Πόσα θα χάσουν με το νέο ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι

Στα 384 € τον μήνα η κατώτατη σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης. Αύξηση εισφορών των εργαζομένων & στις επικουρικές. Ολο το σχέδιο της κυβέρνησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πόσα θα χάσουν με το νέο ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι

Μέτρα-σοκ για τις συντάξεις περιλαμβάνει το «σκληρό σενάριο» μέτρων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με αποτέλεσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο να διατυπώνονται επιφυλάξεις κατά πόσον είναι εφικτή η αποδοχή τους από την κοινωνία.

Τα βασικά μέτρα

Εχει ήδη αποφασιστεί η κατακόρυφη μείωση της κατώτατης σύνταξης - με 15 έτη ασφάλισης – στα 384 ευρώ, χωρίς αναλογικό τμήμα αναπλήρωσης για τα 15 χρόνια. Εφόσον το μέτρο αυτό εφαρμοστεί και στους ήδη συνταξιούχους, οι μειώσεις θα είναι δραματικές, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Επιπλέον, η οροφή του ποσοστού αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης στο 57% ( κύρια και επικουρική), η κλιμάκωση των συντελεστών αναπλήρωσης από 0,75% τα πρώτα χρόνια ασφάλισης ως το 2% τα έτη κοντά στα 40 χρόνια δουλειάς, η αύξηση της εργατικής εισφοράς κατά 1% για την κύρια ασφάλιση και 0,5% για την επικουρική και η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα κύριας, ένα επικουρικής και ένα εφάπαξ παροχών, είναι τα σημαντικότερα από τα με΄τρα που περιλαμβάνει το σενάριο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της κυβέρνησης εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να περιορίσει τα μέτρα στα απολύτως απαραίτητα για την μνημονιακή δέσμευση των περικοπών του 1% του ΑΕΠ ( 1,8 δισ.) το 2016.

Εχουν ήδη εξοικονομηθεί 900 εκατ. ευρώ με την αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ, τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κλπ. Ετσι υπολείπονται μέτρα 900 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να επιτευχθούν με αυξήσεις στις εισφορές και μειώσεις στις δαπάνες μέσω ενοποιήσεων.

Τι αλλάζει στις εισφορές

Στον ΟΑΕΕ οι εισφορές θα προσδιορίζονται με βάση το ετήσιο εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία, ενώ στον ΟΓΑ δεδομένη θεωρείται η σταδιακή αύξηση των εισφορών των αγροτών. Προβλέπεται η καθιέρωση ενιαίων εισφορών – εργοδοτών και εργαζομένων – ύψους 20% για κύρια ασφάλιση σε όλους ( ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ).

Οι δανειστές διαφωνούν αλλά το υπουργείο επιμένει στην αύξηση των εισφορών κατά 1%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στις εισφορές υπέρ του επικουρικού ταμείου( 0,5%+0,5%).

Στόχος το 6%

Κεντρική επιδίωξη του συνόλου των μέτρων που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο και στην οποία στηρίχθηκε η διαμόρφωσή τους αλλά και η κοστολόγηση της τελικής πρότασης, είναι η μείωση της δαπάνης που καταβάλει ο κρατικός προϋπολογισμός για συντάξεις από το 9% του ΑΕΠ σήμερα στο 6% ως το 2020.

Εθνική σύνταξη

Η εθνική σύνταξη θα προσδιορίζεται στα 384 ευρώ, δίδεται σε όλους μετά το 67ο έτος, εκτός της συνταξιοδότησης στα 62 με 40 έτη ασφάλισης.

Σε άλλες περιπτώσεις ο συνταξιούχος λαμβάνει μόνο το αναλογικό τμήμα της σύνταξης και την εθνική σύνταξη μετά το 67ο έτος. Χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αποτελεί τη μόνη συμμετοχή στο σύστημα. Το κόστος σήμερα φτάνει τα 12-13 δισ. ευρώ και θα παραμείνει έτσι ως το τέλος του 2020.

Κατώτερη σύνταξη

Oι ασφαλισμένοι με 15 έτη ασφάλισης σε όλα τα Ταμεία θα λαμβάνουν στο 67ο έτος μόνο την εθνική σύνταξη, τα 384 ευρώ. Δεν θα λαμβάνουν αναλογική σύνταξη για 15 έτη. Ετσι η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ θα φτάνει τα 480 ευρώ, αν εφαρμοστεί και στους ήδη συνταξιούχους.

