Πώς την πάτησαν οι φοροφυγάδες σε εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια: Ζεστό χρήμα μόνο στους συνεπείς

Κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν κατά προτεραιότητα στις εταιρείες που έκοβαν αποδείξεις και δεν απέκρυπταν τον πραγματικό τους τζίρο.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
εστιαση

Σε ανταγωνιστικούς κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός, τα γυμναστήρια κλπ, το σπορ της… φοροδιαφυγής έδινε επί σειρά ετών συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτόν που το ασκούσε.

Με τη μη έκδοση αποδείξεων, ολόκληρος ο ΦΠΑ που απέδιδε ο πελάτης -και ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να αποδοθεί στο κράτος- μετατρεπόταν σε "κεφάλαιο κίνησης" και μάλιστα με μηδενικό κόστος την ώρα που κάποια άλλη νόμιμη επιχείρηση, θα έπρεπε να καταφύγει στις τράπεζες για να βρει "ζεστό χρήμα".

Αντίστοιχα, συγκριτικό πλεονέκτημα στον φοροφυγά, διασφάλιζε και το γεγονός ότι δεν πλήρωνε φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με τον νομοταγή ο οποίος για όλο το δεύτερο εξάμηνο κάθε χρονιάς, έπρεπε να υπολογίζει και τη δόση της εφορίας στις εκροές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τα πακέτα στήριξης που θα ενεργοποιηθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Ανάπτυξης, έρχεται να ανατραπεί αυτή η άδικη ισορροπία των τελευταίων ετών. Κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ - και θα διασφαλιστούν με πόρους από το ΕΣΠΑ - θα μοιραστούν κατά προτεραιότητα στις εταιρείες που έκοβαν αποδείξεις και δεν απέκρυπταν τον πραγματικό τους τζίρο.

Τόσο στο πρόγραμμα της εστίασης -η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα- όσο και στα αντίστοιχα προγράμματα που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες για τουρισμό, γυμναστήρια, παιδότοπους κλπ, η επιδότηση θα είναι συνδεδεμένη με τον τζίρο του 2019, τότε που η πανδημία δεν υπήρχε ακόμη ως έννοια στην καθημερινότητά μας. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο τζίρος του συγκεκριμένου έτους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η οικονομική ενίσχυση η οποία θα μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 100.000 ευρώ (χωρίς μάλιστα υποχρέωση επιστροφής) ανά επιχείρηση.

Για την εστίαση, το ποσοστό ενίσχυσης θα διαμορφωθεί στο 7% του τζίρου ενώ η μόνη υποχρέωση που θα έχουν οι δικαιούχοι θα είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να προσκομίσουν παραστατικά που να αποδεικνύουν ότι τα ποσά των ενισχύσεων διατέθηκαν για την απόκτηση πρώτων υλών. Αντίστοιχης "λογικής" θα είναι και το πρόγραμμα του τουρισμού το οποίο όμως θα αφορά σε περισσότερους "κωδικούς" δαπανών καθώς είναι διαφορετικές οι ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων συγκριτικά με αυτές της εστίασης.

Είναι προφανές ότι μια επιχείρηση που απέκρυπτε συστηματικά τα έσοδά της εμφανίζοντας ελάχιστα έσοδα - και είναι χιλιάδες αυτοί οι επαγγελματίες αν κρίνουμε από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων - δεν θα πάρει παρά ελάχιστη ενίσχυση σε αντίθεση με μια επιχείρηση η οποία έκοβε κανονικά όλες τις αποδείξεις.

