Πώς θα… δανειστείτε 1000 ευρώ από την εφορία με κόστος 2 ευρώ τον μήνα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την ρύθμιση των οφειλών στην εφορία σε 24 ή 48 δόσεις. Πώς θα "δανειστούμε" από την εφορία "σπάζοντας" την οφειλή σε δόσεις και με κόστος μόλις 2 ευρώ. Αναλυτικός πίνακας.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Η ημέρα που περίμεναν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι –φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις- έφτασε. Εντός της ημέρας, είναι προγραμματισμένο να ανοίξει η πλατφόρμα για την ρύθμιση των οφειλών στην εφορία σε 24 δόσεις ή –εφόσον η οφειλή προέρχεται από έκτακτη αιτία όπως είναι ένα πρόστιμο ή μια κληρονομιά- ακόμη και σε 48 δόσεις.

Η ρύθμιση αφορά τόσο στις βεβαιωμένες όσο και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έτσι, οι οφειλέτες μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να λύσουν προβλήματα ρευστότητας και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος από αυτό που συνεπάγεται ένα δάνειο από την τράπεζα.

Έμμεσος "δανεισμός" από την εφορία με κόστος 2 ευρώ!

Όπως προκύπτει και από τον πίνακα που δημοσιεύεται, μπορεί ένας φορολογούμενος να σπάσει μια οφειλή 1.000 ευρώ σε 24 δόσεις –αντί να πληρώσει τα 1.000 ευρώ "εδώ και τώρα" και να επιβαρυνθεί με τόκους 49 ευρώ ύστερα από δύο χρόνια. Δηλαδή, ο έμμεσος "δανεισμός" από την εφορία (με αυτό ισοδυναμεί ουσιαστικά η αναβολή άμεσης πληρωμής μιας υποχρέωσης) έχει πραγματικό κόστος 2 ευρώ τον μήνα ακόμη και αν κάποιος εξαντλήσει τα περιθώρια των 48 δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τους τακτικούς φόρους (που ενδιαφέρουν και τη μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών), δεν υπάρχει περιορισμός από το εισόδημα. Ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τον αριθμό των δόσεων: από 1 έως 24. Αρκεί η μηνιαία δόση που θα προκύπτει να είναι μεγαλύτερη από 30 ευρώ. Επίσης, ο οφειλέτης θα πρέπει να ξέρει ότι αν ξεπεραστούν οι 12 δόσεις, το επιτόκιο θα είναι αυξημένο στο 6,2% αντί για το 4,95% που θα ισχύει κανονικά. Όποιος όμως φανεί συνεπής μέχρι το τέλος, θα παίρνει και το 25% των τόκων επιστροφή ως "δώρο". Με αυτά τα δεδομένα, η ρύθμιση θα βγάζει τις ακόλουθες επιλογές ανά 1000 ευρώ χρέους:

πίνακας

Η διαφορά είναι στους τόκους...

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, ο οφειλέτης θα επιλέξει αν θέλει να εξοφλήσει γρήγορα ένα χρέος (π.χ σε 12 μήνες αποπληρώνεται οφειλή 1000 ευρώ μη μηνιαία επιβάρυνση της τάξεως των 85 ευρώ) ή αν θα περιορίσει τη μηνιαία δόση σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα (σ.σ η δόση μπορεί να μειωθεί ακόμη και στα 44,4 ευρώ ανά μήνα).

Η διαφορά είναι στους τόκους. Όσο περισσότερες οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερη η οικονομική επιβάρυνση. Η ετήσια διευκόλυνση κοστίζει μόλις 20 ευρώ σε τόκους (ανά 1000 ευρώ χρέους) ενώ στη διετία, το κόστος ανεβαίνει στα 49 ευρώ. Το κόστος κατεβαίνει αισθητά για όσους φανούν συνεπείς από την πρώτη μέχρι την τελευταία δόση καθώς μεταξύ άλλων, χαρίζεται και το 25% των τόκων που θα έχουν βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αποπληρωμής του χρέους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 23 Φεβ 2021 | 10:05

Πώς να πληρώσετε την εφορία χωρίς να πάτε σε τράπεζα: Ολες οι εναλλακτικές επιλογές

