Πώς η Ελλάδα από "άγονη γραμμή" έγινε ελκυστικός προορισμός για το Χόλιγουντ: Οι ταινίες που θα γυριστούν το 2021

Ρίτα Γουίλσον και Ντάνιελ Γκρεγκ είναι ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ που γυρίζουν κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα

Στέφανος Σίσκος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΤΕΦΑΝΟς ΣΙΣΚΟς

"H απόρριψη του Τζέισον Μπορν: η Αθήνα περιφρονεί την ταινία", ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Sunday Times τον Οκτώβριο του 2015. Ο λόγος του καυστικού τίτλου, ήταν πως μέρος της συγκεκριμένης ταινίας και κινηματογραφικής παραγωγής του Χόλιγουντ ταυτόχρονα, διαδραματιζόταν στους δρόμους της Αθήνας, την περίοδο της λιτότητας στην Ελλάδα. Όμως τα γυρίσματα για τις παραπάνω σκηνές, έγιναν 3.832 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική πρωτεύουσα και για την ακρίβεια στην Τενερίφη.

Πώς η Ελλάδα από "άγονη γραμμή" έγινε ελκυστικός προορισμός για το Χόλιγουντ: Οι ταινίες που θα γυριστούν το 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ματ Ντέιμον που ήταν πρωταγωνιστής του Χολιγουντιανού blockbuster, προσπαθούσε να ξεφύγει από τον Βενσάν Κασέλ που ενσάρκωνε το ρόλο του κακού, μπροστά από το Σύνταγμα και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης τη στιγμή που εξαγριωμένοι πολίτες συγκρούονταν με τα ΜΑΤ, σε ένα σκηνικό που θύμιζε τις πλατείες των Αγανακτισμένων.

Πώς η Ελλάδα από "άγονη γραμμή" έγινε ελκυστικός προορισμός για το Χόλιγουντ: Οι ταινίες που θα γυριστούν το 2021 - εικόνα 3

Αυτά συνέβαιναν στα πρώτα 15 λεπτά της ταινίας. Το σκηνικό θύμιζε κέντρο της Αθήνας μόνο που δεν ήταν. Οι Ισπανοί κομπάρσοι φορούσαν νοικιασμένες στολές Ελλήνων αστυνομικών, οι σκηνές αποτύπωναν διαδηλώσεις κατά της ΕΕ με πανό με ελληνικές σημαίες συνθήματα, ενώ οι δρόμοι της πόλης είχαν "βαφτιστεί" ελληνικοί για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Πώς η Ελλάδα από "άγονη γραμμή" έγινε ελκυστικός προορισμός για το Χόλιγουντ: Οι ταινίες που θα γυριστούν το 2021 - εικόνα 4

Από τα αξεπέραστα εμπόδια στα φορολογικά κίνητρα και την απλοποίηση των διαδικασιών

"Θα ξεκινήσουμε από την Ελλάδα, στη γενέτειρα της δημοκρατίας και θα καταλήξουμε στο Λας Βέγκας", είχε πει ο Ματ Ντέιμον πριν τα γυρίσματα. Δυστυχώς, όμως, παρ' όλες τις προσδοκίες που είχαν γεννηθεί σε κινηματογραφικούς και τουριστικούς κύκλους της χώρα μας για την "άφιξη", κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ταινία με ελληνικό θέμα γυριζόταν σε "άλλη γη κι άλλα μέρη". Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η "Τροία" του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν που γυρίστηκε στη Μάλτα, ο "Ηρακλής" του Μπρετ Ράτνερ που γυρίστηκε στη Βουδαπέστη και ο "Αλέξανδρος" του Όλιβερ Στόουν που γυρίστηκε στην Τουρκία.

Ωστόσο το "Τζέισον Μπορν" αποτέλεσε το καλύτερο, αν και ίσως το πιο 'επώδυνο' για τη διεθνή εικόνα της χώρας, παράδειγμα πως η Ελλάδα είχε μετατραπεί σε άγονη γραμμή για ξένες κινηματογραφικές παραγωγές. Το γεγονός ότι η Αθήνα της κρίσης μεταφέρθηκε στη Σάντα Κρουζ, είχε φανερώσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι παραγωγοί σε σχέδια γυρισμάτων ταινιών στην Ελλάδα. Ένα από τα πιο σημαντικά "αγκάθια" ήταν τα φορολογικά κίνητρα για γυρίσματα στη χώρα μας.

Αξεπέραστος σκόπελος επίσης ήταν ο γολγοθάς που περνούσαν από τα δαιδαλώδη γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας οι παραγωγοί, για να λάβουν τις σχετικές άδειες για την ταινία. Μέχρι πριν μερικά χρόνια μια κινηματογραφική παραγωγή θα έπρεπε να λάβει άδειες από διάφορους φορείς ξεχωριστά, από δασικές υπηρεσίες, την Αστυνομία, το Λιμενικό κ.ά καθώς δεν υπήρχε ένας κεντρικός φορέας που θα μπορούσαν να απευθυνθούν για να συντονίσουν τις παραπάνω ενέργειες.

Πως θα γινόταν η κυβέρνηση να προσελκύσει ξένες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να κάνουν τη χώρα μας κινηματογραφική Μέκκα της Μεσογείου; Τα παραπάνω εμπόδια ξεπεράστηκαν με την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσω και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), που διαδραματίζει πλέον το ρόλο ενός help desk, ενός γραφείου με σκοπό να διευκολύνει όσα χρειάζεται μία παραγωγή και τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρει πλέον η χώρα μέσω αυτού, για την προσέλκυση επενδύσεων μέσω ταινιών τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και ψηφιακών παιχνιδιών

Το cash rebate που έκανε την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό

Το ελληνικό cash rebate αποτελεί ίσως το πιο αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή του Χόλιγουντ και άλλων βιομηχανιών ταινιών στη χώρα. Στην ουσία πρόκειται για επιστροφή ποσοστού των χρημάτων που πρόκειται να δαπανήσει ανά επεισόδιο στην τσέπη του παραγωγού. Μέχρι πρόσφατα αυτό το ποσοστό στην Ελλάδα αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα. Πλέον το ποσοστό επιδότησης για μια παραγωγή ανέρχεται στο 40%. Δηλαδή αν ένα επεισόδιο κοστίζει 10.000 ευρώ, οι 4.000 επιστρέφονται από το κράτος.

Μέσω του cash rebate προσφέρεται ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για την υπαγωγή τηλεοπτικών σειρών (με κατώτατο όριο στις επιλέξιμες δαπάνες τα €15.000 έως €25.000 ανά επεισόδιο) και των ψηφιακών παιχνιδιών (με κατώτατο όριο στις επιλέξιμες δαπάνες τα €30.000). Η νέα νομοθεσία προβλέπει ως κατώτατο όριο τα €60.000 τόσο για τις ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) όσο και για τις ταινίες μικρού μήκους, ενώ το κατώτατο όριο των επιλέξιμων δαπανών για τις κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας παραμένουν τα €100.000.

Το ελληνικό cash rebate δεν έχει πλαφόν στην επιστροφή χρημάτων: μεγαλύτερη επένδυση σε επιλέξιμες δαπάνες ισούται με μεγαλύτερη επιστροφή από το πρόγραμμα. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για τους παραγωγούς προκειμένου να δανειοδοτηθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, μέσω του ΕΚΟΜΕ έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών ενώ υποστηρίζει σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών που στηρίζουν και τις ξένες αλλά και τις ελληνικές παραγωγές.