Η λογική του να ενισχυθούν οι ειλικρινείς, οι συνεπείς και αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ή απασχολούν ήδη προσωπικό, θα διαπνέει όλα τα μέτρα στήριξης που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες καθώς βασικός στόχος είναι να στηριχτούν όσοι πληρώνουν τους φόρους τους και όσοι συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας. Έτσι, το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 θα ενισχύσει κατά κύριο λόγο τους πράσινους δανειολήπτες, το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών θα αποκλείσει όσους δεν απασχολούν προσωπικό ενώ η μείωση των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, θα αφορά μόνο στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 Ιουν 2021 | 15:46

Τουρισμός: Στην "πράσινη" ταξιδιωτική λίστα της Γερμανίας το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος και η Ανατολική Μακεδονία

Η Γερμανία βγάζει από τη λίστα επικίνδυνων ταξιδιωτικών προορισμών περιοχές της Ελλάδας

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ 11 Ιουν 2021 | 12:01

"Χρυσό" στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών

Διπλή διάκριση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα Tourism Awards για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΦ 11 Ιουν 2021 | 11:23

Λευτέρης Λαζάρου: Ούτε πελάτη θα διώξω, ούτε θα απολύσω εργαζόμενο αν δεν έχει κάνει το εμβόλιο

Ο Λευτέρης Λαζάρου απαντά για τα προνόμια εμβολιασμένων στην εστίαση, τονίζοντας ότι δεν έχει σκοπό να κάνει τον αστυνόμο.

ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 11 Ιουν 2021 | 10:50

Πώς θα μοιραστούν τα 350 εκατ. στις τουριστικές επιχειρήσεις

Έως 400.000 ευρώ μη επιστρεπτέα ενίσχυση θα μπορούν να λάβουν τουριστικές επιχειρήσεις μέσω της νέας δράσης του ΕΣΠΑ .

ΠΟΙΟ ΝΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ 11 Ιουν 2021 | 10:03

Ψήφος εμπιστοσύνης στις Μικρές Κυκλάδες από τους Ολλανδούς

Δεν βλέπουν την ώρα να έρθουν στην Ελλάδα οι Ολλανδοί τουρίστες και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί τους προτείνουν Μικρές Κυκλάδες.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ, ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 09 Ιουν 2021 | 18:05

Kοινωνικός τουρισμός ΟΑΕΔ: Την Πέμπτη ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τις 300.000 επιταγές

Αύριο, Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, στις 15:00, ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 09 Ιουν 2021 | 15:27

Οριστικό: Από το Σάββατο μουσική στην εστίαση και επέκταση κυκλοφορίας έως τη 01:30

Η Επιτροπή εισηγήθηκε από το Σάββατο επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και επέκταση κυκλοφορίας έως τη 1.30

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 09 Ιουν 2021 | 14:14

Ανοίγει ξανά η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους στη Γαλλία και το Βέλγιο

Εστιατόρια και καφέ ξανανοίγουν τους εσωτερικούς τους χώρους στη Γαλλία και το Βέλγιο.

09 Ιουν 2021 | 07:27

Μουσική στην εστίαση, απαγόρευση κυκλοφορίας, γάμοι: Αποφασίζουν σήμερα εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα "στρώσουν" ή όχι το δρόμο για το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας θα εξετάσουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι, σε ακόμη μια κρίσιμη συνεδρίαση.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ 08 Ιουν 2021 | 22:03

Προνόμια για τους εμβολιασμένους και πέραν της εστίασης - Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Σκέψεις για περαιτέρω προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους από την κυβέρνηση.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ 08 Ιουν 2021 | 16:45

Τουρισμός: Η Αγγλίδα πρέσβης προβλέπει ότι σύντομα ανοίγουν τα σύνορα για τους Αγγλους τουρίστες στην Ελλάδα

Η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας προβλέπει ότι σύντομα η Ελλάδα θα χα-ρακτηριστεί πράσινη και θα αρχίσουν τα ταξίδια οι Αγγλοι τουρίστες

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 08 Ιουν 2021 | 12:39

Μήνυμα Χρυσοχοϊδη στους τουρίστες: Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα - Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την τουριστική περίοδο

σε ημερίδα με τίτλο ¨"Τουρισμός και Ασφάλεια" ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα - Η Αθήνα άλλαξε - Τα μέτρα για Μύκονο και Σαντορίνη - Τι λέει για συγκεντρώσεις και επεισόδια

ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ 08 Ιουν 2021 | 10:34

Σύλληψη και πρόστιμο 1.000 ευρώ σε ξενοδόχο στο Λασίθι επειδή είχε... μουσική

Σύλληψη και πρόστιμο 1.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στο Λασίθι, καθώς σε χώρους του ξενοδοχείου έπαιζε μουσική.