που βίωσε ο τομέας το 2008, αυτή της Silicon Valley, εγείρει επιπρόσθετη πρόκληση για το πιλοτάρισμα των επιτοκίων της ΕΚΤ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα θέτουν υπό δοκιμασία την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναμενόταν σήμερα να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, όμως μπορεί να κληθεί να επιφυλαχθεί.

Η μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας μετά την κρίση που βίωσε ο τομέας το 2008, αυτή της Silicon Valley Bank (SVB), εγείρει επιπρόσθετη πρόκληση για το πιλοτάρισμα των επιτοκίων της ΕΚΤ, παρά τις ενέργειες και τις δηλώσεις αρχών και ηγετών στη μια και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που υποβαθμίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

Η ανησυχία αυξήθηκε μια κλίμακα χθες, με την άνευ προηγουμένου πτώση της τιμής της μετοχής της Crédit Suisse, ελβετικού τραπεζικού γίγαντα, που συμπαρέσυρε άλλους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Η βουτιά άρχισε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, νέου μεγάλου μετόχου της Crédit Suisse, που έθεσε υπό αμφισβήτηση τη στήριξή της στην τράπεζα, που κρίνεται πως βρίσκεται σε ευάλωτη θέση.

Η αναταραχή αυτή περιπλέκει την απόφαση του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού θεσμού, που θέλει να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό μεν, αλλά χωρίς να αποσταθεροποιήσει τις κεφαλαιαγορές.

"Δεν είναι τόσο ανώδυνη"

Ως πρόσφατα, η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική θεωρείτο λίγο ως πολύ δεδομένη, καθώς την είχε αναγγείλει η ίδια τον περασμένο μήνα. Όμως πλέον οι αγορές δεν αποκλείουν η αύξηση να είναι 25 μονάδες βάσης, ή ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας.

Η κατάσταση δεν αναμένεται "να μεταπείσει την ΕΚΤ" ως προς την αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 επιπλέον μονάδες βάσης "λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού", εκτιμά αντίθετα η Ανιέζε Ορτολάνι, αναλύτρια του Economist Intelligence Unit (EIU).

Η απόφαση αυτή θα αύξανε τα επιτόκια της τραπεζικής ρευστότητας που δεν έχει χορηγηθεί στο 3,0%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Εξαιτίας της απογείωσης των τιμών βασικών προϊόντων, κυρίως εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας, η ΕΚΤ άρχισε τον Ιούλιο κύκλο αύξηση των επιτοκίων της, τερματίζοντας σχεδόν μια δεκαετία φθηνού χρήματος.

Αυτή η σχεδόν αναγκαστική σφιχτότερη νομισματική πολιτική, που αποπειρώνται μεγάλες κεντρικές τράπεζες για να ακριβύνουν το κόστος των πιστώσεων και να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση των τιμών, συνέβαλε επίσης να υποστούν πλήγμα οι εμπορικές τράπεζες.

Κάτι που αναμένεται να απασχολήσει τον διάλογο που θα έχουν σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης για τον ρυθμό που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες.

Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα αποδεικνύει πως "η άνοδος των επιτοκίων δεν είναι τόσο ανώδυνη όσο φαινόταν", κάτι που μοιάζει να δίνει δίκιο στα "περιστέρια" που εισηγούνταν πιο επιφυλακτική προσέγγιση, σύμφωνα με τον Ζιλ Μοέκ, επικεφαλής οικονομολόγο του ομίλου AXA.

Διαβάστε Επίσης

Τα "γεράκια", που θέλουν να συνεχιστεί η σφιχτότερη πολιτική, λένε πως δεν βλέπουν κίνδυνο μετάδοσης στην οικονομία και άρα "δεν έχει αντίκτυπο στην διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής", κατά τον κ. Μοέκ.

Καθώς η μάχη εναντίον του πληθωρισμού απέχει πολύ από το έχει τερματιστεί, η ΕΚΤ παραμένει υπό πίεση.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε μεν τον Φεβρουάριο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στο 8,5% σε ετήσια βάση, όμως η καμπύλη των τιμών εκτός ενέργειας και τροφίμων αυξήθηκε κατά 5,6%, σε επίπεδο ρεκόρ.

Οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, που δημοσιεύονται σήμερα από τον θεσμό, θα βοηθήσουν να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Κορύφωση στο 3,5%;

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ, θα χρειαστεί να ζυγίσει κάθε της λέξη για την μελλοντική εξέλιξη των επιτοκίων.

"Η ακραία αβεβαιότητα η οποία επικρατεί σήμερα στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα και η αντίδραση των αγορών αναμένεται να ωθήσει τον θεσμό να δείξει περισσότερη εχεφροσύνη" κατά τον Φρεντερίκ Ντικροζέρ, επικεφαλής οικονομολόγο της Picter Wealth Management.

Το επίπεδο των επιτοκίων καταθέσεων μπορεί να φθάσει στην κορύφωση ανάμεσα στο 3,5% και το 4% το καλοκαίρι, σύμφωνα με παρατηρητές, που θεωρούν ότι πιθανότερο είναι να μείνει πιο κοντά στο χαμηλότερο μέρος του φάσματος.

"Ο κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα" αναγκάζει τις αγορές να "αναθεωρήσουν προς τα κάτω την τροχιά των επιτοκίων", σύμφωνα με την τράπεζα ING.

Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό μειώνοντας το στοκ κρατικών και ιδιωτικών χρεών και γιγαντιαίων δανείων σε τράπεζες στον ισολογισμό της.

Το εργαλείο αυτό, που ο οικονομολόγος της Allianz Λουντοβίκ Σουμπράν χαρακτηρίζει "νομισματικό αναπνευστήρα", είναι νευραλγικής σημασίας τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν έλλειψη ρευστότητας και πλανώνται κίνδυνοι χρηματοπιστωτικών "ατυχημάτων".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Μαρ 2023 | 08:42

Επίσημο: Η First Citizens εξαγόρασε τη χρεοκοπημένη Silicon Valley Bank

Τα 17 υποκαταστήματα της Silicon Valley θα λειτουργήσουν πλέον ως First Citizens από σήμερα.

"ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ" 26 Μαρ 2023 | 21:18

Βαρουφάκης: Ήρθε η ώρα να ανατινάξουμε το Τραπεζικό Σύστημα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του σε ενημερωτική ιστοσελίδα αναφέρει πως έχει φτάσει η ώρα να ανατινάξουμε το τραπεζικό σύστημα.

ΚΡΙΣΤΑΛΙΝΑ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΒΑ 26 Μαρ 2023 | 13:30

Καμπανάκι ΔΝΤ: Ζητά "επιφυλακή" απέναντι στην "αυξημένη αβεβαιότητα" στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Το πρώτο θύμα στην Ευρώπη υπήρξε η Credit Suisse - Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, επεσήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

ΠΩΣ ΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ 24 Μαρ 2023 | 20:48

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 52χρονος που παρίστανε τον επιχειρηματία και έπαιρνε δάνεια - "Έφαγε" πάνω από 700.000 ευρώ

Ο 52χρονος κατήρτιζε πλαστά έγγραφα που βεβαίωναν την ιδιότητα του ως ιδιοκτήτη επιχειρήσεων.

ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ 23 Μαρ 2023 | 13:14

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: "Οι καταθέσεις είναι προστατευμένες, θα αποκτήσουμε σύντομα την επενδυτική βαθμίδα"

Στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την αναμενόμενη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του

ΛΟΓΩ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 23 Μαρ 2023 | 11:23

Οι τράπεζες δεν αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - Το "έξυπνο χρήμα" επιλέγει τις προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας

Κάθε αύξηση επιτοκίου που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα περνάει σε ποσοστό 50% έως 65% και στα επιτόκια των καταθέσεων.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ PETER COHAN 23 Μαρ 2023 | 07:26

Forbes: 186 τράπεζες εμφανίζουν τα "συμπτώματα" της πτωχευμένης Silicon Valley Bank

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι και τόσο υγιές, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Forbes.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ 22 Μαρ 2023 | 12:07

Οι 8 λόγοι για τους οποίους είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, αυτή τη φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις καταθέσεις στις τράπεζες, επικαλούνται στοιχεία.

ΕΓΓΥΗΣΗ 100.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΗ 21 Μαρ 2023 | 10:17

Σταϊκούρας: Ο Έλληνας πρέπει να νιώθει ασφαλής για τις καταθέσεις του

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό και ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως ασφαλείς.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ CREDIT SUISSE ΑΠΟ ΤΗ UBS 21 Μαρ 2023 | 10:14

Ανάλυση: Γιατί η διεθνής κρίση δεν "αγγίζει" τις ελληνικές τράπεζες

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που έχουν δεχθεί οι ελληνικές τράπεζες στο χρηματιστηριακό ταμπλό τις ημέρες που διαδέχθηκαν την τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο εγχώριος κλάδος σε τίποτα δεν θυμίζει τον "αδύναμο κρίκο" του 2008.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ CNBC 20 Μαρ 2023 | 17:37

Καθησυχαστικός ο Στουρνάρας: Τελειώνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι ανθεκτικό.

ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΚΙΟΛΑΣ 20 Μαρ 2023 | 16:21

Η κρίση των τραπεζών "γκρεμίζει" τις τιμές σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα

Πώς διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακές τιμές στα καύσιμα - Θα περάσουν στον καταναλωτή οι μειώσεις σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα;

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ 20 Μαρ 2023 | 12:11

Credit Suisse: Μεγάλοι χαμένοι οι Σαουδάραβες από το deal με τη UBS- Ποιοι άλλοι χάνουν τα λεφτά τους

Οι Σαουδάραβες βλέπουν την αξία της επένδυσής τους να υποχωρεί κατά 1,3 δισ. δολάρια περίπου μέσα σε λίγους μήνες.