Πόσα δισ θα παίρναμε αν είχαν κλείσει έγκαιρα οι αξιολογήσεις

Αν δεν υπήρχε η τεράστια καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αντλήσει 29,5 δισ.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Πόσα δισ θα παίρναμε αν είχαν κλείσει έγκαιρα οι αξιολογήσεις

Αν δεν υπήρχε η τεράστια καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αντλήσει 29,5 δις. ευρώ από τα δανειακά αποθέματα της σύμβασης στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017. Επίσης, η Ελλάδα ήταν προγραμματισμένο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός να έχει αποπληρώσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, στο διάστημα Ιανουαρίου 2016-Σεπτεμβρίου 2017οι εκταμιεύσεις θα φτάσουν μόλις στα 18,8 δις. ευρώ. Δηλαδή, θα έχουμε δανειστεί 10,7 δις. ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι είχε προγραμματιστεί ότι τον Ιούλιο του 2015 οπότε και γεννήθηκε το 3ο μνημόνιο αλλά τον Μάϊο του 2016 δηλαδή μετά και την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης. Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, στο τέλος Ιουνίου θα ξεπερνούν τα τέσσερα δις. ευρώ –χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται και τα κρυφά χρέη από τη μη απόδοση των συντάξεων ή τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Και κάπως έτσι, συνοψίζονται οι οικονομικές συνέπειες από τις τεράστιες καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας τόσο κατά την 1η όσο και κατά τη 2η αξιολόγηση. Συμπληρώνονται τα δύο τρίτα της διάρκειας του 3ου μνημονίου και έχουμε εκταμιεύσει μέχρι στιγμής ούτε τα μισά δανειακά κεφάλαια από αυτά που προέβλεπε η αρχική δανειακή σύμβαση, δηλαδή τα 86 δις. ευρώ.

Ολόκληρο το 2015, η Ελλάδα είχε εκταμιεύσει από το συνολικό ποσό της δανειακής σύμβασης των 86 δις. ευρώ μόνο τα 16 δις. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων και επιπλέον 5,4 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Σύνολο 21,4 δις. ευρώ. Μετά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε τόσο στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά και της δεύτερης, ολόκληρο το 2016 πέρασε με την Ελλάδα να εκταμιεύει επιπλέον 10,3 δις. ευρώ τα οποία δόθηκαν σταδιακά από τον Ιούνιο του 2016 (7,5 δις. ευρώ) μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Μέχρι και τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου,εκκρεμούσε η αποδέσμευση 54,3 δις. ευρώ. Την Πέμπτη, εγκρίθηκε η καταβολή 8,5 δις. ευρώ –τα οποία θα δοθούν και πάλι σε δύο δόσεις- και πλέον το αδιάθετο ποσό περιορίζεται στα 45,8 δις. ευρώ η καταβολή των οποίων θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 οπότε και λήγει το πρόγραμμα.

Το πόσο στοίχισε σε εκταμιεύσεις «φθηνού» χρήματος η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση (σ.σ δανειζόμαστε από τον ESM με επιτόκιο περίπου 0,85%) προκύπτει από τον προγραμματισμό που είχε γίνει μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης. Έλεγε το κείμενο συμμόρφωσης (compliance report) τα εξής:

1. Μέσα στο 2016 εκτός από τα 10,3 δις. ευρώ που είχαν εγκριθεί για την Ελλάδα με την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης, θα έπρεπε να έχουν εκταμιευτεί επιπλέον 6,1 δις. ευρώ στο τέλος του χρόνου με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Αυτό δεν έγινε ποτέ.

2. Για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017, είχε προγραμματιστεί να εκταμιευτούν επιπλέον 11,1 δις. ευρώ: 1,5 δις. ευρώ με την ολοκλήρωση του α’ τριμήνου και 9,6 δις. ευρώ με την ολοκλήρωση του β’ τριμήνου. Ούτε αυτό συνέβη. Όσο για το 3ο τρίμηνο του 2017, επίσης είχε προγραμματιστεί να εκταμιευτούν άλλα δύο δις. ευρώ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα θα εκταμιεύσει 8,5 δις. ευρώ για όλη την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2016 (οπότε και έγινε η τελευταία εκταμίευση) μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016. Κανονικά, θα έπρεπε να έχουμε πάρει 19,2 δις. ευρώ. Θα φτάσουμε λοιπόν τον Σεπτέμβριο να είμαστε 10,7 δις. ευρώ μείον

Τώρα που έκλεισε η β’ αξιολόγηση, θα συνταχθεί νέος πίνακας προγραμματισμού για τις μελλοντικές εκταμιεύσεις. Το λογικό είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει και άλλη εκταμίευση μέσα στο 2017 για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας κάτι που σημαίνει ότι μας περιμένει και η 3η αξιολόγηση από το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ήδη δεδομένο ότι θα μείνουν αδιάθετα κονδύλια από το 3ο μνημόνιο (τουλάχιστον 30 δις. ευρώ). Αυτά τα χρήματα, το Eurοgroup έχει αποφασίσει να τα διαθέσει προκειμένου να φτιαχτεί ένας «κουμπαράς» που θα διευκολύνει την Ελλάδα να βγει στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018. Ουσιαστικά, ύστερα από ένα ολόκληρο μνημόνιο και μέτρα 14,5 δις. ευρώ, θα φτάσουμε στο σημείο συζήτησης που βρισκόμασταν το καλοκαίρι του 2014: να συζητάμε για το μαξιλάρι των 11 δις. ευρώ που θα διευκόλυνε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από το 2015 μετά τη λήξη του 2ου μνημονίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ 08 Σεπ 2020 | 12:01

Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Ιδιαίτερα έντονο το ενδιαφέρον των δανειοληπτών

Στήριξη, μέσω επιδότησης, σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού.

ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 27 Σεπ 2020 | 16:57

Σταϊκούρας: Πόσο κοστίζει στην οικονομία το καθολικό lockdown για διάστημα ενός μήνα

Το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, εξηγεί ο υπουργός.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΡΟΥΤΣΗ 27 Σεπ 2020 | 10:48

Συντάξεις: Πότε θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις οι μελλοντικοί συνταξιούχοι

Από τον Μάρτιο του 2021 κι έπειτα θα μπουν στο ΑΤΛΑΣ οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ 27 Σεπ 2020 | 10:39

Φθηνότερο ρεύμα: Οι νέες παρεμβάσεις για μείωση στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Πακέτο παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση του κόστους του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέτει σε εφαρμογή το ΥΠΕΝ.

27 Σεπ 2020 | 09:14

Τρόμος: Νέο lockdown φέρνει 11% ύφεση στην οικονομία - Οι επιπτώσεις σε αριθμούς

Ποσοτικοποιήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ζημιά που θα προκαλέσει ένα δεύτερο lockdown.

ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ 26 Σεπ 2020 | 10:56

Αδήλωτα τετραγωνικά: Αυτά είναι τα "SOS" - Τι πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν λήξει η ρύθμιση

Λιγότερες από δύο εβδομάδες απομένουν προκειμένου να εκπνεύσει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 26 Σεπ 2020 | 09:05

ΕΝΦΙΑ 2020: Τρία βήματα για να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό και τέσσερις λύσεις για να το πληρώσετε

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου θα έχει αναρτηθεί και το τελευταίο ειδοποιητήριο πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ 25 Σεπ 2020 | 21:20

ΕΝΦΙΑ: Προβλήματα στο Τaxisnet τις τελευταίες ώρες

Προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή του Taxisnet πιθανότατα λόγω της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΤΕ 25 Σεπ 2020 | 16:53

Η πανδημία αύξησε τις καταθέσεις των Ελλήνων αλλά και τα δάνεια σε επιχερήσεις

Στα 3,5 δισ.ευρώ η αύξηση των καταθέσεων από την αρχή της πανδημίας. Σημαντική αύξηση και στα δάνεια προς επιχερήσεις

ΜΕ ΤΟ PROTERGIA DOUBLE ENERGY MAX ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ 25 Σεπ 2020 | 15:38
ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ 25 Σεπ 2020 | 13:40

HUAWEI Month: Νέα προϊόντα, προσφορές και μοναδικά προνόμια από το AppGallery

Μέσω διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, η HUAWEI Ελλάδος ενημέρωσε για τα νέα συναρπαστικά λανσαρίσματα που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική αγορά.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 25 Σεπ 2020 | 13:15

Φυσικό Αέριο: Με κάθε νέα σύνδεση, κλήρωση για ένα Smart EQ

Kαι ΑΕΡΙΟ και ΡΕΥΜΑ στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς και μπαίνετε στην κλήρωση για 5 ηλεκτρικά αυτοκίνητα Smart EQ.

ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ 25 Σεπ 2020 | 12:55

Ευρωζώνη: Αύξηση σε καταθέσεις και δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Οι συνολικές καταθέσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 22 δισεκ. ευρώ.