Πώς δεν θα γίνουν διακοπο-δάνεια τα 57 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης: Οι προϋποθέσεις για να "πιάσουν τόπο"

Σε τέσσερα νούμερα συνοψίζεται η ελληνική πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι μια "ευκαιρία" που πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα στην επόμενη 5ετία.

Σε τέσσερα νούμερα συνοψίζεται η ελληνική πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης: στα 18,2 δις. ευρώ που θα λάβει η χώρα υπό μορφή επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα 12,728 δις. ευρώ που θα δανειστεί επίσης η χώρα για να δανείσει με τη σειρά της υποψήφιους επενδυτές, στα 7,457 δις. ευρώ που θα πρέπει να επενδύσουν από την τσέπη τους ιδιώτες επενδυτές -ακόμη και ένα απλό νοικοκυριό που θα μπει στο εξοικονομώ και θα κληθεί να καλύψει την ίδια συμμετοχή- και στα 19 δις. ευρώ που θα πρέπει να εξασφαλίσουν οι τράπεζες - εγχώριες και ξένες - προκειμένου να χρηματοδοτήσουν με δάνεια τους υποψήφιους επενδυτές.

Αν προστεθούν αυτά τα τέσσερα νούμερα, φτάνουμε στον λογαριασμό των 57,4 δις. ευρώ, τα χρήματα δηλαδή που επιδιώκουμε να πέσουν στην ελληνική οικονομία από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τον Αύγουστο του 2026. Αυτό είναι λοιπόν το Ταμείο Ανάκαμψης μια "ευκαιρία" που πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα στην επόμενη 5ετία.

Μια ευκαιρία η οποία όμως για να αξιοποιηθεί θα πρέπει να συνδράμουν όλοι:

1. το δημόσιο ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις 10ετιών,

2. οι ιδιώτες επενδυτές διαγνώνοντας επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα και ποντάροντας σε αυτές ακόμη και με δικά τους χρήματα, όχι για να εκμεταλλευτούν επιδοτήσεις -άλλωστε θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες- αλλά για να κερδίσουν από τις ίδιες τις επενδύσεις.

3. οι ίδιοι οι πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ο χρόνος για να μπλοκάρουν έργα και επενδύσεις είτε στα δικαστήρια είτε οπουδήποτε αλλού

4. οι τράπεζες οι οποίοι ύστερα από μια 10ετία αδράνειας λόγω μνημονίων (και μείωσης του υπολοίπου των δανείων που συνεπάγεται και αποεπένδυση) θα πρέπει να πάλι να ρίξουν χρήμα στην πραγματική οικονομία, όχι για εορτοδάνεια και διακοποδάνεια, αλλά για παραγωγικές επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 18,2 δις. ευρώ των επιδοτήσεων αλλά και τα 12,728 δις. ευρώ που θα λάβει το κράτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι δεδομένο ότι θα εκταμιευτούν. Η Ελλάδα δεσμεύεται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με προώθηση μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους. Τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονικά ορόσημα τα θέτουμε εμείς οι ίδιοι, δεν επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν τηρηθούν, τα χρήματα θα έρθουν, αν όχι θα "μπλοκάρουν". Και μετά την 31η Αυγούστου του 2026, το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει οριστικά.

Το ποια ιδιωτική επένδυση θα μπορεί να προωθηθεί και ποια όχι, δεν θα το κρίνει το δημόσιο αλλά οι τράπεζες. Με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα αποφασίζεται ποια επένδυση μπορεί να είναι βιώσιμη και ποια όχι. Τεχνοκράτες θα επιλέγουν επομένως ποιος θα μπορεί να μπει σε ένα σχήμα χρηματοδότησης το οποίο θα προβλέπει σχεδόν άτοκο δανεισμό από το κράτος για το 50% της επένδυσης, τραπεζικό δανεισμό (με όρους αγοράς) για το 30% της επένδυσης και ίδια κεφάλαια της επιχείρησης σε ποσοστό 20%. Ο ρόλος το κράτους είναι να ελέγχει πρώτον αν ο επενδυτής θα ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο των κρατικών ενισχύσεων και δεύτερον το αν η επένδυση μπορεί να ενταχθεί στους τέσσερις "πυλώνες" του προγράμματος: δηλαδή αν είναι αρκετά "πράσινη", αρκετά "ψηφιακή" κλπ.

