Πώς οι αλλαγές στο ΦΠΑ οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές ακινήτων - Εκπτώσεις και στην ενεργειακή αναβάθμισή τους

Ένα ισχυρό "όπλο" έχει στα χέρια της η κυβέρνηση από χθες προκειμένου να στηρίξει την αγορά ακινήτων και τα επόμενα χρόνια.

Ένα ισχυρό "όπλο" έχει στα χέρια της η κυβέρνηση από χθες, προκειμένου να στηρίξει την αγορά ακινήτων και τα επόμενα χρόνια.

Ο αναθεωρημένος κώδικας του ΦΠΑ, επιτρέπει τόσο στην σημερινή όσο και στις μελλοντικές κυβερνήσεις, αφενός να απαλλάσσουν τις αγορές ακινήτων από τον φόρο του 24% και αφετέρου να καταστήσουν φθηνότερες τις επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμισή τους κάτι που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία εν μέσω περιβαλλοντικής κρίσης.

Ο ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων -και συγκεκριμένα στα νεόδμητα, καθώς τα παλαιά σπίτια απαλλάσσονται του ΦΠΑ- είναι και σήμερα μηδενικός. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός έκτακτου μέτρου στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση στο τέλος του 2019 δίνοντας σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων. Μετά τις χθεσινές αποφάσεις, η εξαίρεση των νεόδμητων ακινήτων μπορεί να παραταθεί και μετά το 2022. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στα μηχανήματα και στα υλικά που συνδέονται με την μετατροπή των ακινήτων σε "πράσινα" μπορούν να εφαρμοστούν χαμηλότεροι συντελεστές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και χθες στα ηλιακά πάνελς.

Ένα φωτοβολταϊκό στην στέγη μπορεί να παράγει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για το νοικοκυριό ενώ μια αντλία θερμότητας μπορεί να μειώσει αισθητά το κόστος της θέρμανσης. Αν αυτός ο εξοπλισμός φορολογηθεί με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, τότε αυτομάτως οι επενδύσεις γίνονται πιο προσιτές για τους πολίτες. Κάτι απολύτως αναγκαίο ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι προς το τέλος της 10ετίας θα αρχίσουν οι "απαιτήσεις" στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Δεδομένη είναι ήδη η υποχρέωση να σβήσουν οι καυστήρες πετρελαίου μέχρι το 2030, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η κοινοτική οδηγία για τους περιορισμούς συναλλαγών επί των ακινήτων που θα έχουν χαμηλή ενεργειακή βαθμολογία.

Σήμερα, τα ηλιακά πάνελ φορολογούνται με ΦΠΑ 24%. Μετάβασή τους στον χαμηλό συντελεστή ο οποίος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 13% θα σημαίνει ότι και το κόστος της επένδυσης θα μειωθεί αισθητά κατά περισσότερο από 10%. Ούτως ή άλλως, με την αύξηση της ζήτησης που αναμένεται τα επόμενα χρόνια, οι τιμές είναι πιθανό ότι θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Άρα, αυτό που αναμένεται είναι μείωση του επενδυτικύ κόστους για τις λεγόμενες "πράσινες" επενδύσεις. Το πότε θα συμβεί αυτό, είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί από τις κυβερνήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που εγκρίθηκαν χθες στο Ecofin θα ενεργοποιηθούν από το 2025.

Διαβάστε Επίσης

Για το θέμα των νησιών, η Ελλάδα αποκτά και πάλι το δικαίωμα να εφαρμόζει μειωμένους συντελεστές κατά 30% (δηλαδή 17% και 9% αντί για 24% και 13%) προκειμένου να ενισχύσει την νησιωτικότητα της χώρας. Το συγκεκριμένο προνόμιο χάθηκε το 2015 στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου και το μόνο που έχει απομείνει είναι η εξαίρεση πέντε νησιών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας του προσφυγικού. Η κυβέρνηση θα απαντήσει αν (και από πότε) θα διευρυνθεί ο κατάλογος με τα νησιά που θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση των χαμηλότερων συντελεστών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 14:57

Αγορά ακινήτων: Το κόστος μιας ανακαίνισης και γιατί δίνει υπεραξία στο σπίτι

Το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 13 Ιαν 2022 | 10:46

Γεωργιάδης για ακρίβεια: Δεν έχουμε καμία διαφωνία με τον Σταϊκούρα - Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πακέτα μέτρων

Όπως είπε, όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά διαφωνία με τον κ. Σταϊκούρα, αλλά αντίθετα υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ τους και μεταξύ των υπουργείων τους.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Ιαν 2022 | 08:14

Αγορά ακινήτων: Γιατί εκτοξεύονται οι τιμές των ενοικίων τα τελευταία χρόνια - Οι δύο λόγοι

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι τιμές των ενοικίων σημειώνουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 11 Ιαν 2022 | 08:13

Αδωνις Γεωργιάδης: Εξετάζουμε μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα - Δύσκολοι οι επόμενοι 2-3 μήνες με την ακρίβεια

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων για την αναχαίτιση της ακρίβειας ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ NEWDEAL 10 Ιαν 2022 | 09:24

Αλλαγές στην αγορά ακινήτων: Σε ποιες περιοχές της Αττικής μειώθηκαν οι τιμές - Αναλυτικά τα ποσοστά

Ελαφρά κάμψη σημείωσαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου οι τιμές που ζητούν οι πωλητές ακινήτων σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του έτους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 06 Ιαν 2022 | 14:56

Αποκλειστικό: Δείτε τις 47 περιοχές στις οποίες μειώνονται από σήμερα οι φόροι ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ [Πίνακας]

Με την αλλαγή του χρόνου ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης και του ΕΝΦΙΑ.

"ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" ΣΤΙΣ 300 ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΕΣ ΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 05 Ιαν 2022 | 11:45

Πόσο θα έρθει ο λογαριασμός ρεύματος του Ιανουαρίου - Οι επιβαρύνσεις και το σχέδιο επιδότησης

Με την επιδότηση να διαμορφώνεται περίπου στα 20-25 ευρώ, το νοικοκυριό θα επιβαρύνεται με 10-15 ευρώ ανά μήνα στο λογαριασμό του ρεύματος.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 04 Ιαν 2022 | 20:46

Απάντηση Παπαδημούλη για την "έξωση" σε άνεργη με προβλήματα υγείας- Ανάλγητο και βαρώνο του real estate τον λέει η ΝΔ

Η ΝΔ απαντά στην επίθεση του Δημήτρη Παπαδημούλη με αφορμή το δημοσίευμα περί έξωσης σε άνεργη γυναίκα με προβλήματα υγείας

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 28 Ιαν 2022 | 11:50

Ερχεται μεγαλύτερη επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας τον Φεβρουάριο - Ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα

Οι ανακοινώσεις προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα. Τα ποσά επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας αναμένεται να είναι αυξημένα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

27 Ιαν 2022 | 18:51

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος: Αλήθειες και ψέματα για τις αποζημιώσεις - Τι δικαιούται τελικά ο καταναλωτής

Ο καταναλωτής δικαιούται αποζημίωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία μπορεί να φτάσει και στα 600 ευρώ.