Follow us

Πώς το ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης "προσγειώνει" τις τιμές του ρεύματος

Μέσα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, επιδιώκεται να εξουδετερωθεί η ωρολογιακή βόμβα των αυξήσεων στο ρεύμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΡΕΥΜΑ

Την επιστροφή του κόστους ενέργειας σε βιώσιμα επίπεδα πλησίον των τιμών που επικρατούσαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης επιδιώκει να επιτύχει η κυβέρνηση μέσα από το εθνικό σχέδιο για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη και παρουσίασαν πιο αναλυτικά χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας. Μέσα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, που σχεδιάστηκαν και οριστικοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, επιδιώκεται να εξουδετερωθεί η ωρολογιακή βόμβα των αυξήσεων στο ρεύμα, που πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία και αναταραχή στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

Στόχος των μέτρων είναι να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προστασία των καταναλωτών, με απορρόφηση των αυξήσεων που έχουν προκύψει στο ρεύμα εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, με το χαμηλότερο εφικτό δημοσιονομικό κόστος. Με τα μέτρα η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να καλύψει ένα ποσοστό της τάξης του 70% έως 80% της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου αξιοποιούνται τέσσερις παράλληλες δράσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνδυαστικά:

Διαβάστε Επίσης

  • η επιστροφή αναδρομικά των πρόσθετων επιβαρύνσεων από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο,
  • η συνέχιση των επιδοτήσεων με διεύρυνση των ωφελούμενων,
  • η επιβολή φορολογίας στις επιχειρήσεις ενέργειας για τα έκτακτα κέρδη που αποκόμισαν εν μέσω κρίσης,
  • η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και η ενίσχυση των επιδοτήσεων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η επιβολή του πλαφόν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο, καθώς θα πρέπει προηγουμένως το μέτρο να εγκριθεί από τις κοινοτικές αρχές. Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, παύει να ισχύει το όριο των 300 κιλοβατωρών, καθώς και ο περιορισμός της κύριας κατοικίας, προκειμένου να ενισχύονται όλοι οι καταναλωτές, ακόμα και εκείνοι που μέχρι σήμερα έμεναν ακάλυπτοι.

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο πακέτο η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή τιμή του ρεύματος για το σύνολο των καταναλωτών, ακόμα και εκείνων που σήμερα, λόγω μεγαλύτερου όγκου κατανάλωσης από τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα ή λόγω μη εκπλήρωσης των άλλων κριτηρίων (κύρια κατοικία), δεν περιλαμβάνονται στις επιδοτήσεις. Δηλαδή η νέα επιδότηση θα καλύπτει οριζόντια κάθε καταναλωτή και κάθε ακίνητο.

Διαβάστε Επίσης

Προ κρίσης

Μέσα από τις παρεμβάσεις επιδιώκεται η τελική τιμή που θα προκύψει για τους καταναλωτές να βρίσκεται πλησίον της τιμής του ρεύματος προ κρίσης, στα επίπεδα των 13 έως 15 σεντς η κιλοβατώρα. Σημειώνεται ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο, με τις επιδοτήσεις που θα δοθούν, θα καλυφθεί κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση, και πέραν των 300 κιλοβατωρών, που σημαίνει ότι πλέον θα καλυφθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά τα οποία δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, για τις αυξήσεις που έχουν ήδη πληρώσει οι καταναλωτές προβλέπεται η επιστροφή του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, με όριο τα 600 ευρώ και για εισοδήματα έως 45.000 ευρώ.

Πλαφόν

Παράλληλα με τις επιδοτήσεις, από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση δρομολογεί ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Το σχήμα θα έχει διάρκεια ενός έτους και θα αφορά διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά με την επιβολή έμμεσου πλαφόν, ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές στα προ κρίσης επίπεδα. Πληροφορίες θέλουν το πλαφόν να ορίζεται στα επίπεδα του 30% έως 50% πάνω από τη μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος προ κρίσης, ήτοι τον Μάιο του 2021, όταν βρισκόταν στα επίπεδα των 63 ευρώ/MWh. Το πλαφόν θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών μέχρι το ύψος του μεταβλητού τους κόστους ανά τεχνολογία, συν ένα εύλογο κέρδος. Με τον τρόπο αυτό, καθώς οι προμηθευτές θα αγοράζουν το ρεύμα φθηνά στα επίπεδα του πλαφόν, θα μετακυλίουν τις χαμηλές τιμές και στη λιανική. Ουσιαστικά, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα πάψει να υφίσταται ή θα έχει πολύ πιο περιορισμένη ισχύ και οι καταναλωτές θα χρεώνονται με χαμηλότερες τιμές.

Τα βήματα για την εφαρμογή

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο της επιβολής πλαφόν πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες. Με δεδομένους τους χρόνους που απαιτούνται από τις Αρχές της Κομισιόν για ανάλογες εγκρίσεις, είναι σαφές ότι οριακά η κυβέρνηση προλαβαίνει να θέσει σε εφαρμογή την όποια λύση εντός του Ιουλίου, και όχι νωρίτερα, όπως ήταν η αρχική επιδίωξη.

Διαβάστε Επίσης

Ως προς τη χρηματοδότηση των μέτρων, η κυβέρνηση αξιοποιεί μια σειρά από εργαλεία που έχει στη διάθεσή της με στόχο να περιοριστεί κατά το δυνατόν το αποτύπωμα των μέτρων για τον Προϋπολογισμό και παράλληλα τα μέτρα να είναι αποδοτικά και αποτελεσματικά. Αξίζει να τονιστεί ότι αυτή τη στιγμή το ύψος των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ υπολογίζεται σε ετήσια βάση στα 5 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότησή τους γίνεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου κατευθύνονται τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, οι επιστροφές της υπερβάλλουσας αμοιβής των ΑΠΕ και το πλεόνασμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προστεθεί ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τα περιθώρια που έχει το οικονομικό επιτελείο είναι να δώσει επιπλέον 1 δισ. από τον Προϋπολογισμό.

Επιπλέον αυτών, θα πρέπει να προστεθούν και τα ποσά που θα προκύψουν από τη φορολόγηση κατά 90% των "ουρανοκατέβατων κερδών", για τα οποία, όμως, οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανακοινώθηκε, τα όποια κέρδη διαπιστωθούν από τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας θα φορολογηθούν με ποσοστό 90%.

Διαβάστε Επίσης

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα "Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή" για την απόσυρση παλιών ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων, ενώ από το φθινόπωρο, εκτός από το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" των κατοικιών θα προχωρήσει και το "Εξοικονομώ" για τις επιχειρήσεις.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΝΤΡΙ ΣΙΜΣΟΝ 27 Ιουν 2022 | 11:15

Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ: Η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού - Να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού και ότι η ΕΕ πρέπει είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.

ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 25 Ιουν 2022 | 14:06

Φουντώνει η εκλογολογία: Οι τρεις επικρατέστερες Κυριακές του φθινοπώρου - Τι θα "ζυγίσει" ο Μητσοτάκης

Στο... ζύγι των πρωθυπουργικών αποφάσεων, λοιπόν, πριν την όποια κίνηση προς την κατεύθυνση πρόωρης και διπλής, κατά τα φαινόμενα, κάλπης, θα τεθούν πολλά.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 24 Ιουν 2022 | 14:05

ΠΑΣΟΚ για Σύνοδο Κορυφής: Η κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει - Ούτε κουβέντα οι Ευρωπαίοι για κυρώσεις στην Τουρκία

"Η αυταρχική και αναθεωρητική πολιτική Ερντογάν δεν αντιμετωπίζεται με τον κατευνασμό αλλά με ουσιαστικά μέτρα αποτροπής", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

ΧΥΔΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 24 Ιουν 2022 | 13:42

Αλέξης Πατέλης: Ξέσπασε για τον ομοφοβικό οχετό σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων ο σύμβουλος του Μητσοτάκη [εικόνες]

Ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, πόσταρε σε ανάρτησή του τα ομοφοβικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων εναντίον του.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 24 Ιουν 2022 | 11:50

Σύνοδος Κορυφής, ημέρα δεύτερη: Ενεργειακό, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η οικονομική κατάσταση της ΕΕ

H μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το ζήτημα της ενέργειας είναι τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα οι ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλλών.

"ΤΡΕΛΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ" 23 Ιουν 2022 | 19:04

Πρωταθλητές σε παράπονα οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος: Πάνω από 2.500 αναφορές στον Συνήγορο του Καταναλωτή

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή άφησε αιχμές κατά της ΡΑΕ για ελλιπείς ελέγχους στους ιδιώτες παρόχους ρεύματος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 23 Ιουν 2022 | 15:31

Κυβέρνηση: Το κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής, καλύπτει τις ελληνικές θέσεις

Σχετικά με τις προσδοκίες της κυβέρνησης από την παρούσα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη στάση των ευρωπαίων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 23 Ιουν 2022 | 13:08

Η νέα επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο θα πληρώνουμε πλέον από την 1η Ιουλίου - Οι κερδισμένοι

"Κλειδώνει" ο νέος μηχανισμός επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουλίου και θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Ιουν 2022 | 21:39

Διάγγελμα Μακρόν: "Ναι" σε διεύρυνση της πλειοψηφίας, "όχι" σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας προς το παρόν

'Έκκληση Μακρόν για ενότητα και υπευθυνότητα προς τα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας.

"ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΙΟΣ" 22 Ιουν 2022 | 15:02

Ο Σταϊκούρας άνοιξε "παράθυρο" για νέα στήριξη για καύσιμα και ρεύμα από το φθινόπωρο

"Παράθυρο" για νέες παρεμβάσεις σε καύσιμα και ρεύμα από το φθινόπωρο άνοιξε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας.

«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ» 21 Ιουν 2022 | 19:19

Η Κυβέρνηση απαντά στον Τσίπρα για τον "υπηρεσιακό πρωθυπουργό": Πολιτικός παραλογισμός - Θα γεννούσε εθνικούς κινδύνους

Για "πολιτικό παραλογισμό" κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 21 Ιουν 2022 | 11:23

Πολιτική αστάθεια στη Γαλλία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Μπορν - Δεν την έκανε αποδεκτή ο Μακρόν

Σε αναζήτηση συνεργασιών ο Εμανουέλ Μακρόν - Δεν αποδέχθηκε την παραίτηση που του υπέβαλλε η πρωθυπουργός της Γαλλίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΙΚ 21 Ιουν 2022 | 09:10

Προσπάθειες των ΗΠΑ για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν συνομιλίες με συμμαχικές χώρες για τον περαιτέρω περιορισμό των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας, χωρίς να προκληθούν επιπτώσεις σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.