Για την έναρξη του προγράμματος, απέχουμε ουσιαστικά περίπου 100-120 ημέρες. Από τις 15 Απριλίου που θα κατατεθεί το ελληνικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ξεκινήσει μια διαδικασία ελέγχου της ελληνικής πρότασης με στόχο η έγκριση να δοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Μετά, θα έρθουν στην επιφάνεια οι όροι του προγράμματος. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα φάνουν πως θα "βαθμολογείται" μια επένδυση ώστε να χαρακτηρίζεται αρκετά πράσινη, αρκετά ψηφιακή κλπ αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα. Από το καλοκαίρι του 2021 και μετά, ξεκινά μια 5ετία γεμάτη προκλήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 14 Απρ 2021 | 20:14

Κικίλιας: Έως τον Ιούνιο θα έρθουν στην Ελλάδα 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer

O Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι 1,2 εκατομμύρια δόσεις της Pfizer αναμένονται στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Απρ 2021 | 16:05

Τέλος η καραντίνα για τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα από την Ε.Ε.- Αν έχουν εμβολιαστεί ή με αρνητικό PCR

Η Ελλάδα αίρει την υποχρεωτική καραντίνα για τους τουρίστες από την Ευρώπη- Αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ

Η ΕΚΘΕΣΗ 14 Απρ 2021 | 15:33

ΟΟΣΑ: Σε ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να δώσει έμφαση η Ελλάδα

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η Ελλάδα υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΗΣ PFIZER ΚΑΙ MODERNA ΑΠΟ ΤΟ 2022 14 Απρ 2021 | 12:39

Αποκάλυψη της La Stampa: Η Κομισιόν δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια με AstraZeneca και Johnson & Johnson

Η Κομισιόν αναμένεται να συνεχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού για τον κορονοϊό χωρίς τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

ΘΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΜΑΙΟΥ 14 Απρ 2021 | 11:59

Η "Daily Mail" αποθεώνει την Ελλάδα για τους εμβολιασμούς: 60 νησιά Covid-free μέχρι το τέλος Απριλίου

Οι πρώτες covid free περιοχές στην Ελλάδα πρόκειται να γίνουν μέχρι τα τέλη Απριλίου τα νησιά του Αιγαίου, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 14 Απρ 2021 | 08:48

Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου την Πέμπτη στην Άγκυρα με... δείπνο "ιφτάρ"

Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συζητήσουν στην Άγκυρα για τις διμερείς σχέσεις, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 13 Απρ 2021 | 17:26

Πανελλαδική έρευνα για το κάπνισμα: Ένας στους 3 καπνίζει περισσότερο λόγω της πανδημίας

Αυξήθηκε το κάπνισμα στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Marc. Το 7% ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΡΟΛΦ ΣΤΡΑΟΥΧ 13 Απρ 2021 | 16:35

ESM: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή όταν λήξει το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος ESM υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή όταν λήξει το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 13 Απρ 2021 | 14:06

Κορονοϊός: Στα ύψη ξανά τα νέα κρούσματα - Πληροφορίες για λίγο κάτω από 4.000

Ανησυχία για την νέα εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού τα οποία αναμένεται να είναι λίγο λιγότερο από 4.000 κρούσματα.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 13 Απρ 2021 | 12:40

Συνάντηση Δένδια - Πάιατ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Τζέφρι Πάιατ βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ 13 Απρ 2021 | 11:31

Ύμνοι του γερμανικού Τύπου για το ελληνικό καλοκαίρι: Κανένας τουριστικός προορισμός δεν είναι τόσο ελκυστικός όσο η Ελλάδα

Οι Γερμανοί περιμένουν το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από τις 14 Μαΐου χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, με προϋπόθεση τον εμβολιασμό και τα τεστ.

ΟΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΤΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΤΥΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΗΜΕΡΑ 13 Απρ 2021 | 06:58

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη

To ημερολόγιο γράφει σήμερα "Τρίτη και 13"... - Γιατί κάποιοι φοβούνται αυτή την ημέρα, όλη η ιστορία.

ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΛΙΤΩΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ 09 Απρ 2021 | 13:33

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 8,32% των θανάτων κατά τις 8 πρώτες εβδομάδες του 2021

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι λιγότεροι θάνατοι καταγράφηκαν την 5η εβδομάδα, από 1/2 - 7/2/2021.