Πόσο αντέχουν τα κρατικά ταμεία για πληρωμές-Δείτε τους αριθμούς

Η Κυβέρνηση αγωνίζεται να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση είτε του default (μη πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων) είτε της μη έγκαιρης καταβολής μισθών και συντάξεων.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Πόσο αντέχουν τα κρατικά ταμεία για πληρωμές-Δείτε τους αριθμούς

Στο ίδιο έργο θεατές. Αποτυχία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων εντός των χρονοδιαγραμμάτων, «πάγωμα» πληρωμών του δημοσίου με αποτέλεσμα να στεγνώνει η αγορά και μια κυβέρνηση να «στραγγίζει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς και των τελευταίων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης – ακόμη και του ΕΟΠΥΥ ο οποίος χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά και όχι μόνο- για να κερδίσει μερικές εβδομάδες χρόνου και να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση είτε του default (μη έγκαιρη πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων στο εξωτερικό) είτε της μη έγκαιρης καταβολής μισθών και συντάξεων.

Με πολλές δυσκολίες, η χώρα μπορεί να λειτουργήσει για τις επόμενες 70 ημέρες

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εδώ και εβδομάδες είχε προειδοποιήσει ότι αν μπούμε στον Μάιο χωρίς συμφωνία... χαθήκαμε. Προφανώς είχε κατά νου όχι μόνο τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τη ραγδαία επιδείνωση του κλίματος η οποία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατή ειδικά μετά τις χθεσινές εξελίξεις.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι ακριβώς ίδια με τα περυσινά. Με πολλές δυσκολίες, η χώρα μπορεί να λειτουργήσει για τις επόμενες 70 ημέρες. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, τελειώνει ο χρόνος για την αποπληρωμή δύο ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό, πρακτικά είναι και το σημείο «μηδέν» καθώς χωρίς δόση από τον ESM ποσό της τάξεως των 2,5 δις. ευρώ (σ.σ πόσο μάλλον όταν τον ίδιο μήνα σκάει και μια δόση του ΔΝΤ) δεν μπορούν να συγκεντρωθούν.

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση, έχοντας κατά νου το περυσινό πάθημα, θα είχε κινηθεί φέτος έγκαιρα σε διάφορα μέτωπα για να αντλήσει ρευστότητα. Από τις αρχές του χρόνου, είχε προγραμματιστεί οι φετινές φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος Απριλίου και η αποπληρωμή να ξεκινήσει από τον Μάιο.

Αυτό θα επέτρεπε στην ελληνική πλευρά, μέχρι τον Ιούλιο, να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 1-1,5 δις. ευρώ από φυσικά και νομικά πρόσωπα και να αισθάνεται πιο... άνετα. Οι δηλώσεις κόλλησαν –επί εβδομάδες ο αρμόδιος υπουργός για τα έσοδα διαπραγματευόταν για τις.... δόσεις- και τελικώς τα πρώτα ευρώ από τον φόρο εισοδήματος θα μπουν στο ταμείο του κράτους στο τέλος Ιουλίου όταν όλα θα έχουν τελειώσει.

Αντίστοιχη κατάσταση και με τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη αναζητείται ο τρόπος αναπλήρωσης των εσόδων που θα χαθούν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κάτι που σημαίνει ότι η εκκαθάριση του φόρου πηγαίνει και αυτή για το β’ εξάμηνο.

Τι έμεινε ως λύση; Το ξεσκόνισμα των τραπεζικών καταθέσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης ακόμη και για μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία όμως βοηθούν μόνο στο να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Μαΐου και του Ιουνίου (και αυτό με μεγάλη δυσκολία).

Μετά τα υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ σειρά πήρε η ελληνική Βουλή η οποία, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρός της Νίκος Βούτσης, μετέφερε στον κοινό λογαριασμό το ποσό των 67 εκατομμυρίων ευρώ. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να δοθεί συνέχεια και με άλλους φορείς

Οι υποχρεώσεις στο εσωτερικό μέτωπο, καλύπτονται κατά κύριο λόγο με το «πάγωμα» όλων των δαπανών που δεν έχουν να κάνουν με βασικές λειτουργίες του κράτους ή υποχρεώσεις για μισθούς και συντάξεις (ήδη στο τρίμηνο οι δαπάνες είναι κατά 1,5 δις. λιγότερες σε σχέση με τον προγραμματισμό).

Ευτυχώς για την ελληνική πλευρά, από τις 13 Απριλίου που εξοφλήθηκε μια μεγάλη δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, δεν υπάρχει άλλη σοβαρή υποχρέωση. Ακόμη και ο Ιούνιος έχει μια δόση –και πάλι προς το ΔΝΤ- της τάξεως των 298,67 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Ιουλίου χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς δεν υπάρχει. Πέραν της δόσης του ΔΝΤ ύψους 448 εκατ. ευρώ υπάρχουν και δύο ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ ύψους 2,267 δισ. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 07 Οκτ 2021 | 23:27

Σενάρια για έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα - Ποιες κατηγορίες θα το λάβουν

Σκέψεις στην κυβέρνηση να διευρυνθούν οι κατηγορίες φετινών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο θα δοθεί διπλό, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

«ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ» 05 Οκτ 2021 | 18:17

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με την κυβέρνηση για την... αποφυλάκιση του Φουρθιώτη και την απαγόρευση τηλεοπτικών εμφανίσεων

Ανακοίνωση για την αποφυλάκιση του Μένιου Φουρθιώτη μετά από πέντε μήνες, εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 05 Οκτ 2021 | 08:38

To σχέδιο της κυβέρνησης για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους - Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τα περισσότερα προνόμια στους εμβολιασμένους.

"ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΜΑΙΚΑ" 03 Οκτ 2021 | 15:45

Γερμανία: Πίεση των Φιλελεύθερων στους συντηρητικούς για τη δημιουργία κυβέρνησης "Τζαμάικα"

Το φιλελεύθερο, Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα πίεσε τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να δηλώσουν αν πραγματικά επιθυμούν να ηγηθούν μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 29 Σεπ 2021 | 22:46

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Κόντρα κυβέρνησης - Τσίπρα - "Κουνάει το δάχτυλο αυτός που κυβέρνησε με την ακραία δεξιά του Καμμένου"

Η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας για τα γεγονότα στη Σταυρούπολη

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ 29 Σεπ 2021 | 20:58

Τσίπρας για ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για να μην χάσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς

Κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας για την στάση που κρατούν απέναντι στα γεγονότα στην Σταυρούπολη άσκησε οο Αλέξης Τσίπρας

ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΙΩΠΗ 28 Σεπ 2021 | 16:26

Η απάντηση της Ντόρας στον Αντώνη Σαμαρά: Οποτε η ΝΔ διευρύνθηκε, έγινε και κυβέρνηση

Απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννης στον Αντώνη Σαμαρά και στα όσα είπε στα Νέα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 27 Σεπ 2021 | 19:32

Τσίπρας: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη ΔΕΗ - "Αντιγράφει τον Φωτόπουλο" απαντά το Μαξίμου

"Ο κ. Τσίπρας αναμασά χιλιοειπωμένα κλισέ και κούφιες απειλές αντιγράφοντας τον εκλεκτό του συνδικαλιστή κ. Φωτόπουλο", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος