Πώς η Ελλάδα γλύτωσε αύξηση του χρέους τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ

Η Eurostat εξετάζοντας τις εγγυήσεις του δημοσίου επικεντρώθηκε σε αυτές που έδωσε το δημόσιο για το πρόγραμμα "Ηρακλής"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Eurostat: Στο 0,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Αύγουστο

Χωρίς δράματα φαίνεται ότι κλείνουν τα θέματα που άνοιξε η Eurostat στον τελευταίο έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων που έκανε τον περασμένο μήνα.

Εξετάζοντας τις εγγυήσεις του δημοσίου επικεντρώθηκε και σε αυτές που έδωσε το δημόσιο για το πρόγραμμα "Ηρακλής", που στόχο είχε την μείωση των κόκκινων δανείων. Με αφορμή μια τιτλοποίηση δανείων ύψους 7,5 δισ. ευρώ από την Eurobank, θεώρησε ότι την εγγύηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ που έδινε το δημόσιο μη επαρκή, ενώ και η μεταβίβαση δανείων υστερούσε σε σχέση με το επιχειρηματικό σχέδιο.

Με αυτά τα δεδομένα οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχή εκτίμησαν ότι το σύνολο των εγγυήσεων ύψους 23,3 δισ. ευρώ που παρείχε το δημόσιο στο πρόγραμμα Ηρακλής είναι επισφαλείς και άρα θα πρέπει να καταγραφούν στο χρέος. Κάτι τέτοιο θα αύξανε το χρέος της γενικής κυβέρνησης πάνω από το 210% του ΑΕΠ.

Διαβάστε Επίσης

Η απάντηση που πήρε γραπτώς ήταν ότι το σχέδιο Ηρακλής έχει λάβει την έγκριση τόσο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DGComp), όσο και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Τραπεζών (SSM). Υπενθυμίστηκε επίσης από την ελληνική πλευρά, ότι στην εσωτερική διαβούλευση που προηγήθηκε των εγκρίσεων του σχεδίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετείχε με εκπροσώπους της και ίδια η Eurostat, η οποία δεν είχε προβάλει ενστάσεις για το ελληνικό σχέδιο.

Η συμμετοχή της ίδιας υπηρεσίας που έρχεται τώρα να αμφισβητήσει την τότε στάση της, αποδεικνύεται και από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών.

Το πιο ισχυρό - ίσως - επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν το είναι το APS "Ηρακλής" ήταν πανομοιότυπο με αυτό που υλοποίησε το 2016 και 2017 η Ιταλία, το οποίο παρουσίασε τα ίδια επιμέρους προβλήματα. Τότε όμως δεν υπήρξε ανάλογη παρατήρηση για εγγραφή των εγγυήσεων προς το αντίστοιχο Ιταλικό APS στο - επίσης υψηλό - δημόσιο χρέος της γειτονικής χώρας . Όλα αυτά μάλλον έπεισαν τους ελεγκτές οι οποίοι δείχνουν πια να μην επιμένουν στην παρατήρηση τους, αφού διαφορετικά θα βρίσκονταν εκτεθειμένοι.

Ο φορέας διαχείρισης ακινήτων

Εκτός όμως από τις εγγυήσεις του προγράμματος "Ηρακλής", τα στελέχη της Eurostat εντόπισαν και άλλου "κρυφό χρέος". Στην εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα προβλέπεται ως γνωστό η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης ακινήτων.

Ο φορέας αυτός θα αγοράζει από τις τράπεζες τα ακίνητα των νοικοκυριών που δηλώνουν πτώχευση και θα τα διαχειρίζεται για 12 έτη. Στο διάστημα αυτό τα νοικοκυριά που αποδίδουν το σπίτι τους, θα μπορούν να το χρησιμοποιούν, πληρώνοντας ένα ενοίκιο το οποίο μπορεί σε επιπτώσεις αποδεδειγμένης οικονομικής ένδειας να επιδοτείται από το κράτος. Χωρίς να έχουν γνώση για το νομικό καθεστώς του νέου φορέα, τα στελέχη της Eurostat έκαναν την παρατήρηση ότι ο φορέας θα πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Κατά συνέπεια, τα χρήματα που θα δίνονται για να εξαγοραστούν τα ακίνητα όσων πτωχεύουν, θα πρέπει να εγγράφονται στο έλλειμμα και κατ' επέκταση και το χρέος. Εδώ, η απάντηση είναι πιο απλή και θα δοθεί οριστικά με το νομοσχέδιο για την σύσταση και την λειτουργία του φορέα, που θα κατατεθεί μέσα στο μήνα στην Βουλή. Στο κείμενο του νόμου, θα ξεκαθαρίζεται σαφώς ότι την πλειοψηφία του φορέα θα έχουν ιδιώτες επενδυτές και η εταιρία θα έχει δραστηριότητα διαχείρισης ακινήτων. Άρα εκτός από δαπάνες, θα έχει και έσοδα. Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ενημερώθηκαν σχετικά κατά τον έλεγχο και απέσυραν και αυτήν τους την παρατήρηση.

Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, θεωρούν ότι το διπλό χτύπημα της Eurostat , δεν ήταν απολύτως τυχαίο. Τόνιζαν ότι μοιάζει περισσότερο με πρόωρη προειδοποίηση σε ένα υπερχεωμένο κράτος να μην κάνει κατάχρηση της δημοσιονομικής ευελιξίας που θα συνεχιστεί και το 2022.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ , ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 12:53

Γέμιζαν αναβολικά την Ελλάδα επί 5 χρόνια - Εξαρθρώθηκε μεγάλο διεθνές κύκλωμα με αθλητές και γυμναστές [εικόνες - βιντεο]

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης αναβολικών ουσιών που δρούσε τα πέντε τελευταία χρόνια στη χώρα μας, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη Europol.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 19 Ιαν 2022 | 22:41

Τουρκία: Προβληματισμός για τα Rafale - "Πλεονέκτημα στην αεροπορία της Ελλάδας" [Βίντεο]

Οι δυνατότητες των Rafale, τις οποίες δεν διαθέτουν τα τουρκικά μαχητικά, βρίσκονται στο επίκεντρο των σχολίων από τους Τούρκους αναλυτές

ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ 19 Ιαν 2022 | 16:18

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Το εντυπωσιακό πέρασμα του αστεροειδή 7482 πάνω από την Ελλάδα [Βίντεο]

Τo Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης οργάνωσε αποστολή για την παρατήρηση του αστεροειδούς

ΠΩΣ ΤΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ 19 Ιαν 2022 | 14:13

Τα Rafale πάνω από το υπουργείο Εξωτερικών - Δένδιας και Κασουλίδης βγήκαν έξω, διπλωμάτες τραβούσαν φωτό με τα κινητά

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη "υποδέχθηκαν" τα Rafale από το μπαλκόνι του υπουργείου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 19 Ιαν 2022 | 14:00

Πλοκάμια του κυκλώματος βιασμών της Θεσσαλονίκης αναζητούνται και στην Κύπρο

Καταγγελίες που εμπλέκουν και Κύπριους σε κύκλωμα βιασμών, η δράση του οποίου συνδέεται με την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη ερευνούν οι κυπριακές αρχές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 19 Ιαν 2022 | 11:42

Ποια είναι τα "Απάτητα Βουνά" της Ελλάδας που απαγορεύεται πλέον να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες

Η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που καθιερώνει τα "Απάτητα Βουνά".

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 18 Ιαν 2022 | 20:41

"Παράθυρο" ΗΠΑ για αγωγό Αιγύπτου - Κρήτης: Ανασχεδιασμός του αγωγού EastMed

Ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed

ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 18 Ιαν 2022 | 12:44

Ερχονται τα έξι πρώτα ελληνικά Rafale στην Τανάγρα: Θα πετάξουν την Τετάρτη πάνω από την Ακρόπολη

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου καταφθάνει στην Ελλάδα η πρώτη εξάδα των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα πετάξουν πρώτα πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ 18 Ιαν 2022 | 11:55

Έρχεται πολικό ψύχος από τη Ρωσία με θερμοκρασίες έως και -20 βαθμούς Κελσίου - Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

Πολικό ψύχος προερχόμενο από τη Δυτική Ρωσία με θερμοκρασίες που στα βόρεια τμήματα της χώρας μπορεί να φθάσουν έως και τους -20 βαθμούς Κελσίου, έρχεται από την Παρασκευή

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ 16 Ιαν 2022 | 14:52
ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗ ΣΟΡΒΟΝΗ 15 Ιαν 2022 | 12:27

Η Φανί Αρντάν απαγγέλει Σολωμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ποιήματα για την Ελλάδα απήγγειλε στη Σορβόνη η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 13 Ιαν 2022 | 09:04

Προκλητική επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Για τις δηλώσεις της σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων

"Αβάσιμα" χαρακτηρίζονται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τα όσα είπε η κ. Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού

ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΟ 2030 12 Ιαν 2022 | 15:06

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον ελληνικό τουρισμό παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΕΤΕ

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον ελληνικό τουρισμό παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο ο ΣΕΤΕ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.