Follow us

Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι, γονείς και συνταξιούχοι - Τι ισχύει για market pass, youth pass, ΕΝΦΙΑ

Το βασικό τμήμα του νομοσχεδίου περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι μετά από 14 χρόνια θα δουν τον λογαριασμό τους να αυξάνεται.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
δρομοσ

Ενισχύσεις συνολικού ύψος 4,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες Τετάρτη στη Βουλή.

Το βασικό τμήμα του νομοσχεδίου περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι μετά από 14 χρόνια θα δουν τον λογαριασμό τους να αυξάνεται καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας όπως για παράδειγμα την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και τον διπλασιασμό του ύψος της χρηματοδότησης της Δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα "Σπίτι μου".

Επίσης μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητα που διαθέτουν σε ποσοστό 10%, παρατείνεται για 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενου το market pass, ενώ μεταξύ άλλων θεσπίζεται από φέτος το Youth Pass ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών. Ειδικότερα το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

- Αυξάνονται από 1.1.2024, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται συνδυασμός παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.

Επιπλέον, αυξάνονται οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά το χρόνο. Για παράδειγμα δημόσιος Υπάλληλος με 2 παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ. Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και την θέση τμηματάρχη τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.

- Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται. Στο κατατεθέν νομοσχέδιο παραμένουν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.

- Αυξάνεται από τον Ιανουάριο του 2024 το αφορολόγητο όριο για οικογένειες με παιδια. Σύμφωνα με την νέα διάταση του νομοσχεδίου ο φόρος μειώνεται:

- 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα

- 900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο,

- 1.120 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα,

- 1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα

- 1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και

- 1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.

- Προβλέπεται η απονομή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου σε έμμισθους δικηγόρους του Δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, όπως ισχύει και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

- Διευκολύνεται η ολοκλήρωση της συντήρησης και υποστήριξης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Ελευσίνας με μικρή παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται εκεί.

-Χορηγείται οικονομική ενίσχυση ύψους 100 έως 150 ευρώ στα πλαίσια του κοινωνικού τουρισμού, για τη στήριξη του τουρισμού της βόρειας Εύβοιας

-Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

- Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του για το 2023.

-Αυξάνονται οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας "μικρό Δημόσιο" του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η πλειονότητα αυτών θα λάβει αύξηση 7,75% από 1/1/2023, ενώ για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που ο μισθός τους συνδέεται με τον μισθό ενέργειας χορηγούνται αναλογικές αυξήσεις.

-Παρατείνεται για 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενου το market pass. Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

-θεσπίζεται από φέτος το Youth Pass ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών που αποτελεί ουσιαστικά τη μονιμοποίηση του "Freedom Pass", το οποίο είχε χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 06 Δεκ 2023 | 09:40

Παράταση στο μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες

Παρατείνονται και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2023 οι διατάξεις για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 13%.

ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 22 Νοε 2023 | 18:09

Κατέκλυσαν το κέντρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες για την "φοροεπιδρομή"- "Ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας"

Όλοι οι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών κατευθύνθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Πλατεία Συντάγματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 22 Νοε 2023 | 08:48

Μπαράζ συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών

Στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί συγκέντρωσεις στις 11.30 π.μ., σε Ομόνοια, πλατεία Κλαυθμώνος ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 21 Νοε 2023 | 10:49
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Νοε 2023 | 10:08

Πώς και από ποιους επαγγελματίες μπορεί να αμφισβητηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση

Είναι μαχητός ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων των επαγγελματιών;

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 15 Νοε 2023 | 18:18

Ανοίγει ο δρόμος για χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε ευάλωτους - Στα 6 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο φέρνει πιο κοντά τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος, όπως έχουν δεσμευθεί τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Νοε 2023 | 15:27

ΥΠΟΙΚ: Τα 12 fake news για το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής - Διευκρινίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ σε 12 fake news, όπως τα κατονομάζει, για το φορολογικό νομοσχέδιο.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 07 Δεκ 2023 | 21:49

Το Eurogroup χαιρετίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας- "Eναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές συστάσεις"

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τονίζουν ότι "περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού της ζώνης του ευρώ αναμένεται για το 2024.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΚΡΕΚΑ 07 Δεκ 2023 | 21:00

Νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Μαίρη Σαρπ

Η Μαίρη Σαρπ αντικατέστησε τον Ιωάννη Λιανό στο "τιμόνι" της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΡΟΛΟΓΙΩΝ 07 Δεκ 2023 | 15:53

Σκυλακάκης: Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει κάθε μήνα την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος

Από τους πρώτους μήνες του 2024 η καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος - Κατά αυτό τον τρόπο, θα μειωθούν οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη.

07 Δεκ 2023 | 15:40

Η ERGO Ασφαλιστική στηρίζει τους νέους συνεργάτες με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, το Sales Agents Induction Program

Στο πρώτο ERGO Sales Agents πρόγραμμα, στα γραφεία της ERGO, συμμετείχαν πάνω από 30 νέοι συνεργάτες από όλη την Ελλάδα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 07 Δεκ 2023 | 12:51

Αγανάκτησε ο Χατζηδάκης με το λαθρεμπόριο καυσίμων: Ξεκίνησα το σύστημα εισροών-εκροών το 2009 και ακόμη να ολοκληρωθεί

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι εφεξής ο ελεγκτικός μηχανισμός δίνει το βάρος στη σύλληψη της φοροδιαφυγής που τελείται από τα "μεγαλύτερα και τα μεγάλα ψάρια".

PLASTIC FREE GREECE 07 Δεκ 2023 | 11:38

Lidl Ελλάς και Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης άφησαν και φέτος το δικό τους αποτύπωμα, απομακρύνοντας το πλαστικό

Για 4η συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα Plastic Free Greece ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία σε επιπλέον έξι τουριστικούς προορισμούς.