Πορτογαλία: «Καθαρή» έξοδος από το Μνημόνιο

Την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για «καθαρή» έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο, χωρίς προληπτική γραμμή πιστώσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πάσους Κουέλιου.

portogalia-kathari-eksodos-apo-to-mnimonio
SHARE THIS
0
SHARES

Την πρόθεση της Πορτογαλίας να βγει από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης μέσα στον Μάιο, χωρίς να ζητήσει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους της, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Η Λισαβόνα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της στο σημερινό Eurogroup

Το διάγγελμα του Κοέλιου

Σε διάγγελμά του προς του πολίτες, το οποίο μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης, την 17η Μαΐου, ο Πέδρο Πάσους Κοέλιου, είπε πως η Λισαβόνα ελπίζει να επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης μετά από χρόνια επώδυνων πολιτικών λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προκάλεσαν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να βγούμε από το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς να καταφύγουμε σε κανενός είδους προληπτικό πρόγραμμα πιστώσεων από μέρους της Ε.Ε.», τόνισε ο Πάσους Κουέλιου στο διάγγελμά του, περιστοιχισμένος από ολόκληρη την κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου το έλαβε την εν λόγω απόφαση.

«Πήραμε τη σωστή απόφαση»

«Αυτή είναι η σωστή απόφαση», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «προασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της Πορτογαλίας». Οι εταίροι της Πορτογαλίας στην Ε.Ε., συνέχισε ο πρωθυπουργός της χώρας, είχαν υποσχεθεί να υποστηρίξουν την απόφαση της Λισαβόνας, όποια κι αν ήταν. Η Πορτογαλία θα γίνει η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης, μετά την Ιρλανδία, που θα βγει από ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει την απόφαση των πορτογαλικών Αρχών

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την απόφαση αυτή και, όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως, θα υποστηρίξει τις πορτογαλικές αρχές και τον πορτογαλικό λαό σε αυτή την αυτεξούσια επιλογή», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Σιμ Κάλας σε μια ανακοίνωσή του.

Η Λισαβόνα αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την απόφασή της, σήμερα Δευτέρα, στο Eurogroup.

Επιτυχία του Κουέλιου «βλέπουν» οικονομικοί αναλυτές

Οικονομικοί αναλυτές χαρακτήρισαν επιτυχία την απόφαση της Πορτογαλίας να βγει από το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της χωρίς το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας», καθώς η Λισαβόνα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών τηρώντας το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το Μνημόνιο.

Η Πορτογαλία είχε αναγκαστεί να ζητήσει τον δανεισμό της από την Τρόικα των πιστωτών το 2011.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση κατάφερε να τηρήσει τους στόχους σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Τα μέτρα λιτότητας αμφισβητήθηκαν έντονα, με σοβαρότερη την πρόκληση που έθεσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας, που απέρριψε ως αντισυνταγματικά πολλά από αυτά.

Η ανακοίνωση της Λαγκάρντ

Σε ανακοίνωσή της, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε: «Οι πορτογαλικές αρχές κατέγραψαν ένα σθεναρό ιστορικό εφαρμογής της πολιτικής για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας».

Η ανάπτυξη επανήλθε στην Πορτογαλία το 2013 μετά την ύφεση της δεκαετίας του 1970

Η οικονομία της Πορτογαλίας υπέστη τη χειρότερη ύφεση μετά τη δεκαετία του 1970 κατά τη διάρκεια του προγράμματος δανεισμού της, αλλά επανήλθε στην ανάπτυξη το 2013 και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της μειώθηκαν φέτος, τονώνοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τις προοπτικές αναχρηματοδότησής της από τις αγορές.

Τα 10ετή ομόλογα της Πορτογαλίας έχουν αυτή τη στιγμή απόδοση 3,65%, ένα επίπεδο που είναι κοντά στο χαμηλό οκταετίας. Το επιτόκιο είχε φθάσει σχεδόν στο 17% στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, το 2012. Τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έχουν απόδοση 220 μονάδες βάσης υψηλότερη από τα αντίστοιχα γερμανικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς. Πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η Λισαβόνα θα αναγκαζόταν να ζητήσει ελάφρυνση χρέους, όπως η Ελλάδα, αλλά η Πορτογαλία τελικά ακολούθησε τα βήματα της Ιρλανδίας.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις πολιτικών και αναλυτών, η κατάσταση παραμένει δύσκολη για την πλειονότητα των πολιτών της χώρας. «Το πρόγραμμα φθάνει στο τέλος του, αλλά οι θυσίες των Πορτογάλων συνεχίζονται», σχολίασε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook