X

Πώς πληρώνουμε συν 150 ευρώ τον μήνα, μόνο για βενζίνη, ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης

Μηνιαίες απώλειες πάνω από 10% για έναν μισθωτό εξαιτίας της δαπάνης για βενζίνη, ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης.

Βρισκόμαστε ένα βήμα από το να φτάσει η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης στα 1,9 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας, έχει σπάσει και το φράγμα των 2 ευρώ.

Η "100άρα", ούτως ή άλλως εδώ και πολλές ημέρες, πωλείται πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τα δύσκολα φαίνεται ότι είναι μπροστά, καθώς και σήμερα, η διεθνής τιμή του πετρελαίου δοκιμάζει νέα υψηλά, πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι.

Aνατίμηση άνω του 7,5% μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα

Το ότι μέσα στην εβδομάδα θα καταγραφούν νέες αυξήσεις, φαίνεται και από τα τιμολόγια χονδρικής: για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, τα 1000 λίτρα αμόλυβδης πωλούνται προς πάνω από 1400 ευρώ, όταν στις 31 Δεκεμβρίου η τιμή ήταν 1300 ευρώ.

Έχουμε δηλαδή ανατίμηση άνω του 7,5% μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα και αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου θα εκτοξευτεί πολύ πάνω από το 6%, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών.

Διαβάστε Επίσης

Μηνιαίες απώλειες πάνω από το 10% για έναν μισθωτό

Ένα ΙΧ που καταναλώνει 10 λίτρα για να διανύσει 100 χιλιόμετρα χρειάζεται πλέον περίπου 60 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι για τις μηνιαίες δαπάνες μετακίνησης, καθώς η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί από τα 1,4 ευρώ που είχε πέρυσι, περίπου στα 1,9 ευρώ (σ.σ η μέση πανελλαδική τιμή αυτή την εβδομάδα αναμένεται να σκαρφαλώσει περίπου στα 1,86-1,88 ευρώ).

Αν προστεθεί και η επιβάρυνση από το πετρέλαιο θέρμανσης, τότε φτάνουμε στα 100 ευρώ τον μήνα, καθώς τα 100 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης (σ.σ τόσα χρειάζεται ένα διαμέρισμα των 70-90 τμ στην Αθήνα) κοστίζουν πλέον 125 ευρώ, από περίπου 85 ευρώ που κόστιζαν πέρυσι τέτοιο καιρό.

Στα περίπου 30-50 ευρώ φτάνει η επιβάρυνση και για τον μηνιαίο λογαριασμό του ρεύματος οπότε ο συνολικός λογαριασμός σκαρφαλώνει στα 150 ευρώ, χωρίς να προστεθεί η δαπάνη για τα τρόφιμα.

Ήδη οι μηνιαίες απώλειες στο εισόδημα για έναν μισθώτο που παίρνει 1200-1300 ευρώ, ξεπερνούν το 10%, ποσοστό που δεν είναι εύκολο να αναπληρωθεί ούτε μέσα από την αύξηση των αποδοχών ούτε μέσα από μέτρα στήριξης.