Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων

Σε κατάσταση αποσυμπίεσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές, από τη Δευτέρα όπου "επανήλθαν" σε μια νέα μορφή κανονικότητας μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε κατάσταση αποσυμπίεσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές, από τη Δευτέρα όπου "επανήλθαν” σε μια νέα μορφή κανονικότητας μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας.

Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, επί της ουσίας χωρίς περιορισμούς, έδωσε το σήμα στους καταναλωτές να βγουν από τα σπίτια τους και να εκμεταλλευτούν τα ανοικτά καταστήματα είτε για βόλτα, είτε και να κάνουν αγορές, τονώνοντας ταυτόχρονα την ψυχολογία τους που έχει πιεστεί από το παρατεταμένο lockdown, εκμεταλλευόμενοι και τις εκπτώσεις οι οποίες, σε σχέση με άλλες χρονιές, είναι πιο γενναίες.

Αυτό έχει φανεί στο ταμείο των καταστημάτων τις δύο πρώτες ημέρες από την επαναλειτουργία της αγοράς. Η κίνηση και ο τζίρος κρίνεται ικανοποιητικός από τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων, οι οποίοι ευελπιστούν ότι θα μαζέψουν μέρος των απωλειών των προηγούμενων μηνών, θα ξεστοκάρουν εμπόρευμα που έχει μείνει απούλητο για μήνες και θα βάλουν ρευστό στα ταμεία τους για να καλύψουν μέρος του ανοίγματος που έχουν στην αγορά και, γιατί όχι, να κάνουν τις παραγγελίες τους για την επόμενη σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τελευταίο, για αρκετά καταστήματα, φαντάζει μακρινός στόχος. Ο πρωταρχικός είναι να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα που έχουν συσσωρευτεί. Εν αντιθέσει με τους μικρούς και τους μεσαίους του εμπορίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν διαδικτυακή παρουσία, οι μεγάλες αλυσίδες φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη της κατανάλωσης.

Σε αυτό βοηθούν τα οργανωμένα call center, τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, η δυνατότητα παραλαβής εκτός του καταστήματος και το φυσικό τους δίκτυο που είναι πυκνό και διάσπαρτο σε όλη την επικράτεια. Εξίσου ενδιαφέρον έχει ένα ακόμη στοιχείο. Πηγή από την Κωτσόβολος ανέφερε στο Capital.gr ότι, από τη στιγμή που άνοιξε το φυσικό δίκτυο της αλυσίδας, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις - παραγγελίες στο call center και στο e-shop της. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι πωλήσεις τις δύο αυτές πρώτες ημέρες είναι υπερδιπλάσιες από τις πωλήσεις που είχε η αλυσίδα το αντίστοιχο διήμερο έναν χρόνο πριν. Η περίπτωση της Κωτσόβολος δεν είναι η μοναδική, καθώς όλα τα μεγάλα γνωστά δίκτυα του εγχώριου λιανεμπορίου εμφανίζουν αυτές τις πρώτες ημέρες κίνηση.

Αν και η σύγκριση γίνεται με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν, οι δύο περίοδοι δεν είναι συγκρίσιμες, για τον απλούστατο λόγο ότι πέρυσι η πανδημία δεν είχε εμφανισθεί στην Ελλάδα, lockdowns δεν είχαν επιβληθεί και η ζωή κινούνταν σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον πήχη που έχει μπει για τον τζίρο των φετινών χειμερινών εκπτώσεων ο οποίος εκτιμάται, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, αλλά και από τους εμπόρους, ότι θα κινηθεί στο 50% του περσινού, δηλαδή στα 2,5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ των εμπόρων υπάρχει ωστόσο και μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ θα υπερκεραστεί. Κατά τις δυο πρώτες μέρες λειτουργίας των καταστημάτων παρατηρήθηκε μια διαφοροποίηση στη συμπεριφορά αρκετών καταναλωτών. Ενώ συνήθως στην αρχή των εκπτώσεων οι επισκέψεις στα καταστήματα έχουν μια μορφή διερευνητικού χαρακτήρα, στην προκειμένη περίπτωση οι καταναλωτές προσπέρασαν αυτό το στάδιο και γέμισαν κατευθείαν τα καλάθια τους. Ο παρατεταμένος περιορισμός στις μετακινήσεις, το γεγονός ότι η εστίαση και η ψυχαγωγία παραμένουν σε lockdown και η αύξηση των καταθέσεων δημιουργούν στον εμπορικό κόσμο προσδοκίες ότι ο τζίρος των καταστημάτων θα δει ακόμη καλύτερες ημέρες.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία οφείλεται στο γεγονός ότι, στον αντίποδα, υπάρχει μια μερίδα εργαζόμενων, η οποία για αρκετό χρονικό διάστημα το 2020 ήταν σε αναστολή, ενώ σημαντικός αριθμός υπαλλήλων εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναστολή (κλάδος εστίασης). Πρόκειται για σημαντική μερίδα καταναλωτών η οποία δεν σκοπεύει να "τρέξει” στα καταστήματα. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ, το 44% των καταναλωτών εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το πρώτο εξάμηνο 2021 θα είναι μειωμένες, ενώ μόλις το 10% ότι θα είναι αυξημένες. Το ίδιο ισχύει για τις υπηρεσίες (εισιτήρια, εστίαση) για τα οποία επίσης εκτιμάται από το 30% του κοινού μείωση – παρότι είναι ήδη κλειστοί οι κλάδοι αυτοί – και μόλις 18% αύξηση. Αυξητική τάση καταγράφεται όμως για τις πάγιες δαπάνες όπως λογαριασμοί (20% αύξηση έναντι 8% μείωση) και φορολογία (19% αύξηση έναντι 8% μείωση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΑΘΛΗΣΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΠΑΝΙΟ 27 Φεβ 2021 | 15:49

Οι Αθηναίοι έστειλαν μήνυμα "Πάμε στο Φάληρο": Όλοι στην παραλία παρά την παράταση του lockdown

Οι Αθηναίοι δεν πτοούνται με τίποτα τελικά. Έστειλαν μήνυμα στο 13033 και πήγαν ξανά βόλτα στο Φάληρο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 27 Φεβ 2021 | 09:31

Αποκάλυψη Σκυλακάκη: Στις 16 Μαρτίου πιθανόν θα ανοίξει η αγορά

Η αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου, ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

ΛΟΓΩ ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 27 Φεβ 2021 | 09:31

"Καμπανάκι" από Λινού: Το τρεχον lockdown στην Αττική δεν αποδίδει - Πιθανή παράταση μετά τις 7 Μαρτίου

Στην εκτίμηση ότι το lockdown στην Αττική μπορεί να παραταθεί και μετά τις 7 Μαρτίου, έκανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

27 Φεβ 2021 | 08:59

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον Εύοσμο: Τα στοιχεία που οδήγησαν στην παράταση του lockdown ζήτησε ο δήμαρχος

Ο Δήμαρχος επικοινώνησε με τον κ.Αρκουμανέα προκειμένου να ζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Εύοσμος.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 27 Φεβ 2021 | 07:53

Lockdown στην Αττική για ακόμα μία εβδομάδα και βλέπουμε - Στο "κόκκινο" άλλες 10 περιοχές

Όπως όλα δείχνουν ούτε στις 8 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί το lockdown στην Αττική - Τι ισχύει για την Τσικνοπέμπτη και τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 26 Φεβ 2021 | 22:58

Τσικνοπέμπτη με lockdown: Τι θα ισχύει με τις μετακινήσεις και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο ζήτησε από τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 26 Φεβ 2021 | 17:49

Κορονοϊός: Αντιστέκεται στην Αττική με 790 από τα 1.790 νέα κρούσματα - Σε επικίνδυνο δρόμο η Αχαΐα

Τους επιστήμονες απασχολούν ιδιαιτέρως οι μεταλλάξεις και κυρίως η βρετανική που φαίνεται να κυριαρχεί.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ 26 Φεβ 2021 | 17:20

Λειτουργεί ήδη το 13032 για μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα- Δεν επιτρέπει δεύτερο μήνυμα

Λειτουργεί ήδη η υπηρεσία 13032 για έξοδο σε εμπορικό κατάστημα, αν και ακόμα δεν επιτρέπεται τέτοια έξοδος

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 26 Φεβ 2021 | 12:55

Κορονοϊός: Παράταση του lockdown για μία εβδομάδα προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι

Παράταση του lockdown για μία εβδομάδα τουλάχιστον είναι η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ 26 Φεβ 2021 | 12:22

Εξαδάκτυλος: Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ακόμα μια εβδομάδα lockdown

"Θέμα χρόνου η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης" ανέφερε ο Αθ. Εξαδάκτυλος - Τι είπε για παράταση του lockdown.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 26 Φεβ 2021 | 11:35

Βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων: Από 1η Μαρτίου το νέο έντυπο - Τι αλλάζει

Από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021 οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους.

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ 26 Φεβ 2021 | 11:29

Αυτές είναι οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων στο πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"

Η υποβολή δηλώσεων για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό για τον Μάρτιο 2021.

ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Φεβ 2021 | 11:27

Γαλλία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέο lockdown τριών εβδομάδων για το Παρίσι

Αντιδήμαρχος του Παρισιού δήλωσε χθες Πέμπτη ότι το Παρίσι θα υποβάλει στην κυβέρνηση ένα σχέδιο λοκντάουν τριών εβδομάδων.