Τι κερδίζει η Ελλάδα

Φανταστείτε ότι μία μεσαίου κόστους χολιγουντιανή παραγωγή μπορεί να ξοδεύει 50.000 δολάρια την ημέρα στη χώρα όπου πραγματοποιεί γυρίσματα, ενώ οι δαπάνες ποικίλουν (από ντόπια συνεργεία, μέχρι έξοδα για μεταφορές, ξενοδοχεία, διατροφή). Ταυτόχρονα, ανοίγουν θέσεις εργασίας καθώς ρόλοι κομπάρσων πηγαίνουν σε Έλληνες ηθοποιούς. Σύμφωνα με πηγές του ΕΚΟΜΕ, τον Σεπτέμβριο για τα γυρίσματα του τρίτου μέρους του "Γάμου αλά ελληνικά" παραγωγής του Τομ Χανκς και της συζύγου του Ρίτα Γουίλσον που θα γίνουν στην Πελοπόννησο, θα χρειαστούν 1000 κομπάρσοι.

Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί 30 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων τα 20 είναι κινηματογραφικές ταινίες και τα 10 τηλεοπτικές σειρές. Δεκατέσσερα εξ αυτών είναι διεθνείς παραγωγές, ενώ το το σύνολο των επενδύσεων που έχουν γίνει στη χώρα αυτό το διάστημα αποτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό δε από τις διεθνείς παραγωγές θεωρείται ανεκτίμητη.

Όλη η Ελλάδα ένα απέραντο στούντιο

Οι διεθνείς παραγωγές που αναμένεται να γυριστούν στην Ελλάδα έως το τέλος του 2021, έχουν τραβήξει τα βλέμματα. Και αυτό γιατί, γυρίζονται ή πρόκεται να γυριστούν στη χώρα μας ταινίες με πασίγνωστους ανά τον κόσμο ηθοποιούς. Μάλιστα προ ημερών, τα βλέμματα των μεγάλων διαφημιστικών και κινηματογραφικών παραγωγών είχαν στραφεί στα Σεπόλια, στα οποία το τελευταίο διάστημα φυσάει χολιγουντιανός αέρας καθώς εκεί γυρίζεται η ταινία Greek Freak, με θέμα τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του σούπερ σταρ του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Η συγκεκριμένη ταινία δεν είναι η μόνη που έχει κλέψει τις εντυπώσεις. Οι σημαντικότερες διεθνείς παραγωγές που θα γυριστούν στη χώρα μας μέσα στη χρονιά είναι οι εξής:

"Knives out" - Το sequel της ταινίας, σε σκηνοθεσία Ράιαν Τζόνσον, θα έχει ως πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Γκρεγκ. Παραγωγή από ελληνικής πλευράς Faliro House, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος.

"Crimes of the Future" - Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ με τους Βίγκο Μόρτενσεν, Λέα Σεϊντού, Welket Bungue. Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Αυγούστου. Παραγωγή Αργοναύτες, Πάνος Παπαχατζής.

"Jack Rayan" - Πρόκειται για τον 5ο κύκλο της σειράς της Paramount. Τα γυρίσματα θα γίνουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Παραγωγή Faliro House & Blonde Production.

"Κυκλάδες" - Γαλλική ταινία με γυρίσματα στα νησιά του Αιγαίου. Παραγωγή Blonde Production.

"Greek Freak" - Παραγωγή της Disney ύψους 16 εκατ. ευρώ, με εκτελέστρια εταιρεία παραγωγής τη Faliro House. Βασισμένη στη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σενάριο του Αράς Αμέλ και σκηνοθεσία του Akin Omotoso. Η ταινία θα προβληθεί στο Disney+.

Τέλος, η νέα ταινία της Νία Βαρντάλος όπως προαναφέραμε αναμένεται από το φθινόπωρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ 18 Ιουν 2021 | 21:07

Ερντογάν: Ικανοποιημένοι για την ώθηση που έχουμε πετύχει στη σχέση μας με την Ελλάδα

Περιοχή ειρήνης και ευημερίας δήλωσε ο Ερντογάν ότι θέλει τη Μεσόγειο - Το μήνυμά του σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ 18 Ιουν 2021 | 18:14

Στην Ελλάδα για διακοπές η Κέιτ Χάντσον: Ξέγνοιαστες στιγμές στην παραλία [εικόνες]

Το νησί που βρίσκεται η Κέιτ Χάντσον δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά συνήθως πηγαίνει στη Σκιάθο,

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 18 Ιουν 2021 | 16:37

Κορονoϊός - Γερμανία: Βγήκε από τις "επικίνδυνες" περιοχές η Ελλάδα - Χωρίς καραντίνα οι τουρίστες θα επιστρέφουν σπίτι τους

Η Γερμανία έβγαλε από τη λίστα των περιοχών κινδύνου για κορονoϊό την Ελλάδα, τη Γαλλία και τμήματα της Ισπανίας

ΣΤΗΝ ΕΕ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 18.844 ΑΝΘΡΩΠΟΙ 18 Ιουν 2021 | 11:48

Μειώθηκαν κατά 54% τα τροχαία στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα μείωσε τα τροχαία ατυχήματα κατά 54%.

ΑΓΝΩΣΤΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 18 Ιουν 2021 | 08:05

Αίγινα η διαχρονική: Τα μυστικά του νησιού που λάτρεψε ο Καζαντζάκης και ο Βάρναλης

Τα κρυφά πολιτιστικά "μονοπάτια" της Αίγινας, της αρχόντισσας του Σαρωνικού

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 17 Ιουν 2021 | 20:56

Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα: "Πράσινο φως" για την αποδέσμευση 748 εκατ. ευρώ

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα ζητεί το Eurogroup από την Ελλάδα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ 17 Ιουν 2021 | 19:46

Χάρτης ECDC: "Πράσινη" η Ελλάδα - Κάτω από το 1% ο δείκτης θετικότητας

Η Ελλάδα παραμένει "πράσινη" όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, σύμφωνα με τα στοχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΤΩΝ 17 Ιουν 2021 | 16:56

Ο Ερντογάν θέλει "κόκκινο τηλέφωνο" Αθήνας - Άγκυρας: Τι είπε στον Μητσοτάκη

Απευθείας επικοινωνίας για τα διμερή θέματα Ελλάδας - Τουρκίας θέλει ο Ερντογάν

ΕΞΕΛΙΞΗ 17 Ιουν 2021 | 15:17

Daily Mail: Ανοίγει ο δρόμος στους Βρετανούς για διακοπές στην Ελλάδα - Χωρίς καραντίνα όσοι έχουν κάνει και τις 2 δόσεις

Οι Βρετανοί τουρίστες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις θα μπορέσουν να πάνε διακοπές χώρες στην Ελλάδα και τις άλλες "πορτοκαλί" χώρες

ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ 17 Ιουν 2021 | 13:45

Βραβεία Ιρις 2021: Ολοι οι νικητές και οι φωτογραφίες από τη λαμπερή βραδιά

Η λαμπερή βραδιά της απονομής των Βραβείων Ιρις 2021, στο θέατρο Αλσος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 17 Ιουν 2021 | 12:20

Κομισιόν: Εγκρίθηκε το σχέδιο ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" - Συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ

Η Επιτροπή αξιολόγησε θετικά το σχέδιο της Ελλάδας βάσει των κριτηρίων που ορίζονται και το ενέκρινε.

17 Ιουν 2021 | 06:22

Στο θερινό Λαϊς άγνωστα ελληνικά αριστουργήματα από τη συλλογή της Ταινιοθήκης

Από τις 28 Ιουνίου έως και τις 7 Ιουλίου, οι ταινίες θα προβάλλονται στο ψηφιακό σινεμά της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr δωρεάν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 18:19

Ο Δένδιας τα είπε "χύμα" στον εκπρόσωπο του γερμανικού SPD: Η φιλοτουρκική στάση σας είναι απογοητευτική

Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Nils Schmid