Πόσα χρειαζόμαστε ως το 2021; Οι δανειακές ανάγκες της χώρας

Δεν προχωράς στην έκδοση ομολόγου με την απόδοση στο 4,6% όταν πριν από μερικές εβδομάδες είχες βγάλει επταετές ομόλογο με πολύ χαμηλότερη απόδοση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πόσα χρειαζόμαστε ως το 2021; Οι δανειακές ανάγκες της χώρας

Αν προσθέσει κάποιος τις λήξεις ομολόγων και δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας για την περίοδο 2018-2020, θα καταλήξει σε ένα ποσό της τάξεως των 20,6 δις. ευρώ ενώ αν επεκτείνει τον χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2021, θα πρέπει να ανεβάσει τον πήχη κοντά στα 26 δις. ευρώ. Με δύο- τρεις κινήσεις στο πλαίσιο υλοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την διευθέτηση του χρέους, το ποσό αυτό μπορεί εύκολα να μειωθεί στα 20 δις. ευρώ ή ακόμη και στα 15 δις. ευρώ.

Αυτό αυτομάτως θα σημαίνει ότι με τα διαθέσιμα που έχει ήδη η χώρα αλλά και με τα δάνεια που αναμένεται να εκταμιεύσει με την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, θα διαθέτει επαρκή «δύναμη πυρός» ώστε να καλύψει όλες της δανειακές της υποχρεώσεις για τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς να έχει το άγχος των συνθηκών που θα επικρατούν στη διεθνή αγορά των ομολόγων και χωρίς να παρακολουθεί ημέρα με την ημέρα την πορεία της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς. Και ποιος ξέρει, μέχρι το 2021, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μπορεί να έχουν ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων ώστε αυτά να χαρακτηρίζονται και πάλι ως «επενδύσιμα».

Το χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters περί αναβολής των σχεδίων έκδοσης νέου ελληνικού ομολόγου μέχρι τον Αύγουστο λόγω Ιταλίας, δεν προκάλεσε και πολύ μεγάλη εντύπωση σε όσους παρακολουθούν από κοντά τις… αγωνίες των στελεχών του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Ισχύει ότι ο αρχικός προγραμματισμός της κυβέρνηση προέβλεπε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα γίνονταν τουλάχιστον δύο ακόμη απόπειρες δανεισμού από τις αγορές μια εκ των οποίων θα αφορούσε μάλιστα στην έκδοση ενός ομολόγου μεγάλης διάρκειας (10-12 ετών) προκειμένου να δοκιμαστούν οι δυνατότητες δανεισμού και για μεγάλες περιόδους.

Όσο η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παρέμενε κάτω από το επίπεδο του 4%, όλα εξελίσσονταν βάσει σχεδίου. Η κρίση στην Ιταλία ήταν ο αστάθμητος παράγοντας (σ.σ για κάποιους όχι και τόσο απρόσμενο ως γεγονός) που ανέτρεψε τα σχέδια. Η απόδοση εκτοξεύτηκε ακόμη και προς το 5% (σ.σ ακόμη και χθες ήταν στο 4,61%) καθιστώντας απαγορευτικά τα όποια σχέδια δανεισμού.

Ανεξάρτητα από το αν το επιτόκιο του 4,6-5% είναι υψηλό από μόνο του (σ.σ είναι αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος από τον ESM είναι χαμηλότερο από το ένα τρίτο) τίθεται από τους επαγγελματίες και ένα ζήτημα επαγγελματικής.. ηθικής. Δεν προχωράς στην έκδοση ομολόγου με την απόδοση στο 4,6% όταν πριν από μερικές εβδομάδες είχες βγάλει επταετές ομόλογο με πολύ χαμηλότερη απόδοση. Είναι σαν να πυροβολείς αυτούς που σε εμπιστεύτηκαν δανείζοντάς του περίπου 3 δις. ευρώ σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις αγορές θα βρεθούν και σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη συνεδρίαση του Ουάσινγκτον Γκρουπ. Πέρα από τα γνωστά θέματα για τα οποία θα ανταλλάξουν πυρά Γερμανία και ΔΝΤ (σ.σ τον βαθμό αυτοματισμού των μέτρων για το χρέος, την περίοδο επιμήκυνσης του δανείου που έχει χορηγήσει ο EFSF κλπ) αναμένεται να μπει άλλο ένα ζήτημα στην ατζέντα: η μείωση των δανειακών υποχρεώσεων των επόμενων ετών ώστε να περιοριστούν και οι απαιτούμενες έξοδοι στις αγορές.

Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής:

1. Για το 2018 απαιτούνται αυτή τη στιγμή όχι περισσότερα από 3,9 δις. ευρώ τα οποία υπάρχουν στο ταμείο. Εκκρεμεί μια πληρωμή προς το ΔΝΤ 1,138 δις. ευρώ και ένα ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ συνολικού ύψους 1,28 δις. ευρώ (SMP) ενώ περίπου 590 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν στις εθνικές τράπεζες.

