Follow us

Πόσο κοστίζει πλέον να χτίσεις ένα σπίτι- Έως και 3.000 ευρώ η τιμή του τετραγωνικού μέτρου

Ολοένα και πιο σύνθετη υπόθεση γίνεται η κατασκευή νεόδμητου ακινήτου. Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα η τιμή του τετραγωνικού μέτρου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΑΚΙΝΗΤΑ

Χτίστο… μόνος σου αλλά μην υπολογίζεις ότι θα σου κοστίσει λιγότερα από 2.000-2.500 ευρώ το τετραγωνικό και αυτό ανάλογα με το αν υπάρχει διαθέσιμη γη ή όχι.

Εντονος προβληματισμός υπάρχει τόσο στις τάξεις των ιδιωτών που θέλουν να προχωρήσουν σε ανέγερση κατοικίας, κύριας ή εξοχικής, όσο και στις τάξεις των εργολάβων, οι οποίοι αρχίζουν να βάζουν φρένο στον ρυθμό έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών αλλά και κατασκευής νεόδμητων ακινήτων.

Το πρόβλημα αρχίζει και γίνεται πολύ σύνθετο. Τα οικοδομικά υλικά έχουν ακριβύνει εξαιρετικά. Ταυτόχρονα το κόστος του χρήματος ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες των υποψήφιων αγοραστών.

Διαβάστε Επίσης

Από την άλλη οι αποταμιεύσεις στην τράπεζα εξακολουθούν να μην αποδίδουν τίποτα, οπότε οι καταθέσεις χάνουν συνεχώς την αξία τους λόγω πληθωρισμού. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή οι καταθέτες να αναζητήσουν κάποια λύση με μεγαλύτερη απόδοση για τις αποταμιεύσεις τους, από το να περιμένουν πότε (και πόσο) θα ανεβάσουν οι τράπεζες τα επιτόκια;

Η κατασκευή νεόδμητου ακινήτου γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη υπόθεση όμως. Μπαίνουν αυστηρότερες προδιαγραφές όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας (καλύτερη ενεργειακή θωράκιση, αντλίες θερμότητας, υψηλή ενεργειακή βαθμολογία, προβλέψεις για ηλιακούς θερμοσίφωνες ή φωτοβολταϊκά κλπ) και αυτό ανεβάζει ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως υψηλό αρχικό κόστος κατασκευής. Ακόμη και σε απλές κατασκευές (χωρίς ιδιαίτερες δηλαδή… πολυτέλειες) το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο έχει φτάσει να κοστίζει πάνω από 1.400 ευρώ.

Συνήθως, οι τιμές ανεβαίνουν υψηλότερα, προκειμένου να διασφαλιστεί μείωση του κόστους συντήρησης του σπιτιού μέσα από την μειωμένη ενεργειακή απόδοση.

Με δεδομένα τα επίπεδα των τιμών, νεόδμητα ακίνητα θα πάψουν να πωλούνται κάτω από τα 3.000 ευρώ, ειδικά στις περιοχές με υψηλό κόστος γης. Και το ερώτημα είναι αν θα μπορούν οι υποψήφιοι αγοραστές να ανταπεξέλθουν όταν θα χρειάζεται να διαθέσουν 300.000 ευρώ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών.

Διαβάστε Επίσης

Με δεδομένη μάλιστα την αύξηση των επιτοκίων, για να "βγει" η χρηματοδότηση θα θέλει και μετρητά άνω των 100.000 ευρώ και δόση δανείου που μπορεί να ξεπερνά τα 1000 ευρώ τον μήνα. Γι’ αυτό και ο έντονος προβληματισμός. Ναι μεν υπάρχει η ζήτηση από το εξωτερικό, ναι θα υπάρξει στροφή των κεφαλαίων που έχουν "εγκλωβιστεί" στους καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά το ρίσκο του να μείνουν απούλητα νεόδμητα διαμερίσματα έχει μεγαλώσει.

Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι το 2023 θα είναι έτος και μείωσης των συναλλαγών ειδικά σε ότι αφορά στα νεόδμητα ακίνητα αλλά και περιορισμού της οικοδομικής δραστηριότητας. Μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον για τις ανακαινίσεις και τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, καθώς εκεί το κόστος της επένδυσης περιορίζεται αισθητά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Μαρ 2023 | 09:39

Ερχεται Μητρώο Ακινήτων και για μακροχρόνιες μισθώσεις - Τι θα περιλαμβάνει

Θα προστεθούν πληροφορίες για τα ακίνητα, όπως, εάν είναι ή έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Μαρ 2023 | 08:04

Πλειστηριασμοί: Ποια είναι τα δύο διατηρητέα κτίρια στην Αθήνα που οδηγούνται στο σφυρί

Μια σειρά από ακίνητα που εντάσσονται σε διάφορες κατηγορίες περιλαμβάνει η λίστα των πλειστηριασμών που είναι προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Μαρ 2023 | 11:44

Από τον πλειστηριασμό στην αξιοποίηση: Τα 3 βιομηχανικά ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα που "αναγεννιούνται"

Τρία βιομηχανικά συγκροτήματα στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία είχαν περιέλθει σε μαρασμό, φαίνεται να μπαίνουν σε τροχιά αναγέννησης μετά την αλλαγή σκυτάλης σε επίπεδο ιδιοκτησίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Μαρ 2023 | 07:55

Πλειστηριασμοί: Ποια γνωστά ακίνητα άλλαξαν χέρια και ποια έμειναν στα αζήτητα

Διενεργήθηκαν χθες πλειστηριασμοί. Τα ακίνητα που... έμειναν στα αζήτητα.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 07 Μαρ 2023 | 10:59

Αλλάζουν όλα στις μεταβιβάσεις ακινήτων: Το ΤΑΠ, η e-μεταβίβαση και ο κίνδυνος για αναδρομικά δημοτικά τέλη δεκαετιών

Ηλεκτρονικά και μέσω συμβολαιογράφου η διαδικασία μεταβίβασης – Τροπολογία για την έκδοση του πιστοποιητικού ΤΑΠ - Σοκ από νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει αναζήτηση ΤΑΠ έως και 6 δεκαετίες πίσω.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Μαρ 2023 | 09:24

Βήμα βήμα η διαδικασία για άτοκο δάνειο πρώτης κατοικίας - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Η ώρα της υλοποίησης του προγράμματος χορήγησης άτοκων δανείων για την απόκτηση κύριας κατοικίας έφτασε.

01 Μαρ 2023 | 11:24

Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι ξεκινά από τα πιο απλά, όπως το πλύσιμο των πιάτων

Στο σπίτι μας εγκαταλείψαμε το ζεστό νερό και κρύψαμε τα γάντια της κουζίνας, αφού βρήκαμε τον ιδανικό τρόπο να καθαρίζουν άψογα τα πιάτα μας με πιο κρύο νερό.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Μαρ 2023 | 12:42

Πού βρίσκεις σπίτι με 200.000 ευρώ ή με 450 ευρώ τον μήνα - Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη προσφορά

Μεγάλη αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ακίνητα αξίας 150.000 έως 200.000 ευρώ καταγράφουν τα μεσιτικά γραφεία της χώρας το τελευταίο διάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Μαρ 2023 | 11:26

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκών: Πόσα πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδότησης προκειμένου να αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με ηλιακό, θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 27 Μαρ 2023 | 07:36

Τι συμβαίνει με τις καταθέσεις: Η εγγύηση των 100.000 ευρώ και πότε ανεβαίνει στις 300.000 ευρώ

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ανά κατάθεση ενώ εγγυητής είναι το ΤΕΚΕ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Μαρ 2023 | 09:16

Συμφέρει να βάλουν φωτοβολταϊκά τα νοικοκυριά; - Η επιδότηση, τα χρήματα και πότε γίνεται απόσβεση

Στο πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόβλεψη με αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 23 Μαρ 2023 | 18:38

Πόσα θα κερδίζω κάθε χρόνο αν βάλω φωτοβολταϊκό; - Οι επιδοτήσεις και ο χρόνος απόσβεσης

Κερδοφόρα επένδυση που θα αποσβεστεί σε 1,6 έως 5,2 χρόνια "υπόσχεται" το υπ. Περιβάλλοντος – Επιδοτήσεις από 5400 ευρώ έως και 9400 ευρώ για ένα φωτοβολταϊκό.

ΛΟΓΩ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 23 Μαρ 2023 | 11:23

Οι τράπεζες δεν αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - Το "έξυπνο χρήμα" επιλέγει τις προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας

Κάθε αύξηση επιτοκίου που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα περνάει σε ποσοστό 50% έως 65% και στα επιτόκια των καταθέσεων.