Follow us

Πόσο μειώνονται οι τιμές λιανικής του ρεύματος - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις

Μειώνεται η τιμή της της κιλοβατώρας τον Σεπτέμβριο, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σημαντικά μειωμένες τιμές λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς από τα 80 λεπτά που έφτανε η τιμή της κιλοβατώρας τον Σεπτέμβριο, πέφτουμε περίπου στα 60 λεπτά ή ακόμη και στα 57 λεπτά από κάποιες εταιρείες. Αντίστοιχη μείωση βέβαια θα έχουν -συνολικά- και οι κρατικές επιδοτήσεις, οι οποίες ανακοινώνονται στις 09:30 το πρωί.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών που δεν καταναλώνουν περισσότερες από 400-500 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,44-0,45 ευρώ με αποτέλεσμα η τελική λιανική τιμή να μειώνεται στα 14 με 15 λεπτά ή και χαμηλότερα για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που ακολουθούν και τον Οκτώβριο πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με τη ΔΕΗ (για παράδειγμα ιδιώτης πάροχος ανακοίνωσε τιμολόγιο 0,576 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι αν κλειδώσει η επιδότηση στα 0,45 ευρώ, η τελική τιμή λιανικής θα περιορίζεται στα 0,12 λεπτά περίπου.

Διαβάστε Επίσης

Για συγκεκριμένο αριθμό καταναλωτών η μηνιαία κατανάλωση των οποίων υπερβαίνει τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με τα 0,44 ή 0,45 ευρώ. Ακόμη πιο μειωμένη, θα είναι γι’ αυτούς που κάνουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις άνω των 1000 κιλοβατωρών. Έτσι, όσο αυξάνεται η μηνιαία κατανάλωση, θα μειώνεται η κρατική συνδρομή και η τελική τιμή λιανικής (μετά την αφαίρεση δηλαδή της κρατικής επιδότησης από τον ονομαστικό κατάλογο) θα ανεβαίνει. Αυτή η κλιμακωτή επιδότηση θεσπίζεται αφενός για να προσαρμοστούμε στις ευρωπαϊκές επιταγές, οι οποίες αποστρέφονται τις οριζόντιες πολιτικές και αφετέρου για να λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός ως κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Μάλιστα, το κίνητρο θα είναι διπλό. Εκτός από την "πίεση" να περιοριστεί η μηνιαία κατανάλωση στα όρια του κλιμακίου που εξασφαλίζει τη χαμηλότερη τιμή λιανικής, θα υπάρχει και ένα κίνητρο μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% σε σχέση με πέρυσι το οποίο θα αφορά όσους έχουν καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών ανά μήνα. Ουσιαστικά, όποιος επιτυγχάνει τον στόχο, θα τιμολογείται με βάση την επιδότηση του προηγούμενου κλιμακίου.

Διαβάστε Επίσης

Με αυτό τον μηχανισμό, η ηλεκτρική ενέργεια θα κοστίζει -τουλάχιστον για τον Οκτώβριο- στον τελικό καταναλωτή περίπου 13-15 λεπτά ανά κιλοβατώρα όπως προαναφέρθηκε. Είναι μια τιμή υψηλότερη σε σχέση με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης μετά και την προώθηση στη Βουλή της τροπολογίας για την οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Το κόστος στο πετρέλαιο θέρμανσης (αν γίνει η σχετική μετατροπή) αναμένεται να συγκρατηθεί κάτω από τα 12 λεπτά. Άρα, το πετρέλαιο θα είναι φθηνότερο από το ρεύμα ως πηγή θέρμανσης (ανάλογα βέβαια και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμότητας με ρεύμα).

Όσο για το φυσικό αέριο, η επιδότηση που ανακοινώνεται σήμερα -και η οποία επίσης θα διαφοροποιείται κάθε μήνα- αναμένεται να συγκρατήσει την τελική τιμή λιανικής κοντά στα 13-14 λεπτά, ώστε η χρήση του φυσικού αερίου να είναι μεν ακριβότερη από τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας (και ειδικά το πετρέλαιο) αλλά να μην είναι απαγορευτική για τα νοικοκυριά που για διάφορους τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να αλλάξουν πηγή θερμικής ενέργειας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Σεπ 2023 | 11:42