Αναλογική σύνταξη

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των θα αφορά το τμήμα ασφάλισης μετά το 2010. Ο συντάξιμος μισθός θα διαμορφώνεται με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου και των αμοιβών που ασφάλιζε ο εργαζόμενος, προσαρμοζόμενες τιμαριθμικά στον χρόνο συνταξιοδότησής του. Το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 50% για 40 χρόνια ασφάλισης, χωρίς τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης

Ξεκινούν από το 0,75% για τα πρώτα έτη και ολοκληρώνονται στο 2% πλησίον στο 40ο έτος.

Επανυπολογισμός – περικοπές καταβαλλόμενων συντάξεων

Ο επανυπολογισμός θα γίνει με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί το εγγυημένο από τον προϋπολογισμός ποσό της εθνικής σύνταξης. Το υπόλοιπο ποσό της σύνταξης θα καθοριστεί ανάλογα με τα έτη ασφάλισης , τις εισφορές και την ηλικία αποχώρησης.

Μειώσεις συντάξεων

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα υποστούν μεσοσταθμικά μειώσεις 6%-8%, συνταξιούχοι ΙΚΑ 4%, ΤΕΒΕ(ΟΑΕΕ) ως και 15% και ΔΕΚΟ και τράπεζες 20%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Οκτ 2021 | 07:07

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι συντάξεις Νοεμβρίου θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες στους δικαιούχους - Αναλυτικά οι ημερομηνίες.

ΑΠΟ ΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 17:24

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους - Oι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Ξεκινούν οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων Νοεμβρίου του e-ΕΦΚΑ από την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 444 ΧΗΡΕΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ 11 Οκτ 2021 | 11:49

Χατζηδάκης: Λύση στις εκκρεμείς συντάξεις από το πρώτο 6μηνο του 2022

Το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις θα μπει σε τροχιά επίλυσης και εξαφάνισης από το πρώτο εξάμηνο του 2022, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΦΚΑ 08 Οκτ 2021 | 15:41

Συνταξιούχοι: Πορεία διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό εν μέσω καταρρακτώδους βροχής [εικόνες]

Υπό καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων για το Ασφαλιστικό

ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ TAXISNET 04 Οκτ 2021 | 20:15

e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 01 Οκτ 2021 | 11:18

Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα εισπράξουν τα ανδρομικά- Ανοιξε η πλατφόρμα

Τα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) πληρώθηκαν τον Ιούλιο και των παλαιών (πριν από τον Μάιο του 2016) στις 29 Σεπτεμβρίου.

29 Σεπ 2021 | 07:01

ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή αναδρομικών σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους

Από τον επανυπολογισμό προκύπτουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις που θα καταβάλλονται σταδιακά από τον επόμενο μήνα.

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2021 | 16:36

"Ζεστό χρήμα" πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα για συντάξεις και επιδόματα - Τετάρτη τα αναδρομικά

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου- 1 Οκτωβρίου

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 23 Σεπ 2021 | 15:19

Συντάξεις: Αυτά είναι τα όρια ηλικίας - Παρατείνεται και το 2022 η αναγνώριση πλασματικών ετών

Τα όρια ηλικίας δεν αυξάνονται, λέει το υπουργείο Εργασίας. Ποιοι δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αναλυτικά παραδείγματα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ 20 Οκτ 2021 | 17:47

"Βόμβα" από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματική η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων προέκυψε από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 20 Οκτ 2021 | 14:42

Τσακλόγλου: Ελλάδα, η πιο γερασμένη χώρα της ΕΕ το 2030

Απίστευτο βάρος πέφτει στη γενιά των εργαζομένων η οποία πληρώνει τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, τόνισε υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου

ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ WELLBEING Η ΕΛΛΑΔΑ 20 Οκτ 2021 | 14:11

Forbes: Οι "ψηφιακοί νομάδες" της τηλεργασίας επιλέγουν την Ελλάδα για να ζήσουν

Την Ελλάδα επιλέγουν πρώτοι οι ψηφιακές νομάδες, όταν θέτουν ως προτεραιότητα την υψηλή ποιότητας ζωής και την ευζωία. Eρευνα από την HSBC.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ 20 Οκτ 2021 | 11:37

Ο Σκυλακάκης βάζει φρένο στα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών: Δεν εισηγούμαι δαπάνες

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.