Οι φορολογούμενοι μπορούν πλέον να εξοφλούν μέσω του Taxisnet οφειλές προς το Δημόσιο, ρυθμισμένες ή μη, με τη χρήση των καρτών τους.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ 22 Φεβ 2021 | 08:29

Επιχείρηση "βαριοπούλα" στην Εφορία Ψυχικού: Αγνωστοι τα έκαναν "γυαλιά - καρφιά"

Εκτεταμένες φθορές στην πρόσοψη και την τζαμαρία προκλήθηκαν από άγνωστους στο κτήριο που στεγάζει την εφορία Ψυχικού στη Λεωφόρο Κηφισίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Φεβ 2021 | 10:49

Εφορία - Ασφαλιστικά ταμεία: Ποιες υποχρεώσεις παγώνουν, ποιες πρέπει να πληρωθούν κανονικά

Μεγάλες προσδοκίες δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ 14 Φεβ 2021 | 16:20

Ενας στους τρεις επιχειρηματίες δεν μπορεί να πληρώσει Εφορία - Ταμεία

Αδυναμία να πληρώσει Εφορία και Ταμεία φέτος δηλώνει ένας στους τρεις επιχειρηματίες.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 13 Φεβ 2021 | 09:08

Moderna: Ζητά να αυξήσει κατά 50% το περιεχόμενο στα φιαλίδια των εμβολίων της - Για να "τρέξουν" οι εμβολιασμοί

Η Moderna προτείνει να γεμίζει τα φιαλίδια με έως και 15 δόσεις του εμβολίου από τις 10 που υπάρχουν τώρα.

ΟΥΓΚΟΥΡ ΣΑΧΙΝ 12 Φεβ 2021 | 14:27

Εμβόλιο Pfizer: Αντίθετος με το κενό των 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων ο δημιουργός του

Ο δημιουργός του εμβολίου της Pfizer είπε ότι θα δικαιολογούσε ένα κενό έξι εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 11 Φεβ 2021 | 18:20

"Ανάσα" από ΥΠΟΙΚ: Παρατείνονται οι πληρωμές για χρέη στην εφορία - Ευνοϊκές ρυθμίσεις με έως 48 δόσεις

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η πρώτη δόση της ρύθμισης θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 10 Φεβ 2021 | 10:10

Κορονοϊός - Johnson & Johnson: Ζητά έγκριση για εμβόλιο μίας δόσης - Ποια είναι η αποτελεσματικότητα

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ να δώσουν την έγκρισή τους για το εμβόλιο μοναδικής δόσης.

ΑΠΟ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 05 Μαρ 2021 | 09:37

"Μαιμού" δικαιούχοι των μέτρων στήριξης: "Σαφάρι" των αρχών για τον εντοπισμό τους - Οι 4 κατηγορίες

Οι προσπάθειες "διείσδυσης", ώστε να επωφεληθούν ακόμη και όσοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, είναι συνεχείς.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Μαρ 2021 | 10:09

Κλειδώνει το πακέτο στήριξης δύο δισ. ευρώ τον Απρίλιο - Τι θα περιλαμβάνει, ποιους αφορά

"Κλειδώνει" το πακέτο μέτρων στήριξης που θα τρέξει από τον Απρίλιο, προκειμένου να στηριχτούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα πληγούν και τον Μάρτιο λόγω του lockdown.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ 6 03 Μαρ 2021 | 08:54

Μέτρα στήριξης με κόφτες και... ψαλίδια: Τι ισχύει για αναστολή συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η νέα απόφαση για αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού - Πού μπαίνουν "κόφτες".

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ 02 Μαρ 2021 | 09:58

Πώς και πότε θα πάρετε τα 500-50.000 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 6: Η διπλή ρήτρα που κρύβει παγίδες

Κατά περίπου 15% "συμπιέζεται" ο προϋπολογισμός της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο της απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 02 Μαρ 2021 | 08:40

Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου - Τα σενάρια χωρίς click away αλλά με SMS στο 13032

Επόμενος στόχος: Ένα "καθαρό" άνοιγμα της λιανικής από την Τρίτη 16 Μαρτίου, χωρίς "clicks" αλλά μόνο με επισκέψεις εντός των καταστημάτων και τρίωρο… εξοδόχαρτο για ψώνια μέσω του 13032.