Τέλος τα επιδοτούμενα δάνεια για τους νέους - Πού θα βρείτε σπίτια με ενοίκιο κάτω από 600 ευρώ [πίνακας]

Επιστροφή στην… κόλαση των υψηλών ενοικίων αλλά και του ακριβού κόστους δανεισμού για χιλιάδες νέους που αναζητούν στέγη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 23 Σεπ 2023 | 09:43

Γιατί μια τετραμελής οικογένεια κινδυνεύει να πληρώσει 500 ευρώ για το λάδι της χρονιάς

Με την τιμή του λίτρου του λαδιού να κινείται ήδη πάνω από τα 10 ευρώ, το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να προσεγγίσει φέτος ακόμη και τα 400 με 500 ευρώ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Σεπ 2023 | 09:55
20 Σεπ 2023 | 12:17

Πώς και πότε θα αλλάξει η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών - Τα τρία σενάρια στο τραπέζι

To καθεστώς φορολόγησης ενός εκατομμυρίου αυτοαπασχολούμενων θα αλλάξει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Σεπ 2023 | 14:24

AirBnB: Συμφέρει να είμαι ιδιώτης ή να ανοίξω εταιρεία; - Η απάντηση ανάλογα με τα ακίνητα

Όποιος θέλει να διαθέτει περισσότερα από δύο ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, θα πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος, να ανοίξει δηλαδή… βιβλία

ΥΠΟΜΟΝΗ 18 Σεπ 2023 | 16:02

Ξεπαγώνουν οι 3ετίες: Ποιοι εργαζόμενοι ωφελούνται, πόσα χρήματα δικαιούνται και πότε θα τα πάρουν- Παραδείγματα

Τι σημαίνει πρακτικά για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το ξεπάγωμα των 3ετιών

ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ 17 Σεπ 2023 | 08:35

Κατώτατος μισθός: Έως και 1.174 ευρώ από τον Απρίλιο του 2024 - Τριπλή αύξηση για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Πώς και πόσο επηρεάζονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα από το ξεπάγωμα των τριετιών και την έκπτωση φόρου για γονείς.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ 16 Σεπ 2023 | 10:46

Ακριβό μου ελαιόλαδο: Έφτασε στα 170 ευρώ ο τενεκές - Γιατί εκτοξεύτηκαν οι τιμές του "πράσινου χρυσού"

"Πονοκεφάλος" οι τιμές του ελαιολάδου για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις εστίασης.

ΟΔΗΓΙΕΣ 15 Σεπ 2023 | 10:39

Άνοιξε η πλατφόρμα για το Market Pass - 11+1 χρηστικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δικαιούχους

Δεν απαιτείται νέα αίτηση για όσους έχουν ήδη λάβει την ενίσχυση στους προηγούμενους κύκλους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Σεπ 2023 | 07:52

Πόσο θα μας κοστίσει η κακοκαιρία Daniel: Ντόμινο ανατιμήσεων στα τρόφιμα, τέλος τα επιδόματα, επιβολή "πράσινου" φόρου

Το κόστος της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel αφενός αποκαλύπτεται ημέρα με την ημέρα, αφετέρου αυξάνεται, καθώς οι συνέπειες λαμβάνουν διαστάσεις ντόμινο.

Η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 14 Σεπ 2023 | 18:52

"Βόμβα" ακρίβειας στην τσέπη μας: Ανεβαίνουν τα πάντα ενώ κόβονται τα μέτρα στήριξης

"Πληγή" για το νοικοκυριό οι αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα - Πρόσθετο χτύπημα μετά την ακρίβεια, το κόψιμο των μέτρων στήριξης.

ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ 13 Σεπ 2023 | 12:19

Αλήθειες και ψέματα για τη βοήθεια 2,2 δισ. ευρώ της ΕΕ - Είναι φρέσκο χρήμα ή κονδύλια που έτσι κι αλλιώς δικαιούμασταν;

Θα πάρουμε ζεστό χρήμα ή ξαναμοιράζεται η ίδια πίτα; Εξαφανίζονται τα περιθώρια για μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας;

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 12 Σεπ 2023 | 11:32

Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων για φυσικές καταστροφές - Ποιους θα αφορά

Στο τραπέζι βάζει η κυβέρνηση την υποχρεωτική ασφάλιση για περισσότερες κατηγορίες ακινήτων με στόχο να επιμεριστεί το κόστος σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.