2. Για το 2019, οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες και φτάνουν στα 11,751 δις. ευρώ. Το ΔΝΤ πρέπει να πάρει 1,968 δις. ευρώ, η ΕΚΤ 4,789 δις. ευρώ, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες επιπλέον ένα δις. ευρώ ενώ λήγουν και ιδιωτικά ομόλογα συνολικού ύψους 2,96 δις. ευρώ.

3. Για το 2020 και το 2021, υπάρχουν μικρές υποχρεώσεις της τάξεως των 5 δις. ευρώ ανά έτος.

Με μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και μια «αναχρηματοδότηση» των δανείων που έχουν χορηγηθεί από την ΕΚΤ (στο πλαίσιο των SMPs) το συνολικό ποσό των 20 δις. ευρώ που λήγει μέχρι το 2020 μπορεί κάλλιστα να πέσει στα 15-16 δις. ευρώ. Ακόμη και αν δεν υπάρξει νέα έξοδος μέχρι το καλοκαίρι, μόνο από τα διαθέσιμα που υπάρχουν ήδη αλλά και τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Ελλάδα από τα αδιάθετα του ESΜ, θα μπορεί κάλλιστα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι και το 2021.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΗΜΑ- ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 03 Αυγ 2020 | 13:51

Πρώτη κατοικία: Αυτός είναι ο οδηγός για την επιδότηση δανείου - Απαντήσεις σε 22 βασικές ερωτήσεις

Σήμερα η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων από τους δανειολήπτες.

ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΟΙΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 21 Ιουλ 2020 | 12:16

Σύνοδος Κορυφής: Ετσι θα μοιραστούν τα 750 δις ευρώ στις χώρες μέλη- Η ιστορική απόφαση

Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα ξεπερνάει τα 70 δις ευρώ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ "ΗΘΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ" 17 Ιουλ 2020 | 11:54

Γιατί κινδυνεύουν 10 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια να βρεθούν εκτός προστασίας με νέα δικαστική απόφαση

Προωθείται ρύθμιση με την οποία είναι ορατός ο κίνδυνος να απορριφθούν από τους δικαστές οι σχετικές αιτήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο λεγόμενος ηθικός κίνδυνος.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΔΟΣΗ 17 Ιουλ 2020 | 11:48

Πρόγραμμα Γέφυρα: Πώς θα γίνει η επιδότηση των στεγαστικών δανείων ως 90%

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επιδότηση ακόμα και για τους δανειολήπτες που πληρώνουν κανονικά τη δόση του δανείου

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 14 Αυγ 2020 | 10:59

Από σήμερα το επίδομα των 600 ευρώ στους πληγέντες της Εύβοιας

Τα πρώτα χρήματα που δικαιούνται οι πληγέντες από την θεομηνία της Κυριακής και ανέρχονται σε 600 ευρώ.

ΓΣΕΕ 13 Αυγ 2020 | 21:15

Δεκαπενταύγουστος: Πώς θα πληρωθούν όσοι θα εργασθούν το Σάββατο

Φέτος, η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα του Σαββάτου

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 13 Αυγ 2020 | 19:36

Διορισμοί αναπληρωτών: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Πότε λήγει η προθεσμία

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Από σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου έως και την ερχόμενη Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020, ορίστηκε η προθεσμία για την υποβολή αίτησης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 13 Αυγ 2020 | 16:27

Τα ελληνικά τυριά εξαιρούνται των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε προϊόντα της ΕΕ

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε παράλληλα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ελληνοαμερικανική συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα.

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 13 Αυγ 2020 | 13:11

Κορονοϊός: Κατακόρυφη πτώση τζίρου πάνω από 90% καταγράφουν τα τουριστικά γραφεία

Πτώση τζίρου πάνω από 90% καταγράφουν τα τουριστικά γραφεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 12 Αυγ 2020 | 16:40

Πρωτογενές έλλειμμα στα 8,19 δισ. ευρώ - "Βουτιά" στα έσοδα από φόρους

Πρωτογενές έλλειμμα του προυπολογισμού ύψους 8,199 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου - Μικρότερη η μείωση των εσόδων απο φόρους τον Ιούλιο

ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 12 Αυγ 2020 | 16:23

Μειωμένη προκαταβολή φόρου: Στις 238.288 οι επιχειρήσεις δικαιούχοι έως τις 10 Αυγούστου

Οι δικαιούχοι έλαβαν προσωποποιημένο μήνυμα στο λογαριασμό τους, στο myTAXISNET, ή/και e-mail, με αναλυτικές οδηγίες

ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ 600.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ 12 Αυγ 2020 | 15:36

Τέλος επιτηδεύματος: Ερχεται κούρεμα 50% - Ποιους αφορά

Το όφελος που θα έχουν περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 11 Αυγ 2020 | 19:35

Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια: Εννέα μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων

Το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε αποζημιώσεις, ενισχύσεις και παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Εύβοια