Follow us

Πώς το Εφετείο ανοίγει το δρόμο για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο

Με μια τελεσίδικη απόφαση το Εφετείο Αθηνών ανοίγει τον δρόμο για τη διεκδίκηση μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων με "συμβάσεις ορισμένου χρόνου".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά διευκρινίσεις για συμβασιούχους και προσλήψεις στο Δημόσιο

Με μια τελεσίδικη απόφαση, το Εφετείο Αθηνών ανοίγει τον δρόμο για τη διεκδίκηση μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων με πολυετείς επαναλαμβανόμενες "συμβάσεις ορισμένου χρόνου”.

Η απόφαση αυτή (5204/21) του Μονομελούς Εφετείου, δικαιώνει συμβασιούχο με συμβάσεις μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 και τον μονιμοποιεί αναδρομικά από την αρχική του πρόσληψη, με απειλή μάλιστα προστίμου 300 ευρώ για κάθε μέρα που θα παραβιάζεται η δικαστική απόφαση.

Η ευρωπαϊκή απόφαση

Ουσιαστικά το Εφετείο έρχεται μετά την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο του 2021, να αναγνωρίσει ως μια ενιαία σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου τις "εικονικά χαρακτηριζόμενες συμβάσεις ως ορισμένου χρόνου”, και να δείξει το δρόμο σε χιλιάδες συμβασιούχους να ζητήσουν και αυτοί από την Ελληνική Δικαιοσύνη να αποδώσει τον ορθό νομικό χαρακτηρισμό στην εργασιακή τους σχέση και να μπορέσουν να μονιμοποιηθούν αναδρομικά από την ημερομηνία σύναψης της αρχικής τους σύμβασης.

Όπως αναφέρει η εργατολόγος Μαρλέν Ασημακοπούλου, πληρεξούσια δικηγόρος του εργαζόμενου - συμβασιούχου, η σπουδαιότητα αυτής της τελεσίδικης και επομένως άμεσα εκτελεστής δικαστικής απόφασης, έγκειται στο γεγονός ότι το δικαστήριο συνδύασε τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/70 και της κρίσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την εθνική νομοθεσία της χώρας μας η οποία, όπως τονίζεται στην απόφαση, ήταν πολύ προγενέστερη και παρέχει απόλυτη προστασία στους εργαζόμενους – συμβασιούχους που αναγκάζονται να απασχολούνται με συνθήκες εργασίας μονίμου προσωπικού και τις υποχρεώσεις αυτού αλλά χωρίς τα αντίστοιχα δικαιώματα, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του φορέα.

Διαβάστε Επίσης

Το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου

Συγκεκριμένα το Εφετείο Αθηνών απεφάνθη ότι "η ανανέωση της εργασιακής σχέσης με διαδοχικές συμβάσεις, όταν προκύπτει η κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών, συνιστά κατάχρηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ΠΔ 164/2004, η οποία μπορεί να εξαλειφθεί με εφαρμογή του άρθρου 8 παράγραφος 3 του ν. 2112/1920, το οποίο είναι και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο".

Όπως αναφέρει η Μ. Ασημακοπούλου "....είμαστε υπερήφανοι όταν η Ελληνική Δικαιοσύνη προσεγγίζει με ορθό και δίκαιο τρόπο τις περιπτώσεις των εργαζομένων που επί χρόνια απασχολούνται με συμβάσεις χωρίς καμία διαφορά στις συνθήκες εργασίας από το μόνιμο προσωπικό και τους δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουν θέσεις που δικαιούνται κατ εφαρμογή της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καταρχάς διότι είναι τελεσίδικη, επομένως παράγει άμεσα έννομα αποτελέσματα και υποχρεώνει τον φορέα να απασχολήσει αμέσως τον εργαζόμενο υπό καθεστώς υπαλλήλου Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και μάλιστα με απειλή χρηματικής ποινής 300 ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης του, αλλά κυρίως διότι συντάχθηκε με την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο είναι ανώτατο όλων εφαρμόζοντας ωστόσο την ελληνική νομοθεσία που αποτελεί τον πυρήνα προστασίας των εργαζομένων έναντι της καταχρηστικότητας.

Ειδικότερα το Εφετείο Αθηνών αναφέρει : "..Κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η υποχρέωση σύμφωνης με το δίκαιο της ΕΕ ερμηνείας του εθνικού δικαίου μπορεί να εκτείνεται και στην ενδεχόμενη κάμψη Συνταγματικών απαγορεύσεων, εφόσον τούτο είναι δυνατό να γίνει και επιβάλλεται για να διασφαλιστεί η εφαρμογή της ως άνω Οδηγίας.

Πρέπει να καταστεί σαφές όμως ότι τούτο δεν σημαίνει ότι η υποχρέωση σύμφωνης ερμηνείας του εθνικού δικαίου οδηγεί άνευ άλλου σε αναίρεση της ρητής Συνταγματικής απαγόρευσης του άρθρου 103 του Συντάγματος αφού τούτη δεν έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το περιεχόμενο της Οδηγίας……..

Τα Εθνικά Ελληνικά Δικαστήρια πρέπει να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν τις κρίσιμες διατάξεις του εσωτερικού δικαίου, κατά το μέτρο του δυνατού και εφόσον έχει γίνει καταχρηστική χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, να επιβληθεί η προσήκουσα κύρωση για την καταχρηστική αυτή εφαρμογή και χρήση, με στόχο να εξαλειφθούν οι συνέπειες της παράβασης του Δικαίου της Ένωσης …….

Πρέπει λοιπόν να τύχει εφαρμογής το άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 2112/1920 χωρίς την εφαρμογή του οποίου ελλείψει άλλου αποτελεσματικού μέτρου, δεν είναι δυνατή η εξάλειψη της κατάχρησης ”.

Οι παραπάνω θέσεις αποτελούν την πιο ισχυρή απάντηση στην άποψη ότι τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή οποιασδήποτε άλλης μορφής που συνάφθηκαν μετά το έτος 2001, ως μια ενιαία σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και να δικαιώσουν τους εργαζόμενους, όταν καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες, λόγω απαγόρευσης του άρθρου 103 του ισχύοντος Συντάγματος”.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ 17 Ιουν 2022 | 08:48

Γιώργος Γιαννόπουλος: Στο εδώλιο του Εφετείου ο πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ για σεξουαλική κακοποίηση 6χρονης

Ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθεί ο πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ, καθώς ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για σεξουαλική κακοποίηση 6χρονου κοριτσιού.

ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ 15 Ιουν 2022 | 10:26

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναβολή ζητά ο Μιχαλολιάκος - Επικαλείται... οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις [εικόνες]

Αίτημα αναβολής της δίκης της Χρυσής Αυγής από τον Μιχαλολιάκο που δεν εμφανίστηκε επικαλούμενος... ψευδαισθήσεις. "Πολιτικός κρατούμενος" δηλώνει ο Λαγός.

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ 15 Ιουν 2022 | 09:13

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκίνησε η αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο - Κλειστή η κάθοδος της Αλεξάνδρας

Ξεκίνησε η αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο. Συμμετέχουν πλήθος πολιτών, συνδικάτα, κόμματα και αντιρατσιστικές οργανώσεις.

ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ 15 Ιουν 2022 | 07:23

Ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό - Οι κατηγορούμενοι, τα ενδεχόμενα και το διακύβευμα

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 50 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων περίπου οι 40 οδηγήθηκαν στην φυλακή μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 14 Ιουν 2022 | 23:09

Η Microsoft εκπαίδευσε 3.500 στελέχη του ελληνικού Δημοσίου σε ψηφιακές δεξιότητες

Συνεργασία της Δημόσιας Διοίκησης με τη Microsoft για την ψηφιακή επιμόρφωση των εργαζομένων.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 13 Ιουν 2022 | 08:20

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, καταστήματα και τράπεζες

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 09 Ιουν 2022 | 13:20

Δίκη Κορκονέα: Εκτός διαδικασίας οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου - Για πραξικόπημα μιλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Συνεχίζεται η δίκη Κορκονεά στο Εφετείο Λαμίας, με την έδρα να αποκλείει τους συνηγόρους της οικογένειας Γρηγορόπουλου από τη διαδικασία.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 09 Ιουν 2022 | 10:49

Επιχείρηση "θερμοστάτης" στο Δημόσιο: Κόφτης στα κλιματιστικά, bonus για τους επιμελείς και πέναλτι για τους σπάταλους

Στόχος να μειωθεί η κατανάλωση σε δημόσια κτήρια αρχικά κατά 10% και κατά 30% έως το 2030. Τι μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ 07 Ιουν 2022 | 10:48

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του γραμματέα του τουρκικού προξενείου

Το δικαστήριο στη Ρόδο συμφώνησε με την εκτέλεση ποινής του 36χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου.

"ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟΝΙ" ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΝΙΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ 06 Ιουν 2022 | 15:25

Δώρα Ζέμπερη: Αποκάλυψη από τον ιατροδικαστή - "Δεν ήταν ακαριαίος ο θάνατος, το θύμα περπάτησε λίγα μέτρα"

Ο ιατροδικαστής της υπόθεσης δολοφονίας της Δώρας Ζέμπερη σημείωσε πως δεν ήταν ακαριαίος ο θάνατός της, αλλά η κοπέλα περπάτησε μερικά μέτρα.

5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 06 Ιουν 2022 | 07:57

Δώρα Ζέμπερη: Αναβιώνει στο Εφετείο η υπόθεση της δολοφονίας της 32χρονης εφοριακού

Αναβιώνει σήμερα στο Εφετείο η υπόθεση της δολοφονίας της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη στο Β´ νεκροταφείο Αθηνών, τον Οκτώβριο του 2017.

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ 04 Ιουλ 2022 | 11:40

Μητσοτάκης σε τράπεζα και σούπερ μάρκετ για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: "Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους"

"Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους να γνωρίζουμε πόσο χρόνο δουλεύουν έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση", δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Ιουλ 2022 | 11:31

Νέα αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος - Τι αλλάζει στην αγορά

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου.