Follow us

Πώς η Mytilineos κατάφερε να κυριαρχήσει στο ρεύμα για τις βιομηχανίες

Η Protergia της Mytilineos έχει πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αφήνοντας πίσω της τη ΔΕΗ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Mytilineos

Νέο σκηνικό διαμορφώνεται πλέον στην αγορά προμήθειας και στην υψηλή τάση καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η Protergia της Mytilineos έχει πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αφήνοντας πίσω της τη ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο της Protergia στην Υψηλή τάση είναι 35,6% όταν το μερίδιο της ΔΕΗ είναι 31,7%, του Ήρωνα στο 20,4% και της Elpedison στο 9,9%.

Μάλιστα, η αύξηση στην υψηλή τάση έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του συνολικού μεριδίου της Mytilineos στην αγορά προμήθειας που φτάνει πλέον στο 14,65% και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη ΔΕΗ που έχει 52,84%.

Πώς όμως η Mytilineos κατάφερε να κυριαρχήσει στην κατηγορία της υψηλής τάσης; Η αλλαγή αυτή συνέβη καθώς ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, η Αλουμίνιον της Ελλάδος, που ανήκει στη Mytilineos, έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της από την εταιρεία προμήθειας του ομίλου Protergia.

Διαβάστε Επίσης

Virtual Baseload

Η "μεταγραφή” της Αλουμίνιον στην Protergia κατέστη εφικτή μετά από το νέο προϊόν που έχει λανσάρει η εταιρεία προμήθειας, βάσει του οποίου μπορεί να ηλεκτροδοτεί μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες με ένα υβριδικό μοντέλο με τη συμμετοχή ΑΠΕ και μονάδων αερίου. Πρόκειται για το προϊόν VBL (Virtual Baseload) που απευθύνεται σε μεσαίους και μεγάλους εμπορικούς πελάτες και βιομηχανίες, το οποίο βασίζεται σε ποσοστό 50%-60% σε ενέργεια από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά) ενώ η υπόλοιπη ενέργεια παράγεται, παραδίδεται και τιμολογείται από μονάδες φυσικού αερίου της Mytilineos, με μεταβλητές το κόστος του φυσικού αερίου (TTF) αλλά και το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που μπορούν να αντισταθμιστούν από τον πελάτη προκειμένου να έχει πλήρη έλεγχο του κόστους του.

Έτσι, με το VBL επιτυγχάνεται αφενός η κατανάλωση πράσινης ενέργειας σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, ενώ η υπόλοιπη ενέργεια προσφέρεται σε τιμή κόστους χωρίς επιπλέον περιθώρια, με μοναδική μεταβλητή το φυσικό αέριο και τους ρύπους. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κόστους σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα κόστους έως και 20% ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Όπως προαναφέρθηκε, πρώτος πελάτης για το Virtual Base Load είναι η Αλουμίνιο της Ελλάδος που από 1/1/2024 εκπροσωπείται από την Protergia, και ακολουθούν και άλλοι. Σήμερα, η Protergia είναι σε συζητήσεις με τρεις πελάτες στην Ελλάδα και έναν πελάτη στην Ιταλία, ενώ στόχος είναι το προϊόν να επεκταθεί ακόμη περισσότερο στην ελληνική αγορά.

MYTILINEOS

Σημειώνεται ότι το VBL μπορεί να προσφερθεί στην αγορά από την Protergia ως αποτέλεσμα των συνεργιών που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της καθετοποιημένης λειτουργίας του μεγάλου κλάδου ενέργειας της Mytilineos, που περιλαμβάνει πέντε διακριτά divisions (M Renewables, M Intergrated Supply & Trading, M Energy Generation & Management, M Energy Customer Solutions, M Power Projects). Συγκεκριμένα, οι τομείς ΑΠΕ, ενεργειακών λύσεων, παραγωγής και διαχείρισης, και προμήθειας και εμπορίας αξιοποιούν τις δυνατότητές τους ώστε να παρέχουν τον συνδυασμό της πράσινης ενέργειας με την ενέργεια από μονάδες αερίου, που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του βιομηχανικού πελάτη σε όλη την καμπύλη του φορτίου του.

Ουσιαστικά η λειτουργία είναι απλή: τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά καλύπτουν για αρκετές ώρες της ημέρας τις ηλεκτρικές ανάγκες της βιομηχανίας, σε σταθερή χαμηλή τιμή. Ταυτόχρονα, όμως η Protergia αναλαμβάνει το shaping, δηλαδή την εξασφάλιση της επιπλέον ποσότητας ενέργειας που χρειάζεται η επιχείρηση την υπόλοιπη μέρα από άλλες πηγές, εξασφαλίζοντας ότι θα είναι και πράσινη, με πράσινα πιστοποιητικά, και θα έχει σταθερή τιμή. Ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της πλατφόρμας VBL μπορεί να διατίθεται και σε μικρούς πελάτες, ενώ στο εξωτερικό θα ξεκινήσει από τις χώρες που η εταιρεία διαθέτει ΑΠΕ.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

17 Απρ 2024 | 11:54

MYTILINEOS και Powerledger συνεργάζονται για την έξυπνη προμήθεια και παρακολούθηση της ενέργειας

Μέσω της Powerledger, οι καταναλωτές της MYTILINEOS και της Protergia μπορούν πλέον να παρακολουθούν και να οπτικοποιούν την προέλευση της ενέργειάς τους.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΡΓΑ 12 Απρ 2024 | 07:55

Στρατηγικό deal ΔΕΗ - Mytilineos ύψους €2 δισ. για έργα ΑΠΕ σε 4 χώρες

Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε έως €2 δισ. με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ 08 Απρ 2024 | 15:07

Τα τρία μέτρα για να μειωθεί το κόστος του ρεύματος - Οι προβλέψεις για ευάλωτα νοικοκυριά, ρευματοκλοπές και ΑΠΕ

Η σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα αυστηρά μέτρα για ρευματοκλοπές και κακοπληρωτές που μπορεί να μειώσουν το κόστος του ρεύματος.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ TUREK 04 Απρ 2024 | 12:06

Την κατασκευή και δεύτερης μονάδας φυσικού αερίου στην Πολωνία ανέλαβε η MYTILINEOS

Η Κοινοπραξία έχει υπογράψει σύμβαση μελέτης, προμήθειας και κατασκευής ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 02 Απρ 2024 | 07:25

Τιμολόγια ρεύματος: Το "παράδοξο" επιβεβαιώθηκε - Κάτω η χονδρική του ρεύματος, πάνω οι τιμές λιανικής

Αυξήσεις τον Απρίλιο στους 10 από τους 13 παρόχους. Απορρόφηση από τη ΔΕΗ μέσω μεγαλύτερης έκπτωσης- μόνο δύο πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις – από 9 έως 14,8 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας τον Απρίλιο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 01 Απρ 2024 | 17:45

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Ιουλίου η πλήρης εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανεμπόριο

Η παράταση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας αποφασίστηκε λαμβάνοντας υπ' όψιν τα αιτήματα της αγοράς από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου.

MYTILINEOS 27 Μαρ 2024 | 11:38

Τι είδε ο Ε. Μυτιληναίος στον Καναδά – Τα dessous της σημαντικής συνάντησης με Τριντό και Μητσοτάκη

Η περίπτωση της Mytilineos αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνοκαναδικής επιχειρηματικής συνεργασίας

ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΡΙΝΤΟ 26 Μαρ 2024 | 10:51

Οι περαιτέρω δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος - Καναδά αντικείμενο συναντήσεων του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Σε συνάντηση με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Τζάστιν Τριντό στον Τορόντο, ο κ. Μυτιληναίος είχε τη δυνατότητα να συζητήσει την επένδυση της MYTILINEOS.

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ RANGE ROVER 23 Απρ 2024 | 11:24

Το πρώτο Range Rover House στην Ελλάδα

Το πρώτο Range Rover House στην Ελλάδα άνοιξε τις πύλες του την Πέμπτη 18 Απριλίου.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 23 Απρ 2024 | 11:04
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ 23 Απρ 2024 | 09:57

Υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Με δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος γνωστοποίησε την επιθυμία του να αναλάβει πρόεδρος του Συνδέσμου.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ 23 Απρ 2024 | 08:42

Σούπερ Μάρκετ: Οι μεταχρονολογημένες επιταγές και ο κίνδυνος να μειωθούν οι κωδικοί στο ράφι

Μείωση κωδικολογίου και αποθεμάτων στις αποθήκες εξετάζουν κάποια από τα μεγάλα ελληνικά σούπερ μάρκετ.

ΕΞΑΝΕΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ 23 Απρ 2024 | 08:32

Καπέλο στις τιμές του ρεύματος και τον Μάιο λόγω ρευματοκλοπών

Και για τα τιμολόγια του Μαΐου οι προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν το επιπλέον καπέλο για τις ρευματοκλοπές και τις απώλειες του δικτύου του 2021 και του 2022.