Follow us

Πώς παίρνουμε "μπόνους" χιλιάδων ευρώ όταν πληρώνουμε με κάρτα τεχνίτες, αισθητικούς, κομμωτές, ταξιτζήδες

Το όφελος για όσους πλήρωσαν με κάρτα ή μέσω λογαριασμού συγκεκριμένους επαγγελματίες θα αποτυπωθεί αυτόματα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ολοκληρώνεται η διαδικασία σύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές και κλείνει έτσι άλλο ένα παράθυρο απόκρυψης από τις φορολογικές αρχές των συναλλαγών που γίνονται με κάρτα.

Ακόμη και αν ανακοινωθεί παράταση ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες -το σενάριο εξετάζεται και οι αποφάσεις θα ληφθούν από το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες- η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές θα ολοκληρωθεί και πλέον όλη η πληροφορία θα φτάνει σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ. Το… μπαλάκι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επιστρέφει έτσι και στον καταναλωτή, καθώς ουσιαστικά, η μόνη λύση που απομένει για να γίνει μια "μαύρη" συναλλαγή, είναι η πληρωμή με χαρτονόμισμα κάτω από το "τραπέζι".

Η απάντηση ως προς αυτό το δίλημμα έχει να κάνει με την παροχή οικονομικών κινήτρων προς τους φορολογούμενους να πληρώσουν με "ηλεκτρονικό χρήμα". Η πάγια διάταξη για τις πληρωμές σε 20 διακριτές επαγγελματικές κατηγορίες, η βελτιωμένη ρύθμιση για την χορήγηση έκπτωσης φόρου σε όσους κάνουν ανακαινίσεις στα σπίτια τους με τιμολόγια και το υπό ενεργοποίηση πρόγραμμα "ανακαινίζω -νοικιάζω" είναι τα τρία "ζωντανά" κίνητρα προς τους πολίτες να κάνουν τις συναλλαγές στα φανερά κερδίζοντας έκπτωση φόρου.

Διαβάστε Επίσης

Πληρωμή με κάρτα

Το όφελος για όσους πλήρωσαν με κάρτα ή μέσω λογαριασμού συγκεκριμένους επαγγελματίες θα αποτυπωθεί αυτόματα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές υπηρεσίες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα – χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), e-banking, ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το 30% των δαπανών με ανώτατο όριο τις 5000 ευρώ, αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Επομένως, για να πιάσει κάποιος το πλαφόν θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών από τη λίστα των επαγγελμάτων. Το πραγματικό όφελος, υπολογίζεται με βάση τον συντελεστή φορολόγησης του καθενός. Αν κάποιος φτάνει στο πάνω μέρος της κλίμακας όπου εφαρμόζεται συντελεστής 44%, τότε το κέρδος ανέρχεται έως και τα 2.200 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Ανακαίνιση

Η νομοθεσία προέβλεπε έκπτωση φόρου για τις δαπάνες ανακαίνισης ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων. Επειδή όμως η διάταξη αναφερόταν μόνο στην παροχή υπηρεσιών και όχι στα υλικά, πρακτικά το μέτρο δεν λειτούργησε. Το υπουργείο έκανε τις απαιτούμενες διορθώσεις στην νομοθετική ρύθμιση η οποία ουσιατικά θα λειτουργήσει από φέτος. Η έκπτωση μπορεί να φτάσει και στις 16.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Το 33% της δαπάνης μπορεί να αφορά σε υλικά και το 70% σε παροχή υπηρεσίας. Δηλαδή, κάθε χρόνο θα μπορεί να κερδίζει κάποιος έως και 3.200 ευρώ φόρο.

"Ανακαινίζω νοικιάζω"

Πρόκειται για το πρόγραμμα που θα τρέξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το κίνητρο είναι τα 4.000 ευρώ επιδότησης (εκ των οποίων το 50% προκαταβολικά) για δαπάνη ανακαίνισης 10.000 ευρώ. Μένει να αποσαφηνιστεί αν για τα 6.000 ευρώ που θα έχετε τιμολόγια, θα εξασφαλίζετε και την έκπτωση φόρου. Πάντως η συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει ανακαίνιση ακινήτου και στη συνέχεια υποχρεωτική ενοικίαση για τρία χρόνια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΙΤ 10 Απρ 2024 | 06:25

Η κενή κάρτα της Κέιτ Μίντλετον και το μήνυμα από το παλάτι: Τι έλειπε για πρώτη φορά και πώς έσπασε το πρωτόκολλο

Η νέα κίνηση του παλατιού που αποδεικνύει τη δύσκολη περίοδο που περνάει η Κέιτ Μίντλετον εν μέσω χημειοθεραπειών.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ 06 Απρ 2024 | 11:24

"Αγνοούνται" 10.000 έως 12.000 επιχειρήσεις - Τις... πρόδωσε η διασύνδεση ταμειακών με POS

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει συμμορφωθεί πλήρως.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 29 Μαρ 2024 | 08:38

Ξεκινούν από 1η Απριλίου οι πληρωμές με κάρτες σε ταξί και λαϊκές αγορές

Τη δυνατότητα να πληρώνουν με κάρτες σε ταξί, τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα έχουν από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου όλοι οι πολίτες.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 23 Απρ 2024 | 11:04
ΛΟΓΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 21 Απρ 2024 | 10:02

Αλλαγές και εκπλήξεις με το επίδομα παιδιού: Ποιοι το χάνουν, ποιοι θα παίρνουν περισσότερα [παραδείγματα]

Οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων που θα υποστούν αυτή την απώλεια των 300-350 ευρώ (ή και περισσότερων χρημάτων ανάλογα με την μεταβολή του εισοδήματος) θα είναι δεκάδες χιλιάδες.

ΜΕ ΔΙΟΡΙΑ 19 Απρ 2024 | 09:16

Πώς θα "σβήσετε" τόκους αναβιώνοντας τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία - Αφορά 215.000 οφειλέτες

Περίπου 215.000 φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία που έχασαν κατά το παρελθόν τις ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 29 Απριλίου να πληρώσουν τις δόσεις που "χάθηκαν" και να αναβιώσουν τη ρύθμιση.

19 Απρ 2024 | 07:33

Φωτιά στο πετρέλαιο βάζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - 90 δολάρια το βαρέλι

Η πολύ μεγάλη άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και η περαιτέρω αύξηση του χρυσού στα 2.400 δολάρια η ουγκιά ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών μετά τις αναφορές για εκρήξεις στο έδαφος της Συρίας.

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ 17 Απρ 2024 | 15:38

Πώς τo… ισχυρό δολάριο κάνει ακόμα πιο ακριβό το κόστος της πασχαλινής εξόδου για τους Ελληνες

Όσο ισχυρότερο είναι το δολάριο, τόσο ακριβότερα αγοράζουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 15 Απρ 2024 | 13:03
ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 11 Απρ 2024 | 11:10

Αυτές είναι οι αυξήσεις που θα δουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυταπασχολούμενοι από το 2025

Τα εκατομμύρια των μισθωτών και των συνταξιούχων μπορούν να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς μεταφράζεται στην πράξη το σχέδιο της κυβέρνησης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 10 Απρ 2024 | 11:41

Τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα, "θύματα" της κλιματικής κρίσης: Πάνω από τα 100€ το κιλό η τιμή τους

"Πρωταγωνιστής" των συζητήσεων -και των παραπόνων όσον αφορά στο ύψος των τιμών- δεν θα είναι το παραδοσιακό αρνί αλλά το σοκολατένιο αυγό.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 09 Απρ 2024 | 09:14

Πότε θα κόβεται το ρεύμα αν αφήνουμε απλήρωτους τους λογαριασμούς - Τέλος το κόλπο με τους παρόχους

Με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό, ο πάροχος θα σας στείλει προειδοποίηση, ενώ ο δεύτερος απλήρωτος λογαριασμός μπορεί να οδηγήσει και στην αποστολή εντολής διακοπής ηλεκτροδότησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Απρ 2024 | 09:40

Τα "μυστικά" του φετινού ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δώσουν λιγότερα, ποιοι θα πληρώσουν τα διπλάσια από πέρυσι

Περίπου 300.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ από πέρυσι - Ποιοι θα χάσουν την έκπτωση του 50% που προβλέπει η νομοθεσία - Από τον Ιούλιο θα πληρώνουμε διπλούς φόρους