Follow us

Πώς "διαβάζουν" στην Αθήνα τις αποφάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

Οι επιδοτήσεις του ρεύματος, το πλαφόν στο φυσικό αέριο και η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

H συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2023 χωρίς όμως να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό είναι τώρα ο βασικός στόχος της κυβέρνησης μετά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.

Οι υπουργοί ενέργειας αποφάσισαν να υιοθετήσουν το ελληνικό μοντέλο άντλησης από το κράτος των υπερεσόδων που αποκομίζουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στις υψηλές χρηματιστηριακές τιμές και ανεξάρτητα από το λειτουργικό τους κόστος. Έτσι, και στην Ελλάδα είναι πλέον δεδομένο ότι για το 2023 θα εφαρμοστεί για όσο χρειαστεί η λειτουργία του μηχανισμού που φέρνει έσοδα περίπου 30 εκατ. ευρώ ημερησίως (ή κοντά στο 1 δις. ευρώ τον μήνα) στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις των νοικοκυριών.

Με τον μηχανισμό αυτόν αλλά και την θέσπιση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρείες φυσικού αερίου, στα διυλιστήρια κλπ, -πόροι οι οποίοι επίσης θα διοχετευτούν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης- εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτό να συνεχιστεί η επιδότηση και του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου χωρίς να επηρεαστεί πολύ ο κρατικός προϋπολογισμός.

Υπό μία προϋπόθεση: Να μην "ξεφύγει" η τιμή του φυσικού αερίου. Εδώ είναι και το μεγάλο "αγκάθι" όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Το θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο έχει διχάσει την Ευρώπη με την Γερμανία αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τάσσονται υπέρ της επιβολής πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο την στιγμή που 15 χώρες μέλη της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) τάσσονται υπέρ του πλαφόν συνολικά στο αέριο ανεξαρτήτως προέλευσης. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Πολωνία ανέλαβαν μάλιστα πρωτοβουλία να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό το γενικό πλαφόν.

Διαβάστε Επίσης

Οι ελληνικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι αν καταστεί εφικτό η τιμή του φυσικού αερίου να συγκρατηθεί κάτω από τα 160-170 ευρώ ανά μεγαβατώρα (σήμερα είναι κοντά στα 190 ευρώ) τότε θα μπορούν να κυλήσουν οι δύσκολοι μήνες του 2023 χωρίς να "ματώνει" ο κρατικός προϋπολογισμός για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τη συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου, θα λαμβάνονται βέβαια και άλλες πρωτοβουλίες παράλληλα με τις κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο για τη συγκράτηση της τιμής του αερίου. Η διασφάλιση φορτίων υγροποιημένου αερίου ύστερα από τη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Total Energie για αγορές σε τιμές χαμηλότερες του TTF (δηλαδή του ολλανδικού χρηματιστηρίου που διαμορφώνει την τιμή του αερίου) είναι μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε Επίσης

Μετά τη χθεσινή συμφωνία των υπουργών Ενέργειας υπάρχει μια ακόμη εκκρεμότητα: Να εξειδικευτεί το πώς θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου και είναι στην διακριτική ευχέρεια των χωρών μελών της ΕΕ να βρουν τους τρόπους για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μένει λοιπόν να φανεί αν στην Ελλάδα θα πέσει το βάρος κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις (με προσαρμογές στην παραγωγική διαδικασία) ή αν θα εμπλακούν και οι πελάτες της χαμηλής τάσης που είναι τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 01 Δεκ 2022 | 22:29

Bloomberg: Η Ελλάδα και άλλες 6 χώρες πιέζουν την Κομισιόν για χαμηλότερο πλαφόν στο φυσικό αέριο

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το οποίο παρουσιάζει το έγγραφο που εστάλη στην Κομισιόν, χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών.

ΣΤΟ STAR 01 Δεκ 2022 | 21:42

Δημοσκόπηση GPO: 6 στους 10 μείωσαν τις αγορές βασικών αγαθών - Ζητούν μεγαλύτερες επιδοτήσεις στο ρεύμα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, οι πολίτες δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές του ακόμη και όταν μιλάμε για βασικά είδη της καθημερινότητας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 01 Δεκ 2022 | 21:06

Πυρά Ανδρουλάκη κατά της κυβέρνησης για ΕΣΥ και ενέργεια - Οι 7 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια

Επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση σε διπλό μέτωπο - Αιχμές για το νομοσχέδιο που αλλάζει το ΕΣΥ και την ακρίβεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Δεκ 2022 | 10:24

Προσοχή με τα τζάκια και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ: Γιατί εκτοξεύουν το κόστος της θέρμανσης

Το τοπίο αλλάζει συνεχώς καθώς οι τιμές επηρεάζονται και από τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές αλλά και από την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ή των εταιρειών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 01 Δεκ 2022 | 09:23

Σόου Ακσενέρ στην Τουρκία: Με... μήλα και πατάτες στο τουρκικό κοινοβούλιο διαμαρτύρεται κατά της ακρίβειας [βίντεο]

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, θέλοντας να επισημάνει το πρόβλημα του πληθωρισμού στην χώρα, πήρε ντομάτες, πατάτες και μήλα μέσα στο Κοινοβούλιο.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ CARAVEL 01 Δεκ 2022 | 08:13

Δέσμη προτάσεων κατά της ακρίβειας από τον Ανδρουλάκη: Μείωση ΦΠΑ, αυξήσεις μισθών, πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Απόψε σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο ξενοδοχείο Κάραβελ, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεω για την ακρίβεια.

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 30 Νοε 2022 | 20:43

Δημοσκόπηση Marc: "Αγκάθι" η ακρίβεια για τους πολίτες - Δεν τους πείθει το "Καλάθι του Νοικοκυριού"

Πολύ σοβαρή υπόθεση οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, σύμφωνα με το 49,5% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Marc - Ποιο είναι το μεγαλύτερο κόστος για την κυβέρνηση

30 Νοε 2022 | 11:52

ΖeniΘ: Λύσεις κόντρα στην κρίση από τον νο1 πάροχο ολοκληρωμένης ενέργειας

Στην τρέχουσα συγκυρία, η ΖeniΘ, ο 1ος πάροχος ολοκληρωμένης ενέργειας βρίσκεται δίπλα στους καταναλωτές, μέσα από ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων υπηρεσιών.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Νοε 2022 | 11:27

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ιανουάριο

Η απότομη άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία 24ωρα στο χρηματιστήριο ενέργειας, μας θύμισε ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ LNG 30 Νοε 2022 | 11:00

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας - Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη

"Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής", τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΙΕΛΚΑ 29 Νοε 2022 | 21:45

Έρευνα: Το 80% των καταναλωτών έκοψε τη διασκέδαση, τα ταξίδια και τις διακοπές [Βίντεο]

Δύο στους τρεις καταναλωτές αναβάλουν εργασίες συντήρησης-επισκευής για το σπίτι, αλλά και για το αυτοκίνητο τους

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 29 Νοε 2022 | 16:43

Γιάννης Οικονόμου για Τσίπρα: Του πήρε μήνες να παραδεχτεί ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη - Στην ώρα τους οι εκλογές

"Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα από τα 3 μεγαλύτερα στην Ευρώπη προγράμματα στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων" λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 29 Νοε 2022 | 12:38

Ένας στους δύο καταναλωτές μειώνουν τις αγορές τους για βασικά αγαθά - Ερευνα ΙΕΛΚΑ